Vejledningen gælder for alle ansatte på hospitaler og sygehuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland samt for det præhospitale område, dvs. akutlægebil og ambulancetjenesterne i regionerne.
Vejledningen omfatter ikke:
Klinisk hjertestop er en tilstand, hvor personen er bevidstløs uden normal vejrtrækning og uden tegn på cirkulation (uden tegn på liv).
Hjertelungeredning og avanceret genoplivning anvendes synonymt med de internationale begreber basic og advanced life support (BLS og ALS).
Hjertelungeredning består af erkendelse af hjertestop, alarmering, begrebet hjertelungeredning (HLR) og anvendelse af en automatisk ekstern defibrillator (AED).
Hjertelungeredning HLR anvendes synonymt med det internationale begreb cardiopulmonaryresuscitation (CPR). HLR består af opretholdelse af en fri luftvej, ventilationer og hjertemassage.
Avanceret genoplivning er al behandling, der bygges oven på basal genoplivning som f.eks. endotracheal intubation, medicinering og brug af manuel defibrillator eller ekstern pacing.
De enkelte led har forskellige målgrupper. Det er derfor hensigtsmæssigt at beskrive disse elementer særskilt og i forskellig detaljeringsgrad, således at de kan anvendes uafhængigt og af den relevante målgruppe.
Disse områder er derfor beskrevet i hver deres vejledning, mens de specielle forhold for genoplivning af børn tillige er samlet i en separat vejledning. Endelig er elementerne efterbehandling og dokumentation beskrevet separat (se vejledningerne).
Hjertestophold på de hospitaler, hvor der ikke findes anæstesi- og intensivfunktion med tilstedeværelsesvagt på døgnbasis, sammensættes således, at de nødvendige kompetencer (se Genoplivning - uddannelse i) er umiddelbart tilstede med henblik på den akutte hjertestopbehandling.
Et hjertestophold bør ideelt bestå af 5-6 personer: En kardiologisk/medicinsk læge, en anæstesi/intensivlæge, en anæstesisygeplejerske, en portør/serviceassistent og af en sygeplejerske og evt. læge fra den pågældende afdeling, hvor hjertestoppet finder sted.
Et hjertestophold skal bestå af mindst følgende:
Herudover yderligere mindst 2 personer til at give hjertemassage, administrere medicin, evt. defibrillere og assistere i øvrigt.
Efter initial genoplivning eller ved behov tilkaldes anæstesilæge i vagtberedskab. Såfremt der ikke findes et vagtberedskab, rekvireres assistance fra akutlægebil.
Ved overflytning af intuberet patient og ustabile patienter rekvireres præ- og interhospital transport ved kontakt til regionens vagtcentral.
Alle deltagere på hjertestopholdet skal have gennemgået avanceret hjertestopkursus forud for første vagt i overensstemmelse med den regionale vejledning Genoplivning - uddannelse i. Alle bagvagter, både 1. reservelæger og speciallæger, der har et konkret behandlingsansvar ved akut hjertestop, skal have avanceret hjertestopkursus.
Uden for hospital varetages hjertestopbehandling af akutlægebil og/eller ambulancepersonale, hvilket vil sige en anæstesilæge, en paramediciner som lægeassistent og to ambulancebehandlere. De nødvendige kompetencer er tilstede præhospitalt med denne sammensætning.
Sundhedspersonalet ifører sig på vej ind til en patient i isolation med enten dråbesmitte eller luftbåren smitte:
Dråbesmitte:
Luftbåren smitte (incl. COVID-19):
Hospitals-, sygehus- og virksomhedsdirektioner samt center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for implementering af vejledningen. Korpslægerne er ansvarlige for implementering i ambulancetjenesterne.
Tværregionale vejledninger
Regional vejledning