Henvisning til speciallægepraksis under Udlægningsaftalen

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

  • At sikre ensartede og korrekte henvisninger fra hospitalsafdeling til praktiserende speciallæger. Bemærk at denne vejledning suppleres af en SPmanual ”Henvisninger”, hvor der i kapitel 10 angives præcise instrukser. 
  • At formidle og vedligeholde et bilag/excelark over de speciallægevisitatorer, som skal henvises til i henhold til denne aftale.
  • Beskrive tilmeldingsproceduren for afdelinger, som vil tilmeldes aftalen.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Sekretærer og personale på afdelinger, som viderevisiterer patienter til praktiserende speciallæger i henhold til aftalen om udlægning af sygehusbehandling.

Afgrænsning: Aftalen gælder samtlige speciallægepraksis, undtaget psykiatrisk speciallægepraksis og børnepsykiatrisk speciallægepraksis.

VIP- vejledningen beskriver ikke procedurerne for henvisning til speciallægepraksis i detaljer, der henvises til SP-manualen.

Tilbage til top

Definitioner

Udlægningsaftalen 2022: Aftalen omfatter udlægning af behandling af sygehuspatienter til speciallægepraksis. Aftalen er en tillægsaftale til overenskomsten indgået mellem Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger. Aftalen omfatter udlægning af behandlinger på hovedfunktionsniveau og omfatter som udgangspunkt de behandlinger, som findes i de praktiserende speciallægers overenskomst.

I Region Hovedstaden kan følgende 2 patientgrupper henvises til speciallægepraksis under tillægsaftalen:

  • Ny-henviste patienter visiteret til udredning inkl. evt. efterfølgende behandling med eller uden ventetid.
  • Kontrolpatienter.

Patienter visiteret til udredning, som viderehenvises til speciallægepraksis, har fortsat ret til at blive færdigudredt inden for 30 kalenderdage. 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

"Aftale om udlægning af behandling af sygehuspatienter til speciallægepraksis 2022" er en tillægsaftale til overenskomsten indgået mellem Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger. Aftalen er en permanentgørelse af den aftale, der blev indgået i foråret 2020 som en del af beredskabet i forbindelse med COVID-19. Formålet med aftalen er at aflaste hospitalsafdelinger og afvikle ventelister.

Tilmelding af afdeling til aftalen

Enhed for Praksisaftaler, Center for Sundhed, koordinerer tilmelding til aftalen og kontaktes ved ønske om at deltage i aftalen.

Når en hospitalsdirektion ønsker at tilmelde en afdeling til aftalen, sendes en mail til ###EMAIL### med overskriften ”Udlægning af hospitalsbehandling til speciallægepraksis” med beskrivelse af:

  • Hvilke udredninger inkl. evt. efterfølgende behandlinger, der ønskes viderehenvist til speciallægepraksis.
  • Hvilke kontrolpatienter, der ønskes viderehenvist til speciallægepraksis.
  • Forventninger til volumen for de enkelte behandlinger/patienter.
  • Hvornår aftalen ønskes igangsat.

Via Foreningen af Praktiserende Speciallæger afdækkes det, om der i speciallægepraksis er kapacitet til at imødekomme afdelingens behov.

Afdelingen får herefter besked fra hospitalsdirektionen.

Arbejdsgang ved viderehenvisning af sygehusbehandling til speciallægepraksis

Viderehenvisning gælder alle ambulante undersøgelser, behandlinger, operationer og kontroller på hovedfunktionsniveau. I SP kan der henvises til henholdsvis udredning og kontrol. SP-manualen ”Henvisninger” beskriver procedurerne, som konkret skal anvendes.

  • Henvisningen sendes til lokationsnumret, benævnt “Speciallægevisitator” + navn på det speciale, som skal behandle patienten (se bilag 1). 

  • Henvisningen sendes så hurtigt som muligt og senest 3 hverdage efter, at henvisningen er modtaget på afdelingen, husk patientens mobilnummer i henvisningen.
  • Patienter skal som udgangspunkt selv sørge for og betale for deres transport til og fra den praktiserende speciallæge. Patienter, der henvises til speciallægepraksis, skal således være selvhjulpne.
  • Afdelingen skal indhente patientens samtykke til behandling i speciallægepraksis. Patienten har samme patientrettigheder, som patienter henvist til hospital.

I ferieperioder koordinerer speciallægevisitator med sygehusets visitation.

Patienten kan herefter forvente følgende

  • At den praktiserende speciallæge kontakter patienten med information om tid og sted for behandling via e-boks eller pr. telefon senest 8 hverdage efter at afdelingen modtog henvisningen.
  • At blive tilbudt udredning inden for 30 kalenderdage fra det tidspunkt, hvor afdelingen modtog henvisningen.
  • At blive tilbudt en ny tid hurtigst muligt, hvis patienten ønsker en anden tid, selvom der ikke kan færdigudredes inden for 30 kalenderdage.

Hospitalet kan forvente følgende

  • At speciallægepraksis sender epikrise til afdelingen og almen praksis/henvisende læge.
  • At speciallægepraksis udarbejder en ny henvisning, hvis der er behov for opfølgende behandling på hospital. Hvis der er behov for opfølgende behandling i almen praksis, skal det fremgå tydeligt af epikrisen. Haster opfølgningen, skal speciallægen skrive det i epikrisen.

Bemærk, at aftalen ikke ændrer på, hvilke patienter de praktiserende læger skal henvise til hospital. Patienter, som hospitalet normalt vil tage imod, skal enten indkaldes til udredning via ”Udlægningsaftalen” eller skal indkaldes til tid på hospital. Hvis der efter en sundhedsfaglig vurdering (visitation) ikke er indikation for behandling på hospital, sendes patienten tilbage til almen praksis.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Enhed for Praksisaftaler (EPA), Center for Sundhed, er ansvarlige for, at der altid foreligger en opdateret oversigt over speciallægevisitatorer. EPA er bindeled til Foreningen af Praktiserende Speciallæger, hvis der i samarbejdet med speciallægepraksis er forhold, der ikke fungerer. Hvis der er nye afdelinger, som ønsker at blive omfattet af aftalen, faciliterer EPA opstartsmøde mellem afdeling/afdelinger og speciallægekoordinator for det relevante speciale.
  • Hospitalsdirektioner er ansvarlige for at formidle vejledning og bilag til alle relevante afdelinger.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for, at Aftale om udlægning af behandling af sygehuspatienter til speciallægepraksis anvendes, og vejledningen følges.
  • Den enkelte sekretær, som har dette arbejdsområde, er ansvarlig for at kende og anvende vejledningen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag