Er at understøtte ensartet, hurtig og effektiv behandling/udredning af konvulsivt status epilepticus hos voksne patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Vejledningen henvender sig til læger og sygeplejersker ansat i neurologiske, neurokirurgiske, medicinske og intensive afdelinger samt akutmodtagelser i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Status epilepticus (SE): En tilstand med epileptiske anfald af abnorm lang varighed, der medfører risiko for varige konsekvenser, inklusiv neuronal skade og død, samt ændringer i neuronale netværk, afhængigt af anfaldstype og –varighed. Status epilepticus kan klassificeres i forhold til forskellige parametre. På baggrund af de kliniske symptomer (semiologi) skelnes mellem SE med og uden prominente motoriske symptomer.
Konvulsivt Status Epilepticus (KSE): Status epilepticus med prominente motoriske symptomer i form af anfald med generaliserede toniske-kloniske kramper (GTK). Der foreligger KSE ved GTK, der varer mere end 5 minutter, eller ved gentagne GTK, hvor patienten ikke kommer til bevidsthed imellem anfaldene. Varige konsekvenser iht. ovenstående SE definition og funktionelle deficits er sandsynlige ved GTK, der varer over 30 minutter.
Over 50 % af KSE forekommer hos personer uden kendt epilepsi.
AED: antiepileptic drug(s).
cEEG: kontinuerlig (continuous) EEG.
PNES: psykogene non-epileptiske anfald (seizures)
PÆ (Phenytoin-ækvivalenter): 1 mg PÆ = 1 mg Phenytoin =1,5 mg fosphenytoin.
Konvulsiv status epilepticus er en livstruende tilstand, som kræver øjeblikkelig behandling. Behandlingen involverer ofte flere afdelinger. Det er nødvendigt, at tilstanden prioriteres som akut livstruende i alle led i patientforløbet. De generelle behandlings- og udredningsprincipper er:
Oftest let at stille klinisk (dog cave psykogene non-epileptisk anflad (PNES), men er symptomerne atypiske eller diskrete, er den kliniske diagnose vanskeligere, og EEG kan være nødvendigt af diagnostiske hensyn.
Årsager til status epilepticus hos voksne kan inddeles i akutte og kroniske tilstande. Distinktionen har prognostisk betydning, da de førstnævnte er mere vanskelige at behandle og er associeret med en højere mortalitet.
De hyppigste akutte årsager er: metaboliske forstyrrelser, sepsis, CNS sygdomme (infektion, hovedtraume, apoplexi, hypoksi) og forgiftninger med lægemidler og stoffer.
De hyppigste kroniske årsager er: kendt epilepsi, hvor årsaget til KSE oftest er forsømmelse af behandling, tilstande med relation til kronisk alkohol overforbrug og andre kendte hjernesygdomme (hjernetumor og tidligere apopleksi).
De vigtigste prognostiske faktorer er varighed af status, patientalder og tilgrundliggende årsag.
Der foretages altid akutte blodprøver (blodsukker, elektrolytter, herunder Mg++ og Ca++, leukocytter, CRP, lever- og nyretal). Ved mistanke om lægemiddelforgiftning (psykofarmaka og CNS stimulerende stoffer) måles serumværdier af relevante stoffer (træk evt. et ekstra glas fuldblod til senere analyse).
Hos patienter med kendt epilepsi (i antiepileptic drug (AED) behandling) måles serum-værdier af AED. Det kan være indiceret at foretage cerebral scanning og/eller lumbalpunktur.
Status epilepticus medfører store metaboliske forskydninger, og risiko for kredsløbs- og respiratorisk svigt. Den nødvendige antikonvulsive behandling kan bidrage hertil.
Behandlingsvejledning er tidsinddelt i 4 stadier. Kun såfremt der ikke opnås anfaldskontrol, går man videre til næste stadig. Det er MEGET vigtigt at den anførte tidsramme følges, og dokumentation herfor føres til journal. Der henvises i øvrigt til bilag 1 for forslag til behandlingsinstruks.
Stadie 1, tidlig KSE: 0-10 minutter: Behandling med benzodiazepin
Stadie 2, etableret KSE: 10-30 minutter: Behandling med specifikke AED
Stadie 3, refraktær KSE: 30 minutter-24 timer: Generel anæstesi
Stadie 4, superrefraktær KSE: over 24 timer: Fortsat generel anæstesi, specialistbehandling
PNES er ikke sjældent. Overvej særligt PNES ved manglende effekt af behandling, og foretag EEG om nødvendigt.
Se vejledningen - Non-konvulsivt status epilepticus hos voksne - behandling af
Visitation og ansvar
Et konvulsivt epileptisk anfald er en almindeling akut medicinsk tilstand, der bør kunne behandles på alle akut modtage enheder, stationære og intensive afdelinger, samt ambulatorier uanset speciale. Behandlingsansvar i alle stadier påhviler den afdeling hvor behandlingen foregår. Ansvarsfordeling mellem den behandlende afdeling, og neurologisk/intensiv/neurofysiologisk afdelinger bør præciseres nærmere i den lokale vejledning tilpasset til de lokale forhold med hensyntagen til de faglige principper.
Ansvarsfordeling og organisering af behandling kan variere afhængigt af de lokale forhold.
Tværregionale vejledninger: