Børn med Obstetrisk Plexus Brachialis Læsion, undersøgelse, behandling og opfølgning af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

Formål

At understøtte systematisk og korrekt undersøgelse, behandling og opfølgning af børn med Obstetrisk Plexus Brachialis Læsion i sundhedssystemet fra fødsel til og med deres attende leveår, i henhold til instruksen ”Plexus Brachialis læsion – medfødt” udarbejdet af Center for behandling af Plexus Brachialis læsioner, Odense Universitetshospital (Plexuscentret) .

At den fysioterapeutiske og ergoterapeutiske indsats til børn med OPBL på stamhospitalet kvalitetssikres på baggrund af den foreliggende evidens og bedste kliniske praksis.  

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter alle pædiatriske fysio- og ergoterapeuter, som behandler børn med OPBL i Region Hovedstaden.

Definitioner

OPBL: Obstetrisk Plexus Brachialis Læsion

Plexuscentret: Center for behandling af Plexus Brachialis-læsioner, Odense Universitets Hospital

GOP: Genoptræningsplan, almen eller specialiseret

ICF – CY: International klassifikation af børn og unges funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand, fra 2007

Fremgangsmåde

Under indlæggelsen på fødested/stamhospital:

Børn, der er født med OPBL, henvises under indlæggelse på fødested/stamhospital til fysioterapeuterne med henblik på genoptræning samt vejledning i håndtering og lejring samt vurdering af smerte. Kort startnotat kan bruges ved dokumentation (bilag 1). Barnet tilses af ergoterapeut i svære tilfælde, hvor der er behov for behandling med enten tape eller skinne.

Der indhentes informeret stedfortrædende samtykke til genoptræningen på stamhospitalet.

Efter udskrivelse: 

Barnet overgår til et ambulant forløb i stamhospitalets fysioterapi ved udskrivelse. Barnet vil modtage interventioner i fysioterapien med fokus på genoptræning af barnets nedsatte funktioner af afficeret arm og hånd (kropsniveau) samt manglende færdigheder og sensoriske problematikker i afficeret arm (aktivitet og deltagelse). Desuden eventuel ergoterapeutisk opfølgning på tape- eller skinnebehandling.

Herudover observeres og behandles barnet i forhold til forebyggelse af følgevirkninger til OPBL.

Forældrene modtager undervejs råd og vejledning til stimulering af deres barns motoriske og sensoriske færdigheder, samt råd og vejledning i håndtering og lejring.

På baggrund af den kliniske undersøgelse og i samarbejde med forældrene udarbejder barnets fysioterapeut- og/eller ergoterapeut et notat i patientjournalen efter ICF klassificering med forslag til mål og plan iht. den tværregionale vejledning vedr. Journalføring - vurdering og indhold 

Kontakt til Plexuscentret

Ved mangelfuld eller begrænset remission indenfor 6.-8. uge af barnets levealder, henvises barnet af stamhospitalets ortopædkirurg til Plexuscentret med henblik på vurdering af barnets OPBL.

I den forbindelse udarbejdes der et statusnotat i barnets journal af fysioterapeuten/ergoterapeuten, som sendes via mail til Plexuscentret (bilag 2). Desuden gives en kopi til forældrene.

Vurderer Plexuscentret, at barnet har behov for et specialiseret genoptræningsforløb, skal Plexuscentret sende en specialiseret GOP til stamhospitalet med henblik på ambulant fysioterapi samt ergoterapi i det omfang der er behov (se afsnit om ergoterapi). Ved modtagelse af den specialiserede GOP kontaktes forældrene med henblik på indkaldelse, og der oprettes et behandlingsforløb i stamhospitalets system.

Specialiseret genoptræning på stamhospitalet

Fysioterapeuten undersøger og genoptræner barnet i forhold til instruksen Plexus Brachialis læsion – medfødt. På basis af undersøgelsen og i samarbejde med forældrene (og om muligt barnet) planlægges og tilrettelægges barnets genoptræningsforløb.

Den specialiserede genoptræning ved fysioterapeuten vil være en kombination af bevægetræning, styrketræning samt sensorisk og motorisk genoptræning. Desuden gives råd og vejledning til forældrene mhp. lejring, stimulation, håndtering, aktivitet og deltagelse. Intensiteten i genoptræningsforløbet vil være behovsrelateret ud fra terapeutens vurdering af omfanget af barnets skade samt forældrenes ressourcer.

Ergoterapi

Ved behov for behandling med brug af tape/bandage/skinnebehandling tilses barnet ved ergoterapeut. Relevant behandling iværksættes og forældre vejledes i håndtering i forhold til aktivitet og deltagelse i barnets hverdagsliv.

Undervejs i barnets opvækst kan der opstå fornyet behov for ergoterapi. Eksempelvis til vurdering af barnets finmotoriske problematikker eller vurdering af behov for kompenserende hjælpemidler. Barnet kan i den forbindelse henvises til et alment ergoterapeutisk genoptræningsforløb i kommunen.

Det kan være relevant med specialiseret ergoterapi, hvis barnet tilbydes operation med henblik på at fremme de finmotoriske færdigheder.

For case vedrørende specialiseret genoptræning ved OPBL se bilag 3.

Overgivelse af genoptræningen til primærsektoren:

Barnet kan overgå til almen genoptræning i primærsektoren, når progressionen i barnets funktionsniveau ikke længere kræver specialiseret genoptræning jf. Tværsektorielt arbejdspapir vedr. Obstetrisk Plexus Brachialis Læsion (Bilag 4). I den forbindelse udarbejdes der en almen genoptræningsplan til kommunalt regi, og der udarbejdes en afsluttende vurdering der sendes til Plexuscentret (Bilag 2).

Løbende vurdering ved Plexuscentret gennem barnets opvækst:

Undervejs i barnets opvækst tilses barnet løbende af Plexuscentret mhp. en vurdering af barnets funktions- og færdighedsniveau. Der kan i den forbindelse vurderes behov for operation eller lign., hvorefter barnets genoptræning i en periode igen kan overgå til et fornyet specialiseret genoptræningsforløb i ergoterapien og fysioterapien på barnets stamhospital.

Plexuscentret skal i så tilfælde sende en specialiseret genoptræningsplan til barnets stamhospital. Når barnet ikke længere har behov for specialiseret genoptræning, overgår barnet til et alment genoptræningsforløb. Fra ergoterapien og fysioterapien sendes der status til Plexuscentret (Bilag 3).

For flowchart over det samlede forløb ved OPBL - se bilag 5.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner, center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for formidling og implementering af vejledningen.
  • Center-, afdelings- og klinikledelser for ergo- og fysioterapi har ansvaret for lokal implementering af denne vejledning og hvor relevant konkretisering heraf.
    • Ledende terapeut har det overordnede ansvar for, at de gældende procedurer for samarbejdet omkring genoptræning af børn med OPBL overholdes på stamhospitalet.
    • Afdelingsterapeuten har ansvaret for, at fysio- og ergoterapeuten er bekendt med gældende procedure for genoptræning af OPBL, herunder dokumentation og registrering, samt samarbejdet med Plexuscentret og primærsektoren - se SKS-koder - Casekatalog
    • Den behandlende fysio- og/eller ergoterapeut på stamhospitalet har det overordnede ansvar for at varetage genoptræningen og koordinere med Plexuscentret i henhold til instruksen vedr. "Plexus Brachialis læsion – medfødt" samt sikre relevant overlevering til kommunale samarbejdspartnere.
    • Den enkelte fysioterapeut og ergoterapeut har ansvaret for at kende og anvende vejledningen.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag