Osteoporose-behandling ved hoftenære frakturer, Vejledning for

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

At sikre alle patienter modtager relevant medicinsk basis behandling mod osteoporose, efter de har pådraget sig en hoftenær fraktur efter et lavenergi traume.  

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og sygeplejersker ansat ved ortopædkirurgisk afdeling.

Tilbage til top

 

Definitioner

Hoftenære frakturer omhandler: collum femoris frakturer, perthrocantære frakturer og subthrocantære frakturer.
Unikalk er ikke registreret som et lægemiddel, men som et kost tilskud.

ICD10-koder
S72.0, S72.1, S72.2, M80.0, M80.1, M80.2, M80.3, M80.4, M80.5, M80.8, M80.9

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Alle patienter med en hoftenær fraktur efter lavenergi traume, skal ved indlæggelsen have taget osteoporoseprøver. Disse er indeholdt i best/ord sættet for hoftenære frakturer. Det vil primært være den endokrinologiske læge, der ser patienten i osteoporoseklinikken efter indlæggelsen for hoftefrakturen, der vil forholde sig til blodprøvesvaret.


Patienter der ikke allerede er i behandling med kalk og D-vitamin, skal ved indlæggelsen starte behandling med dette. Der kan begyndes behandling med Unikalk Mega 1 tablet 2 gange dagligt, eller med et lignende præparat. Behandlingen bør være livslang. Patienten opnår herved en daglig dosis på 800 mg calcium og 76 mikrogr D-3 vitamin.

Patienter med tendens til nyresten anbefales samtidig øget væskeindtagelse. Præparatet bør kun gives til patienter med sarcoidose efter særlig aftale med lægen.

Behandlingen med præparaterne kan påvirke optagelsen af tetracyklin, jern og andre mineralpræparater. Som bivirkning kan ses forstoppelse. Behandlingen bør ikke gives til gravide og ammende kvinder, hvis der gives andet tilskud af vitamin D. Calcium-ion i blodet bør kontrolleres efter iværksættelse af behandlingen, dette skal nævnes i epikrisen.

Patienten skal informeres om, at en hoftenær fraktur efter et lavenergi traume er ensbetydende med knogleskørhed; der bør derfor foretages livslang behandling med kalk og D-vitamin. Patienten skal informeres om bivirkninger og acceptere behandlingen. Behandlingen kan herefter ordineres af læge eller sygeplejerske, der er bekendt med denne vejledning.

Epikrise til egen læge skal indeholde oplysning om denne behandling.

Cirka 3 måneder efter udskrivelse vil patienten blive indkaldt til osteoporose klinikken, der vil her blive taget stilling til videre behandling med kalk og D-vitamin, evt dexaskanning, medicinsanering og eventuel behandling med Aclasta.

Indikatorer

95 % af alle relevante patienter modtager behandling med kalk og D-vitamin.

I RKKP databasen for hoftebrud stilles endvidere krav til en videre udredning. Standarden (målopfyldelsen) er sat til 90%.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

Review-gruppe

Overlæge ###NAVN### Endokrinologisk Afdeling,
Implementerings- og forbedringsspecialist ###NAVN### Ortopædkirurgisk Afdeling

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag