Hjemmefødsler, jordemoders varetagelse af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At beskrive retningslinjer i forbindelse med planlagte hjemmefødsler, så der skabes størst mulig tryghed, sikkerhed og kvalitet for mor og barn i graviditet, under og efter fødslen ved hjemmefødsel.

Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe omfatter jordemødre, ansat på et af regionens fødesteder, der varetager hjemmefødsler.

Afgrænsning: Denne vejledning gælder ikke Bornholms Hospital.

Definitioner

PROM: Vandafgang

HELLP: En tilstand, hvor en gravid kvinde har hæmolyse, forhøjede leverenzymer og trombocytopeni på samme tid. HELLP-syndromet er en særlig manifestation af svangerskabsforgiftning.

  • Hemolysis (mikroangiopatisk hæmolyse): haptoglobin mindre end 0,2 g/l (NB! varierer afhængig af analysemetode) og/eller blodudstrygning med scistocytter og/eller LDH over 600 U/l.
  • Elevated Liver enzymes: forhøjede transaminaser ASAT og/eller ALAT mere end 100 iu/l.
  • Low Platelets: Trombocytter mindre end 100 x 109/L.

KJS: Klinisk Jordemoder Specialist

Fremgangsmåde

Generelt

Den fødende har krav på jordemoderbistand, og det kan ikke afvises at stille jordemoder til rådighed ved en hjemmefødsel, uanset at der ved den konkrete hjemmefødsel kan være faglige forhold, der medfører anbefaling af hospitalsfødsel.

Juridisk fortolkes dette som ret til jordemoderhjælp ved hjemmefødsel på kvindens folkeregisteradresse, hvilket familien skal informeres om dersom de planlægger hjemmefødsel på anden adresse.

Jordemoder har pligt til at informere kvinden, hvis der kan forudses komplikationer ved fødslen, og skal i givet fald tilråde kvinden at føde på et sygehus.

Regionens Hjemmefødselsordning beskrives detaljeret i ”Beskrivelse af Region Hovedstadens Hjemmefødselsordning” bilag 1.

Tilbage til top

Visitationskriterier for hjemmefødsel

Raske kvinder, som opfylder nedenstående kriterier kan af jordemoder visiteres til hjemmefødsel:

  • Ét raskt barn i hovedstilling.
  • Spontant indsættende fødsel.
  • Til termin (GA 37+0 – 41+6 når fødslen går i gang. Kan således eventuelt afslutte fødslen i hjemmet ved 42+0 dersom alle andre forhold er normale).
  • Fostervægt vurderet mellem 2.500-4.500 gr., og samtidig i intervallet -22 % til +22 % i forhold til GA.
  • Højst fjerdegangsfødende – pga. forøget blødningsrisiko hos mangegangsfødende.
  • Graviditet uden komplikationer, som findes uforenelige med hjemmefødsel, herunder hvis kvinden er i GBS-risikogruppe.
  • Forventet ukompliceret vaginal fødsel.
  • BMI under 35 (prægravid).

Kvinder i behandling med SSRI-præparater anbefales fødsel på hospital pga. risiko for bivirkninger hos det nyfødte barn.

Jordemoderen oplyser den gravide om muligheden for hjemmefødsel og informerer den gravide og hendes partner om fordele og ulemper ved hjemmet som fødested således, at der er grundlag for et informeret valg.

Den gravide frarådes hjemmefødsel ved tidligere kompliceret graviditet eller tidligere fødsel med:

  • Sectio
  • Post partum blødning over 800 ml eller fastsiddende placenta
  • Præeklampsi/eklampsi/HELLP
  • Skulderdystoci
  • Abruptio placenta.

Derudover er et skøn i det aktuelle forløb altid påkrævet, idet der kan være andre obstetriske eller somatiske forhold, der taler imod en hjemmefødsel. Fastholder kvinden ønsket om hjemmefødsel, henvises til eller konfereres med obstetrisk speciallæge. Er der tale om psyko-sociale forhold, skal der henvises til eller konfereres med jordemoderfaglig leder i ambulatoriet.

Vejledning af den gravide og endelig beslutning journalføres grundigt, ligeså hvis der er anledning til at anbefale tilstedeværelse af 2 jordemødre til fødslen.

Tilbage til top

Graviditeten

Ved første jordemoderkonsultation informeres lavrisiko-gravide om muligheden for hjemmefødsel. Hvis den gravide er interesseret heri, henvises til fødestedernes hjemmesider, hvor der findes information omkring hjemmefødsel under Den regionale Hjemmefødselsordning. Her forefindes oplysninger omkring praktiske forhold, deltagelse i hjemmefødselscafé, kontaktinfo for yderligere information, patientinformations-pjece med mere.

Den gravide og hendes partner opfordres til deltagelse i Hjemmefødselscafé på Gentofte Hospital før endelig beslutning. Ved ønske om hjemmefødsel udfyldes ved næste jordemoderkonsultation SP-smartphrasen REGIONALHJEMMEFØDSELØNSKERATFØDEHJEMME. Herved fremstår beskrivelsen af hvorledes den gravide er informeret, samt forhold der er relevante i forbindelse med den kommende hjemmefødsel, tydeligt og ens for alle regionens hjemmefødselsjordemødre.

Hvor det er organisatorisk muligt, kan påtænkte hjemmefødere gå til konsultation hos jordemødre fra Den regionale Hjemmefødselsordning én eller flere gange.

Den kommende hjemmeføder hjembringer en ”hjemmefødselspose” med klyx, underlag m.m. fra fødegang eller konsultation.

I graviditetsuge 37/38 anbefales det, at alle gravide med planlagt hjemmefødsel får foretaget op/ned-UL med henblik på at undgå uerkendt underkropspræsentation.

Tilbage til top

Hjemmefødselscaféen

I hjemmefødselscaféen oplyses om forhold i hjemmet i forbindelse med planlagt hjemmefødsel, herunder:

  • Flere mulige fødesteder i hjemmet.
  • At fødslen skal foregå et geografisk fremkommeligt sted.
  • At der er planlagt ordentlige pladsforhold til håndtering af eventuel akut tilstand hos mor eller barn.
  • God belysning, f.eks. til suturering.
  • At den fødende har pakket en taske i tilfælde af overflytning.
  • At der kan være deltagelse af en jordemoderstuderende.
  • At der anbefales tilstedeværelse af en ekstra fødselshjælper til at tage sig af eventuelle ældre børn og til at bistå med praktisk hjælp.
  • Jordemoderens arbejdsforhold, herunder plads til journalføring, adgang til toiletfaciliteter m.m.

Herudover informeres om:

  • At kontakte eget fødested inden meget fremskreden fødsel, idet Den regionale Hjemmefødselsordning fremover dækker hele Region H og transporttid for jordemoder må forventes.
  • Forhold omkring overflytning: hyppighed, indikationer, akut-grad.
  • At hjemmefødselsjordemødrene er forberedte på og trænede til at håndtere komplikationer i forbindelse med hjemmefødsel.
  • At der - sjældent - kan opstå uforudsigelige hændelser ved hjemmefødsel, som kunne behandles hurtigere på hospital.

Tilbage til top

Fødslen

Telefonhenvendelse fra hjemmeføder:

  1. Hjemmeføderen ringer til fødemodtagelse (eller til Klinisk jordemoderspecialist (KJS), hvor dette praktiseres) på eget fødested, når hun ønsker kontakt til jordemoder. Det vurderes, om den fødende fortsat opfylder hjemmefødselskriterierne; i modsat fald anbefales hun at komme til fødestedet.
  2. Eventuelt kan der etableres telefonisk kontakt til den vagtbærende hjemmefødselsjordemoder, hvis det er uklart om der er behov for jordemoderbesøg i hjemmet.
  3. Rådgivning og aftaler skal journalføres i SP-telefonopkald. Når hjemmefødselsjordemoderen tager afsted til fødehjemmet, skal den gravide indlægges i SP (hjemmefødselsseng).
  4. Afdelingsjordemoder/KJS orienteres om igangværende hjemmefødsel. Afdelingsjordemoder/KJS eller hjemmefødselsjordemoder selv opstarter ”aktivt arbejde” i hjemmefødselsordningens APP, som benyttes til monitorering af jordemødrenes udsendelser til hjemmefødsel.

Hjemmefødsel mod fagligt råd:

  • Det skal journalføres, hvis kvinden mod givet råd ønsker at føde hjemme, samt at hun er anbefalet hospitalsfødsel.

Særligt om PROM:

  • Hjemmeføderen orienteres om, at man ved fravær af veer anbefaler igangsættelse jf. retningslinjer.
  • Ønsker kvinden fortsat at stile mod hjemmefødsel, bedes hun måle rektal temperatur hver 4. time og henvende sig ved tp. lig med eller over 38,0°.
  • Hun bedes henvende sig straks ved mindre liv, blødning, ildelugtende eller misfarvet fostervand.
  • Ved vandafgang i mere end 18 timer, anbefales den fødende overflytning til fødegang med henblik på antibiotikabehandling og indlæggelse til observation af barnet post partum. Denne anbefaling er også gældende selv om kvinden er kommet i aktiv fødsel.
  • Kvinden tilbydes et ”vandafgangscheck” i hjemmet 4-6 timer efter PROM, hvortil en hjemmefødselsjordemoder udsendes mhp. at stimulere fødselsprocessen.

Tilbage til top

Udstyr til hjemmefødsel

Hjemmefødselsjordemoderen medbringer eget udstyr og medicin til hjemmefødslen. Desuden medbringes bærbar PC, så SP-journalføring og andre SP-opgaver kan udføres til hjemmefødslen.

Den enkelte hjemmefødselsjordemoder er selv ansvarlig for, at hendes personlige udstyr er klargjort og velfungerende. Udstyrsmæssigt skal jordemødrene tage højde for muligheden for flere hjemmefødsler i samme vagt.

I tilfælde af udsendelse af fødegangsjordemoder – hvis alle hjemmefødselsjordemødre er optagede – medbringer jordemoderen hjemmefødselsudstyr og hjemmefødselsmedicinkasse fra fødegangen. Det er aftalt lokalt, hvem som er ansvarlig for korrekt opfyldning og gennemgang af fødegangenes hjemmefødselsudstyr.

O₂ medbringes ikke til hjemmefødsler, da dette ikke anbefales til initial behandling af mature nyfødte.

Udstyr til hjemmefødsel - se bilag 2.

Medicin til hjemmefødsel

###TABEL_1###

 

Bemyndigelse til anvendelse af præparater, som ikke er indeholdt i Cirkulære om Jordemodervirksomhed, udfærdiges lokalt af ledende overlæger se regional vejledning Delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed

Tilbage til top

Transport til hjemmefødsel

Vogn fra Taxa 4x35 rekvireres på VIP-nummer ###TELEFON###. Hvert fødested har sin egen hjemmefødselskonto; når taxi bestilles på et af disse kontonumre, opgraderes betjeningshastigheden yderligere.

Hjemmefødselsjordemødrene kan også benytte egen bil mod refusion.

Hjemmefødselsjordemødrene skal tage af sted til hjemmefødslen, straks de bliver tilkaldt.

Tilbage til top

Fødselsforløbet i hjemmet

En hjemmefødsel følger den tværregionale vejledning Fødselsforløb, det normale fraset forhold, som ikke er relevante ved hjemmefødsel, f.eks. afsnit om medicinsk smertelindring og navlesnors-pH.

Ved ankomst til hjemmet skal jordemoder orientere sig vedrørende det bedst egnede sted til at foretage eventuelt behandling/genoplivning af et uventet dårligt barn, og forberede at relevant efterset udstyr er inden for rækkevidde.

Jordemoderen orienterer sig i fulde navn, CPR-nr. og adresse før fødslen til brug for eventuel akut overflytning. Actioncard ”Akut hjælp ved hjemmefødsel” udfyldes. (Bilag 3)

Fødselsforløbet dokumenteres i SP på medbragt computer jf. den SP-arbejdsgang, som benyttes på jordemoderens ansættelsessted. I tilfælde af SP-nedetid eller netværksudfordringer føres fødejournalen i et Word-dokument, som sidenhen indscannes i kvindens journal.

Jordemoderen forbliver i hjemmet i mindst 2 timer efter fødslen og sikrer sig, at mor og barn har det godt. Har kvinden ikke har haft vandladning 4 timer efter fødslen, skal hun kontakte fødestedet.

Tilbage til top

Komplikationer ved hjemmefødsel

Ethvert forhold, som afviger fra det normale fødsels- og efterfødselsforløb, og hvor jordemoderens egne kompetencer ikke er tilstrækkelige, bør føre til overflytning.

Actioncard  ”Akut hjælp ved hjemmefødsel” se Bilag 3.

I tvivlstilfælde konfereres med fødestedets afdelingsjordemoder/KJS.

Hjemmefødselsjordemødrenes udstyr indeholder algoritmer for neonatal genoplivning og post partum blødning (Bilag 4 og 5). Jordemødre tilknyttet Den regionale Hjemmefødselsordning skal have været undervist i simulationstræning på disse områder, foruden i akut alarmering og kommunikation med præhospitalet. Se også bilaget ”Beskrivelse af samarbejde med Akutberedskabet” (Bilag 6).

