Anæstesi til patienter der ammer

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genvej til indhold

Formål

At undgå uhensigtsmæssig påvirkning af modermælk efter anæstesi hos kvinder der ammer.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter ammende patienter der skal anæsteseres og henvender sig til læger og sygeplejersker i anæstesien i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Definitioner

PONV: Postoperativ kvalme og opkastning

Fremgangsmåde

Denne vejledning tager udgangspunkt i DASAIMs rekommandationer fra 2015. I Sundhedsstyrelsens udgivelse: The Danish Health and Medicin Authority. Amning - en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen, 2013 står der: "Der er ikke evidens for betydningen af at malke ud, før amningen genoptages efter anæstesi".

DASAIM har gennemgået den nyeste viden indenfor området og kommer med følgende rekommandationer for lægemidler anvendt i forbindelse med anæstesi.

HYPNOTIKA OG ANÆSTETISKE GASSER

###TABEL_1###

 

OPIOIDER

###TABEL_2###

 

MUSKELRELAXANTIA

Teoretisk er der ingen kontraindikation for brug af suxameton, rocuronium, cisatracurium eller mivacurium til ammende kvinder.

LOKALANÆSTETIKA

###TABEL_3###

 

ANALGETIKA

###TABEL_4###

 

PONV MIDLER

Ondansetron og DHB kan gives som en enkelt dosis i forbindelse med anæstesi til kejsersnit. Dexamethason anses for at være sikkert at bruge som en enkeltdosis.

Se også Postoperativ kvalme og opkastning (PONV): Forebyggelse og behandling - voksne og børn

BENZODIAZEPINER

###TABEL_5###

 

RESUME

Almindeligt anvendte droger til anæstesi kan anvendes til ammende kvinder med undtagelse af petidin, kodein og diazepam. Moderen kan amme, når hun er vågen og i stand til at håndtere barnet.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Sygehusledelser/hospitalsdirektioner, center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for at vejledningen implementeres.

Tilbage til top

Referencer

Bilag