Observationer og handlinger ved epidural smertebehandling

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, sygeplejepersonale og fysioterapeuter i Ortopædkirurgisk Afdeling, Nordsjællands Hospital

Anæstesiologisk Afdeling: Opvågningssygeplejersker 

Tilbage til top

Definitioner

Epidural smertebehandling defineres i denne vejledning som epidural indgift af smertestillende via pumpe

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Fokus for denne vejledning er at beskrive samarbejdet mellem Anæstesiologisk Afdeling og læger og plejen i Ortopædkirurgisk Afdeling i forbindelse med epidural smertebehandling. Rent praktisk er det opvågningssygeplejerskerne, der kommer på smertetilsyn i afdeling.

En fælles forståelse er vigtig, da Anæstesiologisk Afdeling står for selve smertebehandlingen (epiduralblanding og indløbshastighed), mens ortopædien har ansvaret for patientforløbet, det vil sige relevante observationer, pleje og behandling.

Anlæggelse af epiduralkateter foregår på opvågningen og angives på Avatar i SP og i et procedurenotat.

Sengeafsnittet skal være opmærksomme på at der tidligst må gives klexane/innohep/fragmin (> 3500 IV/40 mg sc.) 4 timer efter anlæggelse af epiduralkateter.

Generelle retningslinjer for håndtering af antitrombotisk behandling ved neuroaksial blokade:

 

IV-adgang og observation for motorisk påvirkning af underekstremiteter

Sengeafsnittet sørger for at patienten har en brugbar IV-adgang, så længe patienten har epidural kateter.

Plejepersonale og fysioterapeuter er under den daglige mobilisering af patienten opmærksomme på føleforstyrrelser og motorisk blokade, der kan have sammenhæng med den epidurale smertebehandling, se også nedenstående afsnit om motorisk blokade. En motorisk blokade kan fx vise sig ved nedsat evne til at styre en underekstremit, en følelse af kraftesløshed eller en beskrivelse af "en vattet fornemmelse" (paræstesier). 

Måling af vitale parametre

Personalet i sengeafsnittet måler EWS i følge EWS algoritmen, dog minimum 1 gang i hver vagt. 

Ved behov for indgift af smertestillende som bolus er det opvågningssygeplejersken, der måler blodtryk og puls umiddelbart inden bolus og 20 minutter efter bolus. Hvis der er behov for yderligere målinger aftales dette med plejepersonalet i sengeafsnittet.

Monitorering af smerter

Personalet i sengeafsnittet screener for smerter i hver vagt ved hjælp af NRS/VAS. Målingerne dokumenteres i SP. Patientens smerteniveau vil også ofte fremgå af notaterne i SP.  Her kan lokalisation og smertens karakter med fordel beskrives, fx dunkende, jagende, borende eller brændende. Opvågningssygeplejersken spørger ved smertetilsyn tillige til smerteniveau og eventuelle smertegennembrud. Disse observationer samt relevante handlinger i relation hertil dokumenteres af opvågningssygeplejersken i Vurderingsskemaet under fanen "Epidural Smertetilsyn". Smerter dokumenteres under Smerter, postoperativ smerte.

Den epidurale smertebehandling bør reducere behovet for opioider og dermed medføre et nedsat forbrug af disse. Det er stamafdelingens ansvar at tilpasse den øvrige smertebehandling.

Indstiksstedet

Plejepersonalet observerer og palperer dagligt gennem plasteret over indstiksstedet for ømhed, der kan skyldes infektion eller overfladisk hæmatom. Derudover sikres at epiduralkatetret er godt fixeret til huden, så det ikke glider ud.

Ved skift af plaster observeres for infektion (rødme, hævelse, varme, ømhed, sekret) og huden afsprittes inden ny steril forbinding anlægges. Indstikstedet må ikke berøres. Ved tegn på, eller mistanke om, lokal eller systemisk infektion kontaktes opvågningssygeplejersken.

Smertetilsyn ved opvågningssygeplejerske

Hvis en patient får epidural smertebehandling vil opvågningssygeplejersken af sig selv jævnligt komme på smertetilsyn.

