Cellulosefiber-hydrofiber som bandage, anvendelse af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag
 

Formål

At understøtte ensartet anvendelse af sårbehandlingsproduktet.

Målgrupper og anvendelsesområde

Klinisk personale.

Definitioner

Ingen.

Fremgangsmåde

Virkning – egenskaber

Cellulosefiber/hydrofiber leveres både som kompresser og som filler til kaviteter. Fås med og uden sølv.

Cellulosefiber/hydrofiber bandager absorberer og låser eksudat og bakterier inde, og får en gelelignende konsistens, når det kommer i kontakt med eksudat. Det betyder at sårvæske og skadelige bakterier fjernes fra sårbunden og sårbunden holdes fugtig. Eksudathåndteringen mindsker risikoen for maceration.

Bandagen tilpasser sig sårbundens overflade og kan reducere sårsmerte.

Bandagen er beregnet til at absorbere sårsekret i moderat til kraftig væskende sår i inflammationsfasen. Det kan anvendes i behandlingen af åbne sår som f.eks. abscesser, kræftsår, tryksår, venøse- og arterielle bensår, diabetiske sår, donorsteder, kirurgiske sår og åbne sår forårsaget af traumer.

Cellulose/hydrofiber kan suge op til 20 - 30 gange deres egen vægt, og er derfor velegnede til moderat til kraftig væskende sår. Se endvidere firmaernes produktblade, for specifikke oplysninger.

Brugsanvisning

  • Såret soigneres. Se Rensning af akutte og kroniske sår: Skyllevæsker og skylletryk
  • Cellulose/hydrofiber placeres direkte i såret. Skal lægges ud på den intakte hud. Eksudatmængden vil hydrere bandagen, så den ønskede gelmasse dannes.
  • Fiberbandagen kræver en sekundær forbinding. Ved store mængder eksudat dækkes med en absorberende forbinding f.eks. et skumprodukt eller anden absorberende bandage.
  • Hvis fiberbandage bruges til klinisk inficerede sår, skiftes den én gang dagligt, ellers kan skiftefrekvensen nedsættes, til bandagen er gennemvædet, og fiberbandagen ikke kan rumme mere eksudat. Afhængig af sårets sekretion kan forbindingen ligge i op til 7 dage.

Se endvidere firmaernes produktblade, for specifikke oplysninger.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner/kvalitetsafdelinger har ansvar for, at vejledningen distribueres til relevante afdelinger.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser samt evt. faglig ansvarlig sårkontaktperson er ansvarlige for implementering af vejledningen.
  • Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og efterleve vejledningen i den udstrækning de er en del af pleje- og behandlerteamet.

Tilbage til top

Referencer

  • FADL'S Forlag, 2. udgave, 2021
  • Gottrup, Finn, Karlsmark, Tonny og Klaus Kierketerp-Møller ”Sår – baggrund, diagnose og behandling”, 3. udgave, 1. oplag 2020, Munksgaard Danmark, København
  • Christina Lindholm, Sår 2019 Studenterlitteratur Lund Oplag 4:2

Tværregional vejledning:

Regional vejledning:

Tilbage til top

Bilag