Modtagelse af akutte patienter ved stor patienttilgang - procedure for midlertidig lukning for indtag

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Genvej til indhold

Formål

At tilvejebringe et fælles grundlag i regionen for en kort midlertidig akut lukning for modtagelse af patienter i Akutmodtagelse/Akutklinik, der er overbelastet i forbindelse med ekstraordinær stor patienttilgang eller midlertidig omvisitering af patienter til akut indlæggelse, som følge af beredskabslignende situation på en afdeling med akut modtagefunktion uden om Akutmodtagelse/Akutklinik.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til afdelingsledere og ansvarshavende sundhedspersonale i Region Hovedstadens Akutmodtagelser og Akutklinikker, afdelinger med akutfunktion samt til CVI og AMK-Vagtcentralen.

Det drejer sig om:

  • Patienter, der indbringes med ambulance uvisiteret eller efter akutlæge-visitation med ambulance.
  • Patienter, der visiteres til akut indlæggelse på hospital.

Afgrænsning

Vejledningen gælder ikke for:

  • Bornholms Hospital, som på grund af geografiske forhold ikke kan modtage og/eller visitere patienter til andre hospitaler.
  • Rigshospitalets Traumecenter, men Rigshospitalet kan blive inddraget konkret, hvis situationen betinger det.
  • Patienter henvist til behandlerspor via Akuttelefon ###TELEFON###
  • Beredskabssituationer, hvor ét eller flere hospitalers beredskabsplaner iværksættes, og hvor AMK forestår visitationen overordnet.

Definitioner

AKC - Akut Koordinations Center: En koordinerende og døgndækkende funktion på hospitalerne. AKC er kontaktpunkt for hospitalets afdelinger ved spørgsmål om hændelser, ressourcer og assistancer og varetager kontakt til kriseledelsen og AMK-Vagtcentralen.

Kollega-afdeling: Afdeling af samme speciale på et andet hospital.

Midlertidig lukning (Skåneperiode): Som udgangspunkt 1 time.

Beredskabslignende situation: Pludseligt opstået, uvarslet hændelse, der udløser et større antal patienter til indlæggelse f.eks. strømsvigt, oversvømmelse, ekstraordinært patientindtag som følge af beredskabshændelse, eller komplekse situationer, der nødvendiggør akut lukning (vold, trusler m.v.).

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Aftale

Denne aftale er indgået mellem Akutmodtagelser, Akutklinikker og AMK.

Nedenfor beskrives, hvordan de forskellige situationer i forbindelse med kortvarig midlertidig lukning kan løses mellem hospitalerne i regionen.

Tilbage til top

1. Midlertidig kortvarig lukning af Akutmodtagelse/Akutklinik for modtagelse af ambulanceindbragte, uvisiterede eller præhospitalt visiterede patienter

Såfremt en Akutmodtagelse eller Akutklinik ikke er i stand til at opretholde den fornødne modtagekapacitet, kan der være behov for en kortvarig midlertidig omvisitation af ambulanceindbragte uvisiterede eller præhospital visiterede patienter, også omfattende patienter, der allerede er undervejs med ambulance, og hvor transport til andet hospital ikke vil forværre patientens tilstand. Sidstnævnte vurderes af AMK.

Brug af midlertidig lukning kan kun ske ved beredskabslignende situationer (pludseligt opstået, uvarslet hændelse, der udløser et større antal patienter til indlæggelse). Der kan f.eks. være tale om strømsvigt, oversvømmelse, at modtagekapaciteten er opbrugt pga. ekstraordinært patientindtag som følge af beredskabshændelse, eller der kan være tale om komplekse situationer, der nødvendiggør akut lukning (vold, trusler m.v.).

I så fald gøres følgende:

  • Ved behov for 1 times skåneperiode kontakter ansvarshavende læge ved Akutmodtagelsen/Akutklinikken sin afdelingsledelse. Herefter kontaktes vagthavende AMK-læge på AMK-Vagtcentralen, tlf. ###TELEFON###. Der visiteres igen patienter efter 1 time.
  • Ved behov for mere end 1 times lukning skal hospitalsdirektionen som hovedregel involveres (der kan dog være oplagte undtagelser, f.eks. at AKM er lukket af politiet eller andet).
  • AMK informerer AKC'erne ved skåneperiodens start, eventuel forlængelse, samt ved ophøret. Dette sker via AKC-mailgruppen, som videresender til afdelingsledelserne ved alle Akutmodtagelser og Akutklinikker.
  • Interne aftaler mellem Akutmodtagelser/Akutklinikker skal orienteres til AMK, men ikke til øvrige hospitaler. AMK-Vagtcentralen fører log på antallet af skåneperioder, samt årsag til disse, for de enkelte hospitaler, og fremsender disse til sekretæren for SFR Præhospital og Akutmodtagelse 1 x måneden - se SFR Præhospital og Akutmodtagelse
  • I tilfælde, hvor skåneordningen tages i brug, skal patienterne fordeles ligeligt mellem de øvrige Akutmodtagelser/Akutklinikker.

