Avanceret genoplivning for specielt uddannet personale

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genveje til indhold

Formål

At sikre et fælles tværregionalt grundlag for avanceret genoplivning for specielt uddannet personale.

Målgrupper og anvendelsesområde

Medarbejdere i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som er en del af hjertestopholdene eller har tilsvarende ekspertise og kompetence til at gennemføre og afslutte behandling.

Vejledningen omfatter ikke:

  • Genoplivning af børn med hjertestop.
  • Uafvendeligt døende patienter eller patienter, hvor der ikke er indikation for behandling enten ud fra en lægefaglig begrundelse eller ud fra en tilkendegivelse fra patienten.

Definitioner

Klinisk hjertestop: En tilstand hvor personen er bevidstløs uden normal vejrtrækning og i øvrigt er uden tegn på liv.

Hjertelungeredning (HLR) anvendes synonymt med det internationale begreb cardiopulmonary resuscitation (CPR). HLR består af opretholdelse af hjertemassage og ventilationer.

Avanceret genoplivning er al behandling, der bygges oven på basal genoplivning, som f.eks. endotracheal intubation, medicinering og brug af manuel defibrillator eller ekstern pacing.

VF: Ventrikelflimren.

VT: Ventrikulær takykardi.

pVT: Pulsløs ventrikulær takykardi.

PEA: Pulsløs elektrisk aktivitet.

POCUS: Point of care ultralydsundersøgelse

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Avanceret genoplivning udføres af hjertestopholdet eller andre med tilsvarende ekspertise og kompetence til at gennemføre og afslutte behandling.

Teamleder og teamarbejde

Avanceret genoplivning er kompliceret både fagligt og organisatorisk. Diagnostik og behandling skal gennemføres effektivt og på så kort tid som overhovedet muligt. For at sikre koordination samt at opgaverne bliver løst hurtigst muligt og effektivt, er det nødvendigt, at der altid er udpeget en teamleder.

Det enkelte hospital sammensætter og organiserer eget hjertestophold ud fra egne betingelser.

Det er dog vigtigt, at der altid er klarhed over hvem, der har ledelsesansvar og kompetence på hjertestopholdet.

Der skal således på forhånd være udpeget én person, der varetager opgaven som teamleder. Denne teamleder skal som minimum have bestået et Advanced Life Support (ALS) kursus eller tilsvarende godkendt kursus (se Genoplivning - uddannelse i).

Tilbage til top

Klassifikation af hjertestop

Under fortsat hjertelungeredning tilkobles defibrillator hurtigst muligt for at vurdere, om den primære rytme er stødbar eller ikke-stødbar.

De specifikke interventioner afhænger af, om der er en stødbar rytme eller en ikke-stødbar rytme og de tilgrundliggende årsager. Det skal fremhæves, at der i det konkrete forløb oftest er tale om skiftende rytmer. 

  • Stødbare rytmer: Stødbare rytmer omfatter ventrikelflimren (VF) og pulsløs ventrikulær takykardi (pVT).
  • Ikke-stødbare rytmer: Ikke-stødbare rytmer omfatter asystoli og pulsløs elektrisk aktivitet (PEA).
    PEA omfatter alle øvrige hjertestop, der ikke er VF/pVT eller asystoli. Karakteristisk er, at EKG kan vise alt fra en normal sinusrytme evt. med takykardi til frustrane, breddeøgede QRS-komplekser med langsom frekvens, og at patienten har klinisk hjertestop. PEA udgør hovedparten af hjertestop på hospital og er oftest ikke primært kardielt udløst, men er forårsaget af en række andre tilstande. Prognosen afhænger af den tilgrundliggende årsag og tidlig behandling af denne.

Tilbage til top

Prioriteret behandlingsrækkefølge

En prioriteret behandling omfatter nedenstående under samtidig hjertelungeredning med hjertemassage og ventilation.

Tilbage til top

1. Vurdering af behandlingsindikation

I forbindelse med iværksættelse af avanceret genoplivning er det væsentligt at afklare, om der er indikation for at påbegynde og/eller fortsætte allerede påbegyndt behandling. Det sker blandt andet ud fra en vurdering af tilgrundliggende lidelser hos patienten, patientens udtrykte og journalførte ønsker om ikke at ville modtage genoplivningsforsøg samt en vurdering af en eventuel effekt af et behandlingsforsøg i det konkrete forløb. Det kan være vanskeligt at afklare i den akutte situation. Hvis der ikke foreligger sikre og dokumenterede oplysninger, der kontraindicerer genoplivningsforsøg, skal behandling iværksættes og fortsættes, mens en kvalificeret beslutning tages.

I forbindelse med afklaring af indikation, som ovenfor beskrevet, skal der ved kontrol af patientens navn og cpr. nummer sikres overensstemmelse mellem patient og patientjournal.

  • EKG-rytme vurderes: Hvis patienten ikke i forvejen er EKG-monitoreret, kan aflæsning af EKG-rytme ske hurtigt via påklistrede elektroder (pads) fra defibrillator.
  • Ved forekomst af stødbar rytme defibrilleres umiddelbart.
  • Hvis der er tvivl om, det er asystoli eller fin ventrikelflimren, skal der ikke defibrilleres, men i stedet fortsættes med hjertelungeredning i 2 minutter.
  • Ved asystoli skal fejlkilder udelukkes. Kontrollér at elektroderne er korrekt påsatte og forbundet, og at EKG-signalet er korrekt (forsøg flere afledninger og maksimal forstærkning). Hjertemassage fortsættes under fejlsøgningen.

Tilbage til top

2. Ventilation og endotracheal intubation

Maskeventilation med ilttilskud kan oftest sikre en tilstrækkelig oxygenering umiddelbart, men er ikke altid tilstrækkelig og indebærer risiko for aspiration af ventrikelindhold til lungerne. Efter endotracheal intubation kan hjertemassage gives uden pauser. Endotracheal intubation bør kun foretages af personale specielt uddannet og med stor rutine (svarende til en succesrate på over 95 % på 2 intubationsforsøg). Tubeplacering kontrolleres med kapnografi og stetoskopi under samtidig hjertemassage. Hvis intubation er vanskelig eller ikke mulig, følges normale retningslinjer for vanskelig intubation. Intubationsforsøget skal planlægges i forhold til hjertelungeredningen for at undgå afbrydelser i hjertemassagen. Varighed af intubationsforsøg begrænses mest muligt, og der må ikke være pauser i hjertemassagen af mere end 5 sekunders varighed. Intubationsforsøg må ikke forsinke defibrillering.

Tilbage til top

3. Intravaskulær adgang

Intravaskulær adgang etableres hurtigst muligt med henblik på administration af medicin under forudsætning af, at det ikke fører til afbrydelser i hjertelungeredning. Giv kun væske (f.eks. isoton natriumchlorid eller Ringerlaktat) ved mistanke om hypovolæmi. Intraossøs adgang anvendes afhængig af de konkrete muligheder.

Tilbage til top

4. Medicinering

Administration af medicin må ikke føre til afbrydelser i hjertelungeredning. Administrationsvej for medicin ved hjertestop er intravenøs eller intraossøs. De anførte doseringer er anbefalinger for normale voksne.

  • Ved alle hjertestop hos voksne gives adrenalin 1 mg intravenøst hvert 3.-5. minut. Ved ikke-stødbare rytmer gives der adrenalin så snart, der er en intravaskulær adgang. Ved stødbare rytmer gives der adrenalin, hvis der fortsat er VF/pVT efter 3. defibrilleringsforsøg.
  • Ved behandlingsrefraktær VF/pVT gives et antiarytmikum. Amiodaron er førstevalg ved VF/pVT. Amiodaron gives efter 3. defibrilleringsforsøg. Amiodaron gives initialt ufortyndet som 300 mg i.v. som bolus og kan evt. efter 5. stød suppleres med yderligere 150 mg som bolus. Ved torsades de pointes overvejes magnesium 8 mmol i.v. som bolus.

Tilbage til top

5. Find mulige årsager

Det er vigtigt ved alle former for hjertestop at identificere en tilgrund­liggende lidelse, der kan behandles. Ved VF/pVT er årsagen ofte iskæmisk betinget hjertesygdom. Ved PEA er det altafgørende i den akutte fase at identificere den tilgrundliggende årsag og behandle denne.
Årsager, der skal overvejes, omfatter følgende:

  • Hypoxi, hypovolæmi, hypotermi, metabolisk acidose, elektrolytforstyrrelser specielt kalium- og calciumforstyrrelser, forgiftning, hjertetamponade, trykpneumothorax, lungeemboli eller myokardieinfarkt med svært nedsat cardiac output. Behandlingen retter sig mod den formodede årsag. Point of care ultralydsundersøgelse (POCUS) kan anvendes til erkendelse af reversible årsager, men bør kun udføres af en trænet operatør. POCUS må ikke give anledning til længere pauser i HLR.

Huskeregel: 4 H’er og 4 T’er:

  • Hypoxi
  • Hypovolæmi
  • Hypo-/hyperkaliæmi/metabolisk
  • Hypotermi

og

  • Trykpneumothorax
  • Tamponade (hjerte-)
  • Toxicitet/tabletter
  • Trombose (koronar- eller pulmonal-)

Tilbage til top

6. Vurdering af behandlingseffekt

I forbindelse med enhver hjertestopbehandling skal kvaliteten af behandlingen løbende vurderes.
Kapnografi bruges hos den intuberede patient til at vurdere tubeplacering, kvalitet af hjertemassage samt tegn på evt. spontan cirkulation.
Blodgasanalyser, arterielle som venøse, kan også anvendes til at vurdere behandlingseffekt.
Pupildilatation og manglende lysreaktion kan ikke anvendes som udtryk for en dårlig prognose, men normal pupilstørrelse og reaktion på lys er tegn på en god prognose.

Tilbage til top

7. Ophør med behandling

Den fortsatte behandlingsindikation skal vurderes løbende i forhold til tidsforløbet, behandlingseffekten og prognosen. I et behandlingsforløb kan der fremkomme nye oplysninger, der gør, at yderligere behandling skønnes udsigtsløs og dermed kontraindicerer fortsat genoplivningsforsøg. Når behandling indstilles, skal dette ske i konsensus mellem de involverede ansvarshavende læger. Præmisserne for behandlingsophør skal gøres klart for alle involverede og dokumenteres i journalen.
Generelt skal genoplivningsforsøg fortsætte så længe, der er en stødbar rytme. Vedvarende asystoli trods avanceret genoplivning og uden reversible årsager er normalt tilstrækkeligt grundlag til at indstille yderligere genoplivningsforsøg under forudsætning af, at der ikke er mistanke om, at hypotermi er udløsende årsag.

Tilbage til top

Monitorering og defibrillering i øvrigt

Monitorering

Patienten skal i behandlingsforløbet monitoreres med kontinuerligt EKG.

Kapnografi (med måling af end-tidal CO2) supplerer stetoskopi i vurdering af korrekt endotracheal tubeplacering og er en god indirekte monitor for cardiac output ved hjertestop. Kapnografi skal anvendes og skal indgå i standardbehandlingsudstyret.

Defibrillatorer, sikker defibrillering og ekstern pacing

Defibrillering kan ske med en avanceret manuel defibrillator eller en automatisk eller semiautomatisk ekstern defibrillator/(hjertestarter).

Bifasiske defibrillatorer er standarden og skal anvendes. Producentens anbefaling for energiniveau ved hjertestop skal være markeret og følges.

Defibrillatorer med håndfri stødafgivelse og monitorering skal anvendes som standard for at minimere pauser i hjertemassagen og for at øge sikkerheden i defibrilleringsproceduren.

Procedure for sikker defibrillering

Den, der defibrillerer, har ansvaret for at defibrillering gennemføres som en sikker procedure.

Da der anvendes håndfri defibrillering med pads (standarden), kan afbrydelser i hjertemassage minimeres.

Sikker defibrillering

TL: Teamleder

D: Person, der betjener defibrillatoren

Planlæg handlinger før HLR pauseres ved første rytmetjek:

  • TL: Gør opmærksom på at når der bliver sagt ”stop” skal alle træde væk og at der skiftes person til hjertemassage ved rytmetjek.
  • TL: Vælger person, der betjener defibrillator, holder øje med tiden og varsler TL ift. rytmetjek.

Ved stødbar rytme

  1. TL: ”Stop for rytmetjek” (hjertemassage stoppes, mens rytmen læses, max. 2 sek., skift person til hjertemassage).
  2. TL: ”Start” (HLR fortsættes).
  3. TL: ”Stødbar rytme, oplad” (henvendt til person der betjener defibrillatoren).
  4. D: ”Kun massage, andre væk” (visuelt tjek og kropssprog, der signalerer, at alle andre end den der giver hjertemassage skal træde tilbage).
  5. D: ”Stop” (hjertemassage stoppes, stød afgives efter visuelt tjek at alle er væk, max. 3 sek.).
  6. D: ”Start, stød nr. X afgivet” (HLR fortsættes).
  7. TL overtager igen.

Ved ikke-stødbar rytme

  1. TL: ”Stop for rytmetjek” (hjertemassage stoppes, mens rytmen læses, max. 2 sek., skift person til hjertemassage).
  2. TL: ”Start” (HLR fortsættes).
  3. TL: ”Ikke-stødbar rytme” (henvendt til person der betjener defibrillatoren).

Præhospitalt kan en alternativ defibrilleringsstrategi, kaldet precharge, anvendes efter særlig uddannelse og træning af præhospitale læger og ambulancepersonalet. Her oplades defibrillatoren samtidig med pågående HLR. Der holdes kun én pause, hvor rytmen analyseres og eventuel defibrillering foretages.

Tilbage til top

Defibrillering med hjertestarter

Automatisk defibrillering med hjertestarter er hurtig og effektiv og kan oftest anvendes uden forudgående undervisning. Følg anvisningerne på hjertestarteren eller den tale-besked som hjertestarteren giver. En hjertestarter analyserer selv hjerterytmen og vil give besked om stød anbefales eller ej. Følg anbefalingen, da analysesikkerheden er næsten 100 procent.

Defibrillering i øvrigt

Der henvises i øvrigt til Dansk Råd for Genoplivnings anbefaling for sikker defibrillering.

  • Avanceret defibrillering sker via påklistrede pads som DC-stød givet asynkront og som enkelte stød. Producentens anbefalinger følges, men som udgangspunkt gives 150-200 J ved første stød og 150-360 J ved alle efterfølgende stød.
  • Umiddelbart efter afgivelse af 1 stød genoptages hjertemassage og ventilation i 2 minutter for at øge sandsynligheden for succes ved næste defibrillering.
  • I følgende 3 specielle tilfælde kan der afgives op til 3 konsekutive stød på en stødbar rytme (stacked shocks): I forbindelse med hjertekateterisation eller i det umiddelbare postoperative forløb efter hjertekirurgi hvor hjertestoppet er monitoreret og bevidnet med umiddelbar tilgængelig defibrillator samt ved bevidnet hjertestop hvor en manuel defibrillator allerede er tilkoblet.
  • Ekstern pacing: Visse defibrillatorer har mulighed for ekstern pacing. Ved P-taks-asystoli kan forsøges ekstern pacing. Paceelektroder påsættes som vist på elektroderne. Pacefrekvens (typisk 60-90 per minut) og strømstyrke (typisk 50-100 mA) indstilles. Strømstyrken øges gradvist, til der føles puls (mekanisk capture) svarende til pacefrekvens.

Tilbage til top

Hygiejnemæssige overvejelser

Sundhedspersonalet ifører sig på vej ind til en patient i isolation med enten dråbesmitte eller luftbåren smitte:

Dråbesmitte:

  • Handsker
  • Overtrækskittel
  • Kirurgisk maske
  • Øjenbeskyttelse (visir eller beskyttelsesbriller)

Luftbåren smitte (incl. COVID-19):

  • Handsker
  • Overtrækskittel
  • FFP3-maske
  • Øjenbeskyttelse (visir eller beskyttelsesbriller)

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitals-, sygehus- og virksomhedsdirektioner samt center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for implementering af vejledningen.

Tilbage til top

Referencer

Bilag