At understøtte korrekt diagnostik af patienter med hørnedsættelse, bl.a. med henblik på indikation for høreapparatbehandling.
Vejledningen er målrettet læger i Oto-Rhino-Laryngologi samt Audiologi i Region Hovedstaden og Region Sjælland, der gennemfører audiometriske undersøgelser mhp. høreapparatbehandling.
Omfatter patienter over 18 år, som er henvist med henblik på høreapparatbehandling.
Audiometri: Rentoneaudiometri, der fastlægger patientens høretærskel for luft- og benledning ved standardiserede målefrekvenser for at afdække, om der er et høretab og i givet fald hvilken type.
Taleaudiometri: Tester patientens taleopfattelse med standardiserede ordlister.
Tympanometri: Registrerer mellemørets funktion.
Stapediusrefleksmåling: Tester nerveledningen i stapediusrefleksbuen.
Audiometriske undersøgelser anvendes som de initiale undersøgelser til diagnostik af mulig fejlfunktion(er) i det auditive system. Anvendes også som den primære undersøgelse mhp. indikation for høreapparatbehandling.
Der indledes med otoskopi/otomikroskopi.
Patienten instrueres nøje specielt mhp., at patienten anvender et så veldefineret detektionskriterium som muligt.
Ved rentoneaudiometri og ved SRT-måling foretages tærskelbestemmelse ved anvendelse af Two-Down-One-Up teknikken.
Ved rentoneaudiometri anvendes signal sinustoner. Dog kan wobbletoner anvendes til patienter, hvis tinnitus gør dette signal lettere detekterbart. Der bør normalt ikke stimuleres med højere niveau end 110 dB HL.
Kalibrering:
Det anvendte audiometer og standardiserede lydgivere skal være kalibreret iht. relevante dele af standarden ISO 389. Kalibrering skal udføres af kompetent tekniker mindst én gang om året.
Er der mistanke om air-bone gap på mere end 10 dB, udføres maskeret BC-tærskelbestemmelse. Ligeledes udføres maskeret BC-tærskelbestemmelse, når der antages at være mere end 10 dB forskel mellem cochleas BC-tærskel på de to sider. I øvrigt foretages maskering iht. standardiseret metode.