Visitation af patienter ankommet til akutafdelingen, tidskritiske forløb:
- Visiterende sygeplejerske/læge skal altid skrive et visitationsnotat i SP, hvoraf det fremgår hvad der er grundlag for visitation iht tidskritisk forløb. Læge fra relevant speciale tilkaldes straks
Visitation af patienter ankommet til akutafdelingen, faglige profiler:
- Patienten visiteres direkte til relevant speciale, hvis det ved initial vurdering af triagerende sygeplejerske eller læge vurderes overvejende sandsynligt at patienten opfylder en af de faglige profiler, se bilag 1. Ved visitation laves et visitationsnotat i SP.
-
Sygeplejerskerne kan selvstændigt visitere til faglige profiler. Den indledende sygeplejefaglige vurdering har udgangspunkt i Triage. Det der er afgørende for, at sygeplejersken kan visitere uden lægeinvolvering eller ved supervision af læge, er at der foreligger et sygeplejefagligt visitationsnotat, som indeholder de faglige overvejelser, der ligger til grund for visitationen Dette kan gøres via en smartphrase som trækker henvendelsesårsag og vitale værdier ind i notatet.
Smartphrasen hedder: .NOHAKASPLVIS
Ved tvivlstilfælde konfereres med akutafdelingens visiterende læge
-
Akutafdelingens visiterende læge kan konferere med egen teamleder ved tvivl. Akutafdelingens teamledere kan ved behov konferere med teamleder / bagvagt fra relevant speciale-afdeling, som på anmodning giver fremmøde i triagen (assistancekald)
- Visitationsretten ligger ultimativt hos bagvagt 1, AKA
-
Patienter der er visiteret iht faglige profiler, skal modtages og vurderes af læge i det pågældende speciale. Hvis diagnosen afkræftes, kan patienten omvisiteres til andet speciale i de tilfælde, hvor det vurderes fagligt bedst for patientens videre forløb. Se retningslinjer under ”omvisitering mellem øvrige specialer”
-
Patienter der visiteres iht faglige profiler skal have foretaget vanlig triage inkl vitale værdier, blodprøver, samt evt PVK anlæggelse, EKG mv. før kørsel til specialepladser.
-
Alle patienter der kører ud af Akutmodtagelsen til specialerne eller indlægges skal have anlagt et PVK. Undtagelsesvis er patienterne i SUS - forbi forløb. PVK anlæggelse må ikke være en hindring for flow ved overbelægning, hvis patienten ikke er ABC påvirket. I tilfælde af, at PVK anlæggelse ikke lykkes - og patienten er upåvirket - kan PVK´et anlægges i specialesengen.
Visitation af patienter udenfor faglige profiler
- Vurderes i Akutmed mhp videre udredning og evt behov for TST assistance.
-
Patienter som ikke er omfattet af de faglige profiler (Akutmed/TST) og som kræver indlæggelse indlægges primært på B5/B6. Der skal være lavet AOP, medicingennemgang som skal indeholde plan ved speciallæge eller en speciallægesuperviseret plan. Der skal være lavet "behandlingsniveau" og patienten må ikke have en EWS på 5 eller over. Den koordinerende sygeplejerske er behjælpelig med at finde relevant plads til patienten.
Visitation af patienter der er omfattet af 72 timers udvidet behandlingsansvar
- Patienter der er omfattet af 72 timers behandlingsansvar skal køres direkte til udskrivende afdelings specialepladser. I særlige tilfælde kan modtagelse på traumestuen være nødvendigt (ustabil patient), med tilkald af læge fra udskrivende speciale der har behandlingsansvar.
- 72 timers behandlingsansvar træder i kraft ved udskrivelse fra hospital til midlertidige kommunale døgnpladser, plejecentre, kommunal sygepleje i eget hjem og kommunal sygepleje på kommunale bosteder.
Kapacitet i specialesenge:
- Det påhviler det enkelte speciale at sikre ledig kapacitet i specialesengene i FAM, således at patienter indenfor relevant faglig profil altid kan modtages.
Behov for ekstraordinære udvisiteringer fra akutmodtagelsen:
- Den koordinerende sygeplejerske har, i et samarbejde med Akut BV og K- sekr. et ansvar for hele tiden at have overblikket over kompleksiteten i patientforløbene, kapaciteten i FAM og det øvrige Hospital og de tilstedeværende kompetencer på læge og sygeplejeside. I de tilfælde hvor Akutmodtagelsen bliver udfordret på stort indtag eller kompleksitet vil specialerne, LIA, ENA, KARD og GASTRO blive kontaktet med forventning om at møde op ved den koordinerende i base 1 indenfor 30 min. Aftalen om hjælp består i hjælpe med en speciallæge eller tilsvarende til gennemgang af typisk 1-2 patienter.
Formålet med denne gennemgang er:
-
- Patienten udskrives
- Patienten indlægges
- Det er Akutmodtagelsens opgave at kvalificere udvælgelsen af de pågældende patienter. Dette sker i et samarbejde mellem AkutBv1 og koordinerende sygeplejerske.
- Det er koordinerende sygeplejerskes opgave at at sikre en udvisitering til huset, hvis patienten efter gennemgang af specialelæge ikke kan udskrives.
- I tidsrummet kl. 20-08 forventes det at AkutBv1og MV2-Med og MV-BSK koordinerer og løser evt. udfordringer. Der er en kollektiv forventning om at evt problemer i videst muligt omfang er løst inden speciallægerne går hjem.
Omvisitering mellem de øvrige specialer
- Patienter i FAM specialesenge kan omvisiteres såfremt patienten ud fra en faglig betragtning åbenlyst er bedst tjent med skift i behandlingsansvar. Proceduren er telefonisk eller personlig kontakt mellem relevante bagvagter / teamledere. Hvis omvisiteringen aftales <½ time efter ankomst til første FAM specialeseng kan patienten flyttes internt i FAM umiddelbart med et kort omvisiteringsnotat fra første afdelings læge mens modtagende afdeling varetager AOP. Hvis omvisitering aftales senere påhviler det første afdeling at varetage AOP + omvisiteringsnotat.
- Patienter i stationære afsnit kan omvisiteres såfremt patienten ud fra en faglig betragtning åbenlyst er bedst tjent med skift i behandlingsansvar. Proceduren er telefonisk eller personlig kontakt mellem relevante bagvagter / teamledere. Afsluttende notat/resumé og behandlingsplan + omvisiteringsnotat ved den afdeling patienten flyttes fra. Overflytningsnotat ved modtagende afdeling.
- Patienter fra stationært afsnit kan ikke flyttes til akutmodtagelsen til vurdering, men skal tilses og overflyttes direkte fra et stationært afsnit til et andet.
Det er afdelingsledernes opgave at sikre
- Tilstedeværelse af de nødvendige lægeressourcer i FAM således, af alle patienter i FAM er tilset af en af afdelingens læger og har en i SP dokumenteret kortfattet "første lægekontakt" (f.eks. visitationsnotat) hurtigst muligt efter ankomst NOH (senest iht triagemanual) - inklusive eventuelle relevante akutte best.ord.
- Tilstedeværelse af de nødvendige lægeressourcer i FAM og stationære sengeafsnit således at alle patienter som minimum har en SP dokumenteret AOP og en i SP færdigt dokumenteret behandlingsplan (evt. integreret i AOP) hurtigst muligt (MÅL er inden 4 timer) efter ankomst NOH.
- Løbende udskrivelse af patienter i FAM og stationære sengeafsnit SAMT løbende flytning af patienter fra FAM-specialesenge til egne stationære sengeafsnit (begge matrikler) således, at patienter visiteret fra triagen til specialet ALTID (24/7/365) kan modtages umiddelbart i FAM-specialeseng eller stationært afsnit.
Tilbage til top