Avanceret efterbehandling ved vellykket genoplivning

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genveje til indhold

 

Formål

Formålet er at sikre et fælles tværregionalt grundlag for avanceret behandling ved vellykket genoplivning efter hjertestop hos voksne og børn.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen er gældende for sundhedsfagligt personale med klinisk patientkontakt på hjertestophold og på intensive og kardiologiske afdelinger i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Definitioner

KAG: Koronararteriografi.

TTM: Targeted temperature management (målrettet temperaturstyring).

Fremgangsmåde

Om avanceret efterbehandling efter vellykket genoplivning (post-resuscitationsfase)

Efter vellykket genoplivning fortsættes monitorering og behandling af patienten efter gældende retningslinjer på intensivafsnit eller koronarafsnit og vil være afhængig af den udløsende årsag.
Behandlingen vil afhænge af det konkrete forløb, men vil typisk omfatte symptomatisk behandling samt udredning og behandling af udløsende årsager. Enkelte punkter skal præciseres nærmere.

Tilbage til top

Specielt om luftveje og ventilation

Hypoxi skal behandles, og hyperoxæmi skal undgås. Ilttilførslen skal tilpasses blodets iltmætning med målet 94-98 % hos ikke-kronisk lungesyge, og normokapni skal tilstræbes. Hos kronisk lungesyge accepteres en iltmætning på 88-92 %. Efter vellykket genoplivning skal patienter med nedsat bevidsthedsniveau intuberes og ventileres mekanisk. Intuberede patienter skal normoventileres, og hyperventilation skal undgås.

For voksne

Efter vellykket genoplivning, og det vil sige, når der er stabilt egencirkulation med måleligt blodtryk, skal ilttilførslen tilpasses således, at hypoxæmi behandles, og hyperoxæmi undgås. I praksis gøres dette ved at tilpasse ilttilførslen, således at iltmætningen er mellem 94 og 98 % målt ved en arteriel blodgasanalyse eller ved hjælp af et pulsoximeter. Anvendelse af pulsoximeter forudsætter, at der er et stabilt måleligt signal. I tvivlstilfælde skal ilttilskuddet ikke reduceres, idet det er vigtigst at undgå hypoxi.

Tilbage til top

Specielt om perkutan koronar intervention

Indikation for akut KAG (koronararteriografi) skal vurderes i hvert enkelt tilfælde og om nødvendigt konfereres med vagthavende kardiolog på Rigshospitalet, der tager stilling til indikation for evt. overflytning til KAG og evt. PCI. KAG og evt. PCI udføres primært, når EKG viser tegn på STEMI.

Tilbage til top

Specielt om målrettet temperaturstyring (køling, TTM)

Hos patienter, der fortsat er bevidstløse efter vellykket genoplivning, bør der iværksættes målrettet temperaturstyring, der sikrer at centraltemperaturen ikke bliver over 37,5°C de første 36 timer efter hjertestoppet. Det gælder både for hjertestop opstået på hospital og uden for hospital og uanset den initiale rytme (stødbar eller ikke-stødbar). Målrettet temperaturstyring kan gennemføres med forskellige non-invasive eller invasive teknikker og gennemføres efter de lokale retningslinjer. Behandling er en aktiv behandling og iværksættes ikke hvis prognosen i det konkrete tilfælde skønnes udsigtsløs.

Tilbage til top

Specielt om kontrol af blodglukose

Hypoglykæmi skal undgås. Blodglukose skal kontrolleres og behandles, så det ikke overstiger 10 mM.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitals-, sygehus- og virksomhedsdirektioner samt center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for implementering af vejledningen.

Tilbage til top

Referencer

Bilag