I forbindelse med ansættelse af medicinstuderende til at varetage lægelige opgaver stilles der en række krav før og efter ansættelsen.
Kvalifikationskrav
Der gælder følgende krav til de medicinstuderende for at kunne varetage lægelige opgaver i Region Hovedstaden:
Alle ansættelser:
- Den medicinstuderende er på ansøgningstidspunktet indskrevet ved et lægevidenskabeligt fakultet i Danmark eller udlandet.
- Den medicinstuderende skal have afsluttet 2. semester på kandidatdelen. For medicinstuderende, der er indskrevet ved et udenlandsk fakultet, forudsættes, at den studerende studiemæssigt er på et niveau, der mindst svarer til at have afsluttet 2. semester på kandidatdelen ved et lægevidenskabeligt fakultet i Danmark. Det er herunder forudsat, at den studerende har gennemført minimum 10 ugers klinisk kursus i medicin og kirurgi (klinikophold med dokumentation for opholdet) samt bestået eksamen i farmakologi. Ovennævnte krav skal være bestået inden for de sidste 7 år forud for ansættelsen.
- Udover ovenstående krav kan den ansættende organisation fastlægge kvalifikationskrav med afsæt i specialets særlige behov og den medicinstuderendes konkrete arbejdsområder.
For ansættelse i Psykiatrien gælder endvidere:
- Den medicinstuderende har bestået, hvad der svarer til 4. semester trin på kandidatdelen, og har gennemført det kliniske kursus i psykiatri og bestået den tilhørende eksamen.
Dokumentation
Det studiemæssige niveau dokumenteres ved semesterudskrift og dokumentation for beståede kurser og eksamener.
Den medicinstuderende har ansvaret for, at dokumentationen er Center for HR og Uddannelse i hænde inden ansættelsen, ligesom afdelingen har ansvaret for at lægge den relevante dokumentation på personalesagen.
Dokumentationskrav ved længerevarende ansættelser
Ved længerevarende ansættelser på over 1 år skal den medicinstuderendes fortsatte tilknytning til medicinstudiet skriftligt bekræftes én gang årligt af det pågældende universitet.
Virksomhedernes ansvar i forbindelse med ansættelse af medicinstuderende som vikar for læge
I forbindelse med ansættelse af medicinstuderende til varetagelse af lægelige opgaver skal ledelsen i centret/afdelingen sikre:
- At der er udfærdiget en klar og detaljeret instruks om, hvilke opgaver den medicinstuderende må udføre samt hvornår, og i hvilke situationer, den medicinstuderende skal kontakte en læge i afdelingen. Det gælder f.eks. ved akut forværring af patienters tilstand, behov for understøttelse af kredsløb og respiration og ved behov for overflytning til anden afdeling. Se Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed
- At det vurderes, om den medicinstuderende har de nødvendige faglige kvalifikationer til at udføre opgaverne, herunder om den medicinstuderende kan varetage vagtarbejde og som medhjælp ordinere medicin.
- At den medicinstuderende taler og skriver et forståeligt dansk.
- At den medicinstuderende ansættes i overensstemmelse med reglerne i "Overenskomst for lægestuderende, der ansættes som vikar i underordnet lægestilling", herunder tage stilling til om ansættelsen sker:
- for et bestemt tidsrum
eller
- til varetagelse af lægelige opgaver for en sygemeldt læge.
Introduktion
Ledelsen i centret/afdelingen skal sikre:
- At den medicinstuderende deltager i hospitalets generelle introduktionsprogram for nyansatte, når introduktionsprogrammet afholdes.
- At den medicinstuderende er introduceret til afdelingen og sine opgaver, har modtaget relevant undervisning og kender afdelingens instruks for medicinstuderende der varetager lægelige opgaver samt relevante behandlingsvejledninger og instrukser.
Herudover skal det sikres, at medicinstuderende, der varetager lægelige opgaver:
- Gennemgår uddannelse i hjerte/lungeredning og brandbekæmpelse
- Introduceres til journalsystemet/Sundhedsplatformen
- Har indgående kendskab til de rammer og begrænsninger, der er fastlagt af afdelingen for den medicinstuderendes opgavevaretagelse
- Bærer navneskilt, hvoraf det fremgår, at der er tale om en medicinstuderende eller vikar for læge
- Gøres bekendt, at alle journalnotater udfærdiget af den medicinstuderende, skal signeres med navn og "Stud. Med."
Bemyndigelse til opgaver
Læger med ret til selvstændigt virke kan delegere arbejdsopgaver til medicinstuderende ansat til varetagelse af lægelige opgaver. Den delegerende læge er ansvarlig for udførelsen, forudsat at den medicinstuderende handler indenfor lægens anvisninger og afdelingens generelle bestemmelser for medicinstuderende. Det påhviler den delegerende læge at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, jf. autorisationslovens § 17. Det indebærer bl.a. en pligt til at sikre, at den medicinstuderende besidder de nødvendige kvalifikationer til at udføre opgaven og har modtaget instruktion herom. Det er den delegerende læges ansvar i fornødent omfang at føre tilsyn med og følge op på den medicinstuderende.
Lægelige opgaver, der ikke må udføres af medicinstuderende
Følgende opgaver må ikke varetages af andre end autoriserede læger:
- Udfærdige attester til offentligt brug, herunder politi- og forsikringsattester.
- Kliniske undersøgelser af hjernefunktion for at stille diagnosen hjernedød.
- Ligsyn til afgørelse af om døden er indtrådt.
- Udfærdige dødsattester.
- Udfærdige recepter til indløsning på et apotek.
- Opgaver, der falder ind under loven om anvendelse af tvang.
Tilbage til top