At sikre og understøtte fælles regler ved udførelse af diagnostisk lumbalpunktur for herved at optimere proceduren omkring udtagning af spinalvæske til diagnostik.
Vejledningen gælder for alle voksne patienter, der er henvist til, eller indlagt til, akut eller elektiv udredning og behandling på Region Hovedstadens hospitaler.
Vejledningen henvender sig til alt sundhedspersonale, der udfører eller medvirker i diagnostisk lumbalpunktur i Region Hovedstaden.
Indikation:
Lumbalpunktur (LBP) udføres med henblik på ambulant og akut diagnostik og behandling af en række tilstande. Proceduren er en lægeordination, og skal begrundes og dokumenteres i patientens journal.
Ved mistanke om purulent meningitis skal proceduren udføres straks, hvis der ikke er absolutte kontraindikationer. Der henvises endvidere ved mistanke om purulent meningitis til Akut bakteriel (purulent) meningitis hos voksne.
Kontraindikation:
Baggrund for udførelse af proceduren bør altid udføres ud fra en kliniske vurdering. I vurderingen inddrages om proceduren er akut eller elektiv og de samlede risici og fordele. Bemærk særligt at en akut indiceret LBP bør udføres akut og ikke skal afvente oplysninger om medicin eller blodprøvesvar, men beror sig på en klinisk vurdering. Forud for udførelse af proceduren bør følgende kontraindikationer dog altid overvejes:
Se tabel 2 for forslag og handlinger ifm. udelukkelse af kontraindikationer inden LBP.
Tabel 1. Pausering af antitrombotisk lægemiddel ved elektiv lumbalpunktur (LBP)
###TABEL_1###* Ved påvirket nyrefunktion skal intervallerne forlænges
Tabel 2. Procedurer til at vurdere kontraindikationer inden udførelse af lumbalpunktur
Patientinformation og informeret samtykke:
Patienten bør som minimum, hvis patientens tilstand tillader det, informeres om procedurens udførelse og de hyppigste og alvorligste bivirkninger (se afsnit nedenfor).
Lægen, der foretager proceduren, er forpligtet til at indhente et informeret samtykke og dokumentere dette i patientens journal. Proceduren kan udføres uden samtykke, hvis patienten ikke er i stand til at give samtykke, og det vurderes at øjeblikkelig udredning er nødvendig. Udføres proceduren på vital indikation, uden patientens samtykke, skal dette noteres i patientens journal.
Se endvidere: Informeret samtykke til behandling.
Komplikationer:
Lumbalpunktur er som udgangspunkt ikke en højrisiko procedure, men proceduren kan dog forårsage en række komplikationer:
Hyppige:
Meget sjældne, men alvorlige:
Forberedelse og forprøver:
Forud for proceduren bør remedier (se afsnit nedenfor) fremfindes, og det bør sikres at der er behørigt personale til at udføre og assistere ved procedureudførelse og prøvehåndtering. Der bør som minimum være en procedureudfører og en procedureassistent ved proceduren, så procedureudføreren kan koncentrere sig om selve procedureudførelsen, mens assistenten kan stå for støtte af patient og prøvehåndtering.
Inden proceduren udføres bør det også sikres at der er sufficient belysning og gode arbejdsforhold for det udførende sundhedspersonale, herunder muligheden for at hæve og sænke lejet, samt et tilpas stort bord til at opbevare remedier sterilt.
Hvis relevant bør forprøver (INR, trombocytter) rekvireres og foreligge forud proceduren.
Generelt bør der foreligge nye prøver for patienter i medicinsk AK-behandling og hos patienter med blødningsanamnese. For øvrige patienter, der ikke opfylder ovenstående, kan blodprøver taget inden for den seneste uge ofte anvendes, men det er dog op til en klinisk vurdering hvornår forprøver bør være taget.
Udstyr/Remedier:
Til udførelse af proceduren skal følgende remedier og udstyr anvendes. En del af udstyret kan med fordel findes i et samlet sterilt lumbalpunkturskit, der indeholder følgende:
Foruden ovenstående, skal der bruges:
Procedureudførelse:
Proceduren udføres som en aseptisk procedure og udføres af person med træning i proceduren. Oplæring i proceduren bør foregå med supervision af erfarent personale, og gerne forudgået af simulationstræning. Proceduren udføres som udgangspunkt med atraumatisk nål. Har man manglende erfaring i brug af atraumatisk nål vælges brugt hvis man har behørig erfaring med denne nåltype.
Først sikres identifikation af patienten, hvorefter proceduren udføres som følger:
(se desuden eventuel videogennemgang af proceduren på: Lumbalpunktur videoguide)
Trykmåling:
Trykmåling foretages altid med patienten liggende i sideleje, og forud for udtagning af spinalvæske. Et sterilt manometer tilsluttes med 0 punktet i niveau med indstiksstedet, hvorefter væskesøjlen stiger til ligevægt.
Vær særlig opmærksom på at der ikke er små luftbobler i trykmålingen. Åbningstrykket bør først aflæses, når patienten er afslappet og lejret med let udstrakte ben og med hovedet i niveau med rygsøjlen.
Efterfølgende kontrol og vejledning til patienten:
Efter proceduren vurderes det om blodtryk og puls skal kontrolleres. Patienten kan anbefales rigeligt væskeindtag, selvom dennes effekt ift. bivirkninger er sparsom, ligesom tiltag som sengeleje også er med sparsom evidens. Der er som udgangspunkt ingen forholdsregler efter lumbalpunktur, men videre vejledning af patienten må baseret på det kliniske skøn og den enkelte patient.
Patienter som har fået foretaget LBP under pågående AK-behandling, hvor der vurderes øget blødningsrisiko, bør indlægges og neurologisk monitoreres for tegn på medullær skade 1 x pr. vagt første døgn, samt 1 gang i døgnet næste 2 dage.
Dokumentation af proceduren:
Efter endt procedure dokumenteres denne i patientjournalen, hvor der noteres:
Håndtering af prøvemateriale:
Se lokal instruks(er)/lokale tilføjelser. Vær dog opmærksom på, at celletælling skal være på klinisk biokemisk afdeling inden for 30 minutter for at undgå cellehenfald.
Tværregionale vejledninger