Journalen skal give en overskuelig og samlet fremstilling af patientens helbredstilstand og behov for behandling, så det er let for de involverede sundhedspersoner at sætte sig ind i patientens tilstand og planlagte behandling. Journalen giver indsigt i og overblik over behandlingsforløbet, og den fungerer som et kommunikationsmiddel for det sundhedsfaglige personale, der ofte er involveret i patientens behandling på tværs af faggrupper og sektorer.
Journalen er primært et arbejdsredskab og en forudsætning for en sikker og kontinuerlig behandling.
Ud over det primære formål er journalen også et vigtigt informationsgrundlag for patienten, da den giver mulighed for indblik og inddragelse i egen pleje og behandling.
Journalen kan også bidrage til læring, kvalitetsudvikling, forskning samt dokumentation for hændelsesforløb i klage- og erstatningssager m.v.
Gennem fastlæggelse af standarder for indhold og form for dokumentation af ergo- og fysioterapi er det vejledningens formål, at uddybe den tværregionale vejledning Journalføring - vurdering og indhold samt understøtte kontinuitet i patientbehandling og kommunikation mellem sundhedsprofessionelle. Desuden er det vejledningens formål at understøtte lovgivningens journalføringskrav.
Vejledningen er gældende for ergo- og fysioterapeuter ansat på hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Vejledningen gælder for journalføring af såvel indlagte som ambulante; børn som voksne; somatiske som psykiatriske patienter.
ICF – International Classification of Functioning, Disability and Health.
Rammen, som anvendes for beskrivelse af en persons funktionsformåen, består af disse 5 dimensioner:
Journalføringspligt: Sundhedsfaglige personers lovbestemte pligt til at dokumentere patientens tilstand, behandling, planlagte- og gennemførte undersøgelser mv. - se Vejledning om journalføring.
Mål: SMARTE mål (specifikke, målbare, acceptable, realistiske, tidsbegrænsede og evaluerbare) for fysioterapi/ergoterapi. Fastsættes så vidt muligt sammen med patienten eller dennes pårørende.
Mål skal rettes mod kropsniveau, aktivitets-/deltagelsesniveau eller andre målbare parametre, inklusive omgivelsesfaktorer.
Patientplaner: Et tværfagligt redskab, som kan bruges ved længerevarende patientforløb. I planerne beskrives og monitoreres: Problem, mål og intervention.
Terapeuter: Ergoterapeuter og fysioterapeuter.
Ekstern korrespondance: F.eks. Genoptræningsplaner (GGOP) og korrespondancemeddelelser.
Terapeuters journalføring tager udgangspunkt i den tværregionale vejledning Journalføring - vurdering og indhold og Vejledning om journalføring for specifikke autorisationsgrupper og i ICF-terminologi.
Notattyper
Ved ensartet anvendelse af notattyper skabes en fælles struktur for dokumentation, hvorved det bliver nemmere at skabe et overblik og fremsøge specifikke notater. Undtagelsesvis – eller for terapeuter i specialfunktioner som f.eks. psykiatri og skadestue – kan der være behov for at benytte andre notattyper end de nedenfor beskrevne.
Terapeuter anvender primært følgende notattyper:
###TABEL_1###
Tværregionale vejledninger