Midlertidig lukning af behandlerspor ved udækket sygefravær i akutmodtagelser

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Vejledningen skal sikre klarhed om proceduren, når akutmodtagelser eller akutklinikker har behov for midlertidigt at lukke for behandlerspor - sygdom i Region Hovedstadens Akuthjælp i tilfælde af akut opstået sygefravær hos personalet umiddelbart før eller under en vagt, og hvor det ikke er muligt for afdelingsledelsen at finde en afløser. Formålet er dertil, at de øvrige hospitaler er orienteret, når et spor lukkes, og der derfor kan forventes øget aktivitet i de øvrige spor.​​

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Akutberedskabet: Afdelingsledelsen, Vagtledere og sundhedsfaglige visitatorer på Akuttelefonen ###TELEFON###

Hospitalerne: Afdelingsledelserne på Akutmodtagelser og akutklinikker på Nordsjællands, Herlev og Gentofte-, Bispebjerg og Frederiksberg samt Amager og Hvidovre Hospital.

Tilbage til top

Definitioner

AMAK: Fælles betegnelse for Akutmodtagelser og Akutklinikker i Region Hovedstaden. Funktionen er døgndækkende i hvert planområde året rundt.

AMK-læge: Vagthavende speciallæge på regionens AMK-Vagtcentral. AMK-lægen er speciallæge i anæstesiologi, og funktionen overvåger bl.a. den intensive sengekapacitet på hospitalerne.

112 AMK-Vagtcentralen: Akut Medicinsk Koordinationscenter og Vagtcentral.

Behandlerspor – sygdom: Et behandlerspor, for patienter med akut behov for almen medicinsk behandling.

Behandlerspor sygdom - børn: Sporet er beregnet til børn mellem 0 til og med 11 år med medicinske sygdomme.

Driftsgrupperne for akuthjælpen (børne- og voksenområdet): Arbejdsgrupper med repræsentation på afdelingsledelsesniveau i Akutberedskabet og somatiske akut/børnemodtagelser og akutklinikker.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Lukning af behandlerspor sygdom ved sygdom hos læger under eller umiddelbart før vagt:

Afdelingsledelserne i akutmodtagelserne samt akutklinikkerne er ansvarlige for at bemande behandlerspor, herunder at få dækket vagter ved sygdom hos personalet.

Hvis det ikke er muligt at få dækket sygdom under vagt eller sygdom, som er opstået umiddelbart inden vagten, er der indgået en aftale mellem Akutberedskabet og afdelingsledelserne på akutmodtagelser og akutklinikker om håndtering. Proceduren er beskrevet nedenfor:

  1. Det påhviler Cheflægen/chefsygeplejersken fra den pågældende akutmodtagelse/akutklinik, at der skrives en e-mail til Vagtleder på Akuttelefonen ###TELEFON### via ###EMAIL###. Mailens emnefelt markeres med ”lukning af behandlerspor-sygdom”, og i mailen beskrives problemstillingen, herunder angivelse af, hvilket tidsrum sporet er lukket grundet sygdom.
  2. Når mailen er afsendt, ringer afsender omgående til Vagtleder på ###TELEFON### og oplyser mundtligt, at der er fremsendt en mail med ønske om midlertidig lukning af et behandlerspor.
  3. Vagtleder på ###TELEFON### kvitterer for modtagelse via en mail, hvor alle afdelingsledelser for akutmodtagelser og akutklinikker samt afdelingsledelsen for ###TELEFON###er på cc mhp. orientering.
  4. Vagtleder på ###TELEFON### sikrer, at tiderne i det spor der lukkes, slettes i Akutportalen. ###TELEFON### forsøger at udnytte tiderne de eksisterende tider, inden der oprettes yderligere tider på de andre matrikler i regionen. Ved behov vil 5 ekstra patienter pr. time sporet er lukket blive fordelt ligeligt ud mellem de andre matrikler. Er der allerede henvist patienter til det lukkede spor, er det afdelingen selv, der er ansvarlig for at flytte eller se og behandle disse patienter.
  5. Cheflæge/chefsygeplejerske fra den pågældende akutmodtagelse/akutklinik forsøger straks ved sygdom/udeblivelse at finde en afløser og kontakter vagtleder på ###TELEFON### når og hvis dette lykkes, så sporet kan åbnes igen.

Afdelingsledelserne i AMAK og Akutberedskabet er enige om, at det håndteres i Driftsgrupperne, hvis det opleves, at aftalen anvendes for hyppigt.

Bornholms Hospital er grundet øens særlige geografiske placering ikke omfattet af denne procedure.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Afdelingsledelsen på Akuttelefonen ###TELEFON### og afdelingsledelsen på akutmodtagelser og akutklinikker har ansvaret for at implementere vejledningen.
  • Afdelingsledelsen på Akuttelefonen ###TELEFON### har ansvar for ændringer i Akutportalen.
  • Afdelingsledelserne for akutmodtagelser og akutklinikker har ansvar for at bemande de aftalte antal spor.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag