Identifikation af patienter

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag
 

Genvej til indhold

Formål

At sikre, at patienter identificeres korrekt, og at den rette patient modtager den ordinerede, planlagte og korrekte behandling i forbindelse med forskellige patientrettede procedurer, herunder indgreb og undersøgelser.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter alt personale med patientkontakt, dvs. sundhedspersonale, sekretærer, portører m.fl. i Region Hovedstaden og Region Sjælland, herunder psykiatrien. I Region Hovedstaden inkluderer målgruppen desuden personale i akutberedskabet.

Tilbage til top

Definitioner

Børn: Defineres som personer under 18 år, dog er barnet juridisk set voksen og selvbestemmende ved det fyldte 15. år 

CPR nr.: Personnummer

Identifikationsarmbånd (ID-armbånd): Armbånd med angivelse af patientens fulde navn og CPR nummer.

Inhabile patienter: Defineres her som personer, hvor der på grund af mental tilstand, bevidsthedsniveau eller manglende sprog (små børn) opstår tvivl om, hvorvidt personen kan oplyse entydige identitetsoplysninger.

Patientrettet handling/procedure: Omfatter f.eks. undersøgelse, behandling, administration og indgift af medicin, væsker, samt udtagelse af blod- og vævsprøver, billeddiagnostiske undersøgelser, anæstesi, operation, interne transporter og procedurer samt ved virtuelle konsultationer, der efterfølgende kræver dokumentation i patientjournalen.

Personligt kendskab til og identifikation af person: Kan angives af personer, som kan oplyse patientens for- og efternavn samt eventuelt fødselsdato og/eller adresse. Det kan f.eks. være pårørende, sundhedsfaglig medarbejder, nabo, en god ven, dagplejer, skolelærer eller Falck.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Der foretages identifikation forud for enhver patientrettet handling, der kræver dokumentation i patientjournalen f.eks. undersøgelse, behandling, administration og indgift af medicin, væsker samt udtagelse af blod- og vævsprøver, billeddiagnostisk, anæstesi, operation samt ved interne transporter og virtuelle konsultationer.

Desuden ved afhentning af patient til f.eks. interventioner, undersøgelser og samtaler.

1. Adresse som identifikator

Patientens fulde navn og fulde adresse kan undtagelsesvist anvendes i stedet for CPR nummer for:

  • Ambulante og skadestuepatienter der kan huske fødselsdato og -år, men ikke CPR nummer og ikke medbringer sygesikringsbevis eller andet identifikationsmateriale indeholdende CPR nummer.

Der må aldrig anvendes stue- eller sengenummer som erstatning for navn og/eller CPR nummer på f.eks. medicinbeholdere, henvisninger og prøve-og rekvisitionsmateriale.

2. Foto som identifikator

Portrætfoto i SP er alene et supplement til de i denne vejledning nævnte procedurer for patientidentifikation og kan ikke erstatte disse. Se Foto- eller videooptagelse af patienter (klinisk formål) - rettigheder og samtykke til

3. Sikker identifikation af habile og inhabile patienter

Habile patienter (både voksne og børn):

  • Patienten kan selv oplyse fulde navn og CPR nummer.
  • Børn og unge: Patienten angiver selv fulde navn og CPR nummer eller identificeres af andre, f.eks. forældre, pårørende eller andre med et sikkert personligt kendskab til patienten.

Identificerbare inhabile patienter (både børn og voksne):
Patienten kan ikke sikkert angive egen identitet. Patienten identificeres ved hjælp af andre, f.eks. forældre, pårørende, andre med et personligt kendskab til patienten eller sikker billedlegitimation med CPR nummer anført. Hvis patienten indlægges via ambulance, kan ambulancepersonale hjælpe med identifikation af patienten, før armbånd påsættes.

Ikke identificerbare inhabile patienter (både voksne og børn) - erstatnings CPR nummer:

  • Patienten er f.eks. bevidstløs eller kan ikke sikkert angive egen identitet og patienten kan ikke identificeres ved hjælp af forældre, pårørende eller andre med et sikkert personligt kendskab til patienten. Patienten tildeles et midlertidigt erstatnings CPR nummer.
  • Det er en politimæssig opgave at medvirke til at fremskaffe oplysninger, som sikrer identifikation af patienten.

4. Patientidentifikationsarmbånd/ankelbånd

  1. Alle patienter, både børn og voksne, der indlægges, skal have påsat patientidentifikationsarmbånd/ankelbånd.
  2. Dette gælder også patienter, der ambulant eller ved sammedags kirurgi skal have udført invasive indgreb i anæstesi eller moderat sedation (dvs. mere end præmedicin) eller som er konfuse, demente, mangler sprog eller i øvrigt er svækkede.

Patienter skal motiveres til at acceptere armbåndet af hensyn til egen sikkerhed under indlæggelsen.

Såfremt en patient, på trods af information om formålet hermed, nægter at bære armbåndet, eller af fysiske årsager ikke tåler armbåndet eller fjerner det, må alternativer overvejes, f.eks. identifikationskort med foto. Kortet skal foruden foto forsynes med en label printet fra Sundhedsplatformen, som også indeholder CPR og en stregkode. Brug af kort i stedet for armbånd skal dokumenteres i patientjournalen.

Ambulante forløb

Ved ambulatoriebesøg, hvor der alene udføres kontroller og ikke invasive aktiviteter, er der ikke krav om brug af patientidentifikationsarmbånd.

Patienten må kun have ét armbånd på

Hvis en patient har fået påsat armbånd med et tildelt erstatningsnummer, skal dette armbånd udskiftes med et nyt med patientens egne data, når den korrekte identifikation efterfølgende er foretaget. Husk også, at udskrevne labels med erstatnings CPR skal udskiftes.

Forkert påsat identifikationsarmbånd skal fjernes straks.

Udskiftning af ID-armbånd:

Foretages ved:

  • Synlig forurening
  • Hvis det er gået i stykker
  • Hvis patienten bærer ID armbånd fra anden region
  • Hvis stregkoder på armbåndet ikke virker ved scanning
  • Når tildelt erstatnings CPR erstattes med patientens eget CPR nummer.

5. Oplysninger på patientidentifikationsarmbånd (ankelbånd)

Patientidentifikationsarm- eller ankelbåndet skal indeholde følgende oplysninger:

  • Patientens fulde navn
  • CPR nummer (eller erstatnings CPR - hvis patienten er uidentificeret)
  •  Unik stregkode til brug for aflæsning ved stregkodescanner.

Nyfødte:

  • Udøbte børn (nyfødte) påsættes ankelbånd/armbånd umiddelbart efter afnavlingen med moderens navn, CPR nummer og barnets køn og CPR nummer
  • Tvillinger med samme køn påsættes ankelbånd/armbånd, der udover ovenstående suppleres med "tvilling A" og "tvilling B".

6. Procedure for påsættelse og kontrol af arm- eller ankelbånd

  • Armbåndet påsættes straks ved indlæggelsen/modtagelsen/fødsel.
  • Modtagende personale har ansvaret for at påsætte identifikationsarmbåndet.

Før påsætning skal sundhedspersonen sikre, at der påsættes armbånd med korrekte ID oplysninger, dvs. at:

  • Patienten oplyser sit fulde navn og CPR nummer, og dette kontrolleres i forhold til armbåndets oplysninger.
  • Hvis patienten ikke kan medvirke hertil, oplyser pårørende om patientens navn og CPR nummer.
  • Ved modtagelse af patient fra anden afdeling, hvor patienten ikke selv kan medvirke i sikker identifikation, inddrages personale fra den afgivende afdeling i identifikationen, før der påsættes armbånd.

Identifikation af patient og påsætning af ID armbånd dokumenteres i patienjtournalen.

I tilfælde, hvor patienten ikke er i stand til at medvirke i ID kontrollen, anføres, hvem der, foruden sundhedspersonen, har kontrolleret korrekte ID oplysninger på armbåndet (patienten, pårørende eller anden sundhedsperson).

7. Diskretion

Identifikation af patienten skal foregå diskret på en sådan måde, at patientdata ikke deles med udenforstående, herunder lav stemmeføring og anvendelse af stregkodescanner.

8. Kontrol af patientidentitet i forbindelse med patientrettede procedurer

Forud for kliniske aktiviteter, undersøgelser og indgreb skal det kontrolleres, at der er tale om den rette patient.

Kontrollen udføres ved at patienten selv oplyser fulde navn og CPR nummer (patienten skal altså ikke blot bekræfte).

Hvis patienten ikke kan medvirke udføres kontrollen ved en af følgende måder:

  1. Medfølgende pårørende identificerer patienten ved fulde navn og CPR nummer.
  2. Navn og CPR nummer aflæses på patientens armbånd, eller der anvendes stregkodescanner.

Oplysninger om navn og CPR nummer sammenholdes altid med henvisning, journal mv.

Kontrol af patientens identitet udføres altid i følgende situationer (nedenstående liste er IKKE udtømmende):

Når der foretages flere fortløbende procedurer hos samme patient med samme sundhedspersonale i samme lokale, foretages sikker identifikation ved start af de fortløbende procedurer, f.eks. på Intensiv, operation, endoskopi og fødestuer.

9. Ved udgående funktioner/besøg i patientens hjem

Når sundhedspersonale besøger og udfører procedurer i patientens eget hjem, anvendes desuden fulde navn og personnummer, og kun undtagelsesvist navn, fødselsdato og -år i kombination med adresse.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner, Sygehusledelser, center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlig for.
    • Implementering af vejledningen og for fastlæggelse af alternativer, når patientidentifikationsarmbånd af fysiske årsager ikke kan anvendes.
    • Alternativer, når armbånd ikke kan udskrives fra elektroniske systemer.
  • Alle ansatte med patientkontakt har et selvstændigt ansvar for korrekt identifikation af patienten forud for transport og alle aktiviteter, procedurer og indgreb.
    • I forbindelse med procedurer/indgreb, hvor flere sundhedspersoner og -grupper er involveret (f.eks. i forbindelse med anæstesi og operation), har hver involveret sundhedsperson et selvstændigt ansvar for at sikre sig korrekt patientidentifikation og for entydig mærkning og kontrol af de oplysninger, de benytter sig af.

Tilbage til top

Referencer

Bilag