Ved overflytning følger hjemmefødselsjordemoderen med ind på fødegangen. Da det modtagende fødested imidlertid ikke nødvendigvis er synonymt med jordemoderens ansættelsessted, er der udarbejdet en beskrivelse af om eller i hvilket omfang hjemmefødselsjordemoderen kan bevare det faglige ansvar i forbindelse med overflyttet hjemmefødsel. Denne beskrivelse ses i dokumentet ”Region Hovedstadens Hjemmefødselsordning - vagtorganisering” (Bilag 7).

Den vagthavende afdelingsjordemoder/KJS er med til at sikre, at der ikke er tvivl om hvorledes det faglige ansvar forvaltes.

Ved hjemmefødsel følger jordemødrene i Den regionale Hjemmefødselsordning VIP’en Fødselsforløb, det normale og eventuelle andre relevante vejledninger fra eget fødested. I tilfælde af overflytning af hjemmefødsel til andet fødested end jordemoderens eget, følges retningslinjer fra det modtagende fødested. Vagthavende afdelingsjordemoder/KJS skal være opmærksom på mulige forhold ved den overflyttede hjemmefødsel, hvor divergens imellem retningslinjer kan være tilfældet, f.eks. ved PROM, brug af karbad eller STAN, ved dystoci eller ved PPH.

Tilbage til top

Efter hjemmefødsel

  • Barnet indlægges i SP af hjemmefødselsjordemoderen eller eventuelt personale på fødegangen.
  • Bemærk rhesus-type og eventuelt behov for anti-D. Anti-D må aldrig gives i hjemmet.
  • Fødselsresumé udfyldes og fødselsnotat udfærdiges i SP.
  • Der kodes for ydelser og diagnoser, jf. kodevejledning for hjemmefødsel (Bilag 8).
  • Fødselsanmeldelse sendes (tjek faderoplysninger og samtykke til sundhedsplejerske).
  • Børneundersøgelse dokumenteres i SP.
  • Tid til telefonopringning eller hjemmebesøg bookes af hjemmefødselsjordemoder eller ved kontakt til fødestedet. Der kan være variationer i efterfødselstilbuddet, hvorfor jordemoderen ved varetagelse af hjemmefødsel for andet fødested skal kontakte afdelingsjordemoder/KJS med henblik på korrekt booking.
  • Jf. beslutning i CVF er hjemmefødte børn i Region Hovedstaden (fraset Bornholms Hospital) undtaget fra saturationsscreening.

Information til forældrene efter fødsel

  • Hvis forældrene er ugifte, orienteres de om, at anmeldelse af faderskabet og fælles forældremyndighed foretages med NemID via borger.dk
  • De vil modtage en telefonopringning dagen efter fødslen. Herefter kan der være variationer i fødestedernes efterfødselstilbud.
  • Information om amning, søvn, blødning, tegn på at den nyfødte trives; hvad der har relevans indtil næste kontakt med jordemoder.
  • Information om, hvordan familien kan søge rådgivning på fødestedet den første uge efter fødslen.

Tilbage til top

Affald

Forældrene er medansvarlige for bortskaffelse af placenta, idet jordemoderen vanligvis ikke har grund til at køre til fødegangen efter veloverstået hjemmefødsel.

Placenta betragtes som risikoaffald, og må derfor ikke bortskaffes med dagrenovationen. Placenta kan opbevares i boks eller pose i køleskab eller fryser, indtil forældrene f.eks. kan deponere den på fødegangen, f.eks. i forbindelse med ambulant PKU-tagning.

Ved hjemmefødsel benyttes engangsinstrumenter, som kan kasseres som metal-affald.

Brugte nåle og kanyler skal i jordemoderens medbragte kanyleboks, så stikskader undgås.

Alt engangsmateriale pakkes i plastpose og lukkes grundigt, inden det kasseres i hjemmet.

Kodning af hjemmefødsel/overflyttet hjemmefødsel

Kodevejledning omhandlende alle forhold omkring diagnoser og ydelser til hjemmefødsler og overflyttede hjemmefødsler - se Bilag 8.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitals- og centerledelse er ansvarlig for, at vejledningen distribueres til relevante afdelinger.
  • Afdelings- og klinikledelsen har ansvaret for implementering og efterlevelse af dokumentet.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag