Akut og kronisk diarré, udredning og behandling af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer
Bilag

Genveje til indhold

Formål

At beskrive standard for udredning af voksne patienter med diarré, hvorved der sikres en ensartet og standardiseret udredning og behandling.

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen omfatter alle hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Vejledningen henvender sig til sundhedspersonale, der er involveret i udredning og behandling af voksne patienter med diarré.

Definitioner

Akut diarre: Akut indsættende afføringsforstyrrelse af under 2 ugers varighed, med over 3 afføringer pr. dag af tynd konsistens, eller et afføringsvolumen på over 200-250 gram pr. dag, men fortsat af tynd konsistens.

Kronisk diarré: Nedsat afføringskonsistens, ændret/øget afføringshyppighed eller et afføringsvolumen på over 200–250 g/døgn og som har stået på i mere end 4 uger.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Akut Diarré

###TABEL_1###

Kronisk diarré

Inden større udredning for en kronisk diarré skal man altid forhøre sig hos patienten om afføringsincontinens (soiling).  Hvis dette bekræftes af patienten er det dét, man skal gå videre med. (Se NRK: Analinkontinens hos voksne)

Kronisk diarré tyder på non-infektiøs ætiologi og kræver ofte nærmere undersøgelse. Diarré er symptom ved en lang række tilstande, og det kan derfor være svært at lave et fast udredningsprogram. Udredningen sker derfor efter klinisk vurdering.

###TABEL_2###

 

Anamnese, resultat af parakliniske og kliniske fund og vurdering danner grundlag for videre udredning.

Behandling

Afhænger af den diagnose man kommer frem til, men hvis der er alarmsymptomer ved nyopstået kronisk diarré (alder over 40 år, blodige afføringer, vægttab, anæmi) skal der coloscoperes. Se Sundhedsstyrelsens pakkeforløb for kræft i tyk- og endetarm.

Opfølgning

Afhænger af diagnosen.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Hospitalsdirektioner, center-, afdelings- og klinikledelser er ansvarlige for formidling og implementering af vejledningen.
  • Den enkelte læge har ansvar for at kende og anvende denne vejledning.

Tilbage til top

Referencer

Bilag