Personalet i sengeafsnittene er altid velkomne til at ringe til opvågningssygeplejersken på telefon 4214, hvis man er usikker eller utryg ved noget og altid ved

  • manglende analgetisk effekt (smertegennembud)
  • mistanke om uensartet udbredelse
  • accidentiel seponering
  • mistanke om infektion

Stop og sluk af pumpe

  • Du kan altid stoppe eller slukke for pumpen, fx hvis din patient bliver bevidsthedspåvirket, og du mistænker en sammenhæng med den epidurale indgift af smertestillende
    • Stop af pumpe: Hold stop/start knappen på pumpen nede indtil 3 bjælker vises i displayet
    • Sluk pumpe: Hold tænd/sluk knappen på pumpen nede indtil 3 bjælker vises i displayet
  • Du kan altid se hvilket præparat, der indgives med pumpen i MDA. Du kan se indløbshastigheden ved at trykke på "næste" indtil antal ml/timen vises
  • Antidot til bubivacain med morfin er narcanti (virkningsmekanisme: Modvirker morfin)

 

Mulige problemer og overvejelser i forhold til epidural blokaden

 

Pludseligt opstået blodtryksfald: Blodtryksfald bør udløse overvejelser om mulig pågående blødning. Følgende handlinger kan være aktuelle i samråd med ortopædkirurgisk læge eller MAT-team:

  • Lejring i fladt leje med ilt på næsekateter, evt. indgift af Efedrin 10 mg iv 
  • Kvantitativ erstatning af eventuel væskemangel, fx hurtig infusion af Ringer-Acetat
  • Opmærksomhed på evt. blødningskilde: Sivning fra cicatricer,  hæmatomer ea.
  • Kontrol af væskestatus, elektrolytter, hæmoglobin
  • Ved tvivl om blokadens udbredelse kan opvågningssygeplejerske kontaktes

 

Motorisk blokade af underekstremiteterne

Skal kun undersøges i det ikke opererede ben. Motorisk blokade skyldes delvis blokade af de motoriske nerver i det område, epiduralen påvirker. Hyppigt ses dog også nedsat motorik på grund af det kirurgiske indgreb, almen muskelsvækkelse eller træthed.

Fortolkning:

  1. Let motorisk svaghed: I samråd med opvågningssygeplejerske eller anæstesilæge kan den epidurale infusionshastighed reduceres eller infusionen kan pauseres indtil passende motorisk evne er genvundet, såfremt den motoriske svaghed antages at skyldes epiduralblokaden og forhindrer en acceptabel mobilisering
  2.  Tiltagende motorisk svaghed stigende til paralyse, evt. med rygsmerter og føleforstyrrelser i underekstremiteterne: Pausering af infusion og akut tilsyn af anæstesilæge til vurdering af kateter displacering subarachnoidalt, spinalt/epiduralt hæmatom eller abces. Hvis tilstanden ikke regredierer indenfor få timer eller der er udtalte rygsmerter vil der være indikation for akut MR scanning

 

Kvalme og opkastninger

Kan have mange forklaringer og er som oftest ikke knyttet til epiduralblokaden. Det kan fx være obstipation, ventrikelretention, restsmerter, hypotension, psykisk ubehag og det kirurgiske traume. Kvalme udløst af opioidbehandling er også en mulighed. Behandling planlægges alt efter den tilgrundliggende årsag.

Se vejledningen Epidural smertelindring hvis du er i tvivl om infektion ved indstikssted, spinal hovedpine, displacering (blodkar eller spinalt), epiduralt hæmatom eller epidural absces

 

Vanskeligheder med pumpen

Bakteriefilter og slanger

Bakteriefiltret fixeres med plaster fx mefix, til patientens hud, så risiko for disconnektion mindskes. Hvis epiduralkatetret bliver skilt ad ved studsen eller filtret kontaktes opvågningssygeplejersken.

Pumpe viser for "højt tryk"

Alarmerer pumpen for "højt tryk" skyldes det oftest knæk på slangen. Løs derfor plastret på ryggen af patienten. Prøv at "pifte" (skille) filter fra infusionsslangen kortvarigt - sprit af inden det samles igen. Hvis det ikke virker kontaktes sygeplejersken fra opvågningen.

Batteriskift

Batterierne tages ud og skiftes - hvorefter pumpen kører videre uden at skulle kodes om.

 

Seponering af epidural kateter

Epiduralkatetret bør seponeres indenfor 3-4 dage efter anlæggelse, medmindre andet er aftalt.

OBS! Der skal gå 12 timer fra indgift af klexane/Innohep/fragmin (> 3500 IE/40 mg sc.) til epidural katetret må seponeres. Ved doser > 5000 IE dagligt, skal der gå 24 timer.

Patientens ryg krummes så vidt muligt og epiduralkatetret trækkes ud i en langsom kontinuerlig bevægelse. Det kontrolleres at den blå kateterspids er intakt. Ved modstand i katetret bør man ophøre med at trække i det og tilkalde opvågningssygeplejersken, ligeledes hvis den blå kateterspids ikke er intakt. Seponering dokumenteres i Avatar (SP)

Et evt. urin-kateter kan seponeres samtidigt eller indenfor et par timer efter fjernelsen af det epidurale kateter. Herefter observeres patienten tæt for spontan vandladning og blærescannes, hvis spontan vandladning udebliver.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afsnitsledelsen i de ortopædkirurgiske sengeafsnit samt på opvågningen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag