Radikal Forfodsoperation, indikation og behandling

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

At sikre ensartet behandling af patienter med svært forfodsnedfald og kallositeter under metatarsalhoveder.

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sundhedspersonale i Ortopædkirurgisk Afdeling

Tilbage til top

 

Definitioner

Patienter med rheumatoid artrit eller andre artrit tilstande med ovennævnte deformitet.

ICD10-koder: M205, M204, M201, M202, M203.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Svært forfodsfald med smerter og kallositeter under metatarsal hoveder pga. luksation i de små tæers grundled ses ofte ved rheumatoid artrit, men kan også ses ved andre artrit tilstande. Der er som regel samtidig hallux valgus. I de få tilfælde, hvor der er normal stilling i storetåen, vil det som hovedregel være nødvendig med MTP1 artrodese, idet man ved caputresektion fjerner stortåens laterale støtte. Weilosteotomier kan foretages i stedet for caputresektion ved intakte ledflader.

Ved forundersøgelsen tages stående røntgen i AP og sideplan af forfødder.
Ved vurderingen tages stilling til om tilstanden kan afhjælpes med passende indlæg/fodtøj eller om operation er nødvendig.

Operation under indlæggelse i generel anæstesi, spinal analgesi eller poplituesblok. Indgrebet omfatter artrodese i 1. tås grundled samt resektion af caput metatarsi 2-5 herunder synovektomi. Caput metatarsi fjernes gennem dorsal længdegående incisioner i 2. og 4. interstits. Metatarserne afsaves i en pæn bue, således at der sker en glidende afkortning fra 2. til 5. metatars. Som hovedregel holdes tæerne akserette i forhold til metatarserne ved hjælp af K-tråde, hyppigt kombineret med en hammertåsoperation.

Ved artrodese i storetåens grundled anvendes sædvanlig teknik med fiksation med enten skruer, spændklips eller skinne. Storetåen indstilles i forhold til anden stråle.

Postoperativt anlægges en stor sugende forbinding, der holder tæerne på plads. Patienten mobiliseres med hælsko med støtte i 6 uger. Herefter ambulant til røntgen- og klinisk kontrol, hvor suturer og K-tråde fjernes.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Fod-/ankel-kirurgisk fagområde, Nordsjællands Hospital

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Referencer

Surgery of the Foot and Ankle, 8. ed.

http://instrukser.dk/

Tilbage til top

 

Bilag