For flowchart - se bilag 1.

Tilbage til top

2. Midlertidig omvisitering af patienter visiteret til akut indlæggelse, som følge af beredskabslignende situation på afdeling med akut modtagefunktion uden om Akutmodtagelse/Akutklinik

2 A. Kontakt til kollega-afdeling løser situationen

I tilfælde med mange akutte indlæggelser og en heraf følgende opstået situation med overbelastning af afdelinger/hospitalet, kan afdelingsledelsen for den overbelastede afdeling rette henvendelse til ledelsen af de øvrige kollega-afdelinger i Region Hovedstaden om mulighed for at omvisitere nyhenviste, akutte patienter i en nærmere aftalt, begrænset periode.

Ovenstående gælder for de specialafdelinger, der modtager akutte patienter uden om Akutmodtagelse/Akutklinik.

Bemærk at

  • Patienter, der viderevisiteres, ikke må være udskrevet fra hospitalet/afdelingen inden for det foregående døgn.
  • Der skal tages stilling til andre forhold vedr. diagnosen, f.eks. skal en patient med en diagnose, der kræver adgang til specialiseret behandling, ikke viderehenvises til et hospital, der ikke har det pågældende speciale.

Man søger i prioriteret rækkefølge at afhjælpe situationen ved at forespørge:

1) i eget planlægningsområde eller kollega-afdeling i andre planlægningsområder, hvis samarbejdsaftale allerede foreligger.

2) i de øvrige planlægningsområder.

  • Det kan f.eks. dreje sig om hjælp til at modtage de næste 2 patienter, eller helt at undgå indbringelse af nye patienter i et kortere, aftalt tidsrum.

Den overbelastede afdeling informerer egen CVI, der informerer øvrige CVI'er, samt AMK.

Tilbage til top

2 B. Kontakt til kollega-afdeling løser ikke situationen

  • Hvis situationen ikke løses som anført under A, skal afdelingsledelsen – ad de kanaler, der normalt bruges på pågældende hospital – se om patienterne kan omvisiteres lokalt på hospitalet.
  • Hvis denne omvisitering stadig ikke har løst den samlede belægningssituation retter afdelingsledelsen henvendelse til egen Hospitalsdirektion.
  • Hospitalsdirektionen på det belastede hospital kontakter Hospitalsdirektionerne på de øvrige hospitaler i Region Hovedstaden, som har det pågældende, belastede speciale.
  • Det aftales mellem Hospitalsdirektionerne, hvordan nye akutte patienter kan fordeles til de øvrige hospitaler.
  • Hospitalsdirektionen på det belastede hospital kontakter AMK-lægen på AMK-Vagtcentralen, tlf. ###TELEFON###, forklarer aftalen om fordeling af nye akutte patienter, og assisterer med udformning af AMK-meddelelse til alle hospitaler.
  • AMK-Vagtcentralen udsender AMK-meddelelse til alle hospitaler via AKC-mailgruppen.

Tilbage til top

3. Eksisterende aftaler mellem kollega-afdelinger

Flere specialer (f.eks. kirurgi, pædiatri) har indgået aftaler med kollega-afdelinger om gensidig hjælp i situationer med f.eks. anstrengt belægning.

I disse aftaler vil også være omtalt, hvordan information om midlertidig omlægning skal formidles.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner har ansvar for at distribuere vejledningen til alle relevante ledelser og afdelinger.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser har ansvar for at vejledningen er kendt og følges af vagthavende læger og ansvarshavende sygeplejersker.
  • CVI og AMK har ansvar for at vejledningen er kendt og følges.
  • Den interne procedure for håndtering af situationen på de enkelte hospitaler beskrives og besluttes af de respektive hospitalsdirektioner.
  • Det forudsættes, at det enkelte hospital har en klar handleplan for optimal og sikker kapacitets- og ressourceudnyttelse på den enkelte Akutmodtagelse, Akutklinik og afdeling med akutfunktion og internt på hospitalet, således at der er gennemskuelighed i hvornår og iht. hvilke kriterier, proceduren træder i kraft.
  • Afdelingsledelserne har ansvar for at foretage en intern evaluering, når afdelingen har benyttet sig af en midlertidig lukning. Evalueringen kan deles med de øvrige Akutmodtagelser/Akutklinikker og Akutberedskabet via SFR- se under Referencer.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag