Medicinsk kræftbehandling

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Denne vejledning erstatter de præparatspecifikke VIP-vejledninger om medicinsk kræftbehandling på Onkologisk og Palliativ Afdeling, Nordsjællands Hospital. Denne vejledning indeholder generel information om administration af cytostatika og immunterapi og om observation og håndtering af bivirkninger. Der vil være links til specifikke vejledninger og retningslinjer på området. Den præparatspecifikke administrationsvejledning findes i behandlingsplanerne i SP samt lokale præparatspecifikke vejledninger på P-drevet. 
 

Vejledningens formål er:
- At sikre korrekt håndtering af medicinsk kræftbehandling.
- At sikre korrekt observation af patienter, der modtager medicinsk kræftbehandling.
- At sikre korrekt behandling af bivirkninger til medicinsk kræftbehandling.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Vejledningen henvender sig til læger og sygeplejersker på Onkologisk og Palliativ Afdeling, Nordsjællands Hospital Hillerød. Anvendelsesområdet er behandlingen og observationen af patienter, der modtager medicinsk kræftbehandling.  

Tilbage til top

Definitioner

- Medicinsk kræftbehandling: Cytostatika (kemoterapi), immunterapi, antistoffer, hormonbehandling, tyrosinkinasehæmmere,
- SP: Sundhedsplatformen

Tilbage til top

Fremgangsmåde 

Medicinsk kræftbehandling tilbydes patienter i alle faser af kræftsygdommen. Ofte vil den bestå af kombinationer af forskellig præparater og typer behandling, kombineret med strålebehandling og kirurgi.

Adjuverende behandling tilbydes som opfølgning på operation mhp. at reducere risikoen for tilbagefald. Behandlingen gives med kurativt sigte.

Neoadjuverende behandling tilbydes forud for operation mhp. at reducere tumor/gøre patienten operabel. Behandlingen gives med kurativt sigte.

Palliativ behandling gives med sigte at lindre eller holde sygdommen i ro i en kortere eller længere periode. Behandlingen vil kunne strække sig fra måneder til år, afhængig af diagnose og sygdomsspredning samt behandlingsmuligheder. Palliationen har jf. WHO til hensigt at sigte efter den bedst mulige livskvalitet, hvorfor det i denne fase i særdeleshed er væsentligt at inddrage patienten i overvejelser omkring behandlingseffekt vs. bivirkninger, da levetidsforlængelsen kan blive overskygget af bivirkninger til behandlingen. Se iøvrigt Palliativ Indsats til patienter med livstruende sygdom og omsorg for patienter og pårørende.

Eksperimentiel behandling er behandling, hvor der ikke findes den samme grad af videnskabelig dokumentation for, at behandlingen virker, som der findes ved en etableret behandling. Patienter, der lider af livstruende sygdom, og som ikke kan tilbydes yderligere standardbehandling, kan få deres sag vurderet som second opinion hos Sundhedsstyrelsen


 

Samtykke og identifikation af patienten:

Forud for behandling med medicinsk kræftbehandling skal patienten informeres mundtligt og skriftligt og give sit mundtlige samtykke til behandlingen på denne baggrund, Informeret samtykke til behandling.

I forbindelse med administration af medicinsk kræftbehandling identificeres patienten jv. Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler


 

Cytostatika:
I det følgende gennemgås de forskellige typer af medicinsk kræftbehandling, der anvendes i onkologisk og palliativ afdeling, Nordsjællands Hospital. Det skal understreges, at målet er at give et overblik og mere specifik eller dybdegående information, må findes andet steds.

Inddeles i flere undergrupper:
- Alkyllerende cytostatika: Cyklofosfamid og platiner (carboplatin, cisplatin og oxaliplatin)                                                                       
- Vinkalkalorider: Vincristin og vinorelbine                                                              
- Taxaner: Paclitaxel og docetaxel                                                                  
- Antimetaboliter: Flouracil, gemcitabin, capecitabin, pemetrexed   

De enkelte præparaters administrationsmåder er beskrevet i de præparatspecifikke behandlingsplaner.

Cytostatika - forholdsregler og håndtering af

Perifert venekateter (PVK), anlæggelse og håndtering af.  Der skal ALTID sikres korrekt anlagt, velfungerende PVK med frit ind- og tilbageløb. Ved infusion af antracycliner og vincaalkaloider dokumenteres dette ALTID på Avatar, ligesom antal forsøg og evt. problemer med PVK-anlæggelse og infusion. Der må ikke anlægges PVK distalt for en vene, der er perforeret, eller netop har været benyttet til blodprøvetagning, da dette kan give risiko for udsivning af infusionsvæske/farmaka. Dette gælder i særdeleshed ved indgift af vævstoksiske stoffer. Ved problemer med PVK-anlæggelse bør overvejes anlæggelse af permanent kateter.



Bivirkninger generelt:
Der skelnes mellem generelle og specifikke bivirkninger, hvor generelle bivirkninger ses bredt hos de fleste typer af kemoterapi.
Der skelnes mellem følgende generelle bivirkninger:

Umiddelbare:                    
-Smerter på injektionsstedet (sjældne)
-Infusionreaktion (ikke almindeligt) (VIP: Hyperreaktivitet/anafylaktoid reaktion ved infusion af cytostatika/anden medicinsk kræftbehandling inkl. immunterapi )               
-Anafylaktisk chok (sjældne) (VIP: Anafylaksi hos voksne og børn (NBV) )
-Ekstravasation af cytostatika (VIP: Ekstravasation af cytostatika, behandling af ).

Tidlige - i løbet af nogle timer:                     
-Kvalme, opkastning (VIP: Kvalme og opkastning induceret af kemoterapi, behandling af )
-Feber

Intermediære - i løbet af nogle dage til uger:                      
-Knoglemarvssuppression:                        
           - Efter 1-3 uger - gælder de fleste cytostatika (VIP:-Febril leuko- eller neutropeni hos onkologiske patienter, behandling af
                                                                                     -Indikation for blodkomponentbehandling hos ikke-blødende patienter )                     

-Diarre
-Forstoppelse                     
-Træthed noh_onko_traethed_hos_patienter_med_kraeft_Print.pdf                    
-Muskel- og ledsmerter                     
-Slimhindegener (øjne, mund, genitalia)                      
-Alopeci  (VIP: Paryk og anden hovedbeklædning, rettigheder og bestilling af )                   
-Hudgener (VIP: Behandling af hudgener i forbindelse med Cetuximab, Panitumumab, Erlotinib eller Gefitinib )
-Kvalme (VIP: Kvalme og opkastning induceret af kemoterapi, behandling af
-Appetitløshed
-Neuropati

Specifikke bivirkninger er knyttet til de enkelte typer af kemoterapi:
-Polyneuropati (platiner, taxaner, vinkaalkaloide)
-Cystit (cyclophosphamid)
-Nyretoksicitet (cisplatin, carboplatin)
-Hjerterytmeforstyrrelser (flouracil, capecitabin, gemcitabin, pemetrexed)
-Hjertemuskelskader (doxorubicin)-Lungefibrose (bleomycin)

Senbivirkninger - måneder og år
-Hud - hyperpigmentering
-Skade på vitale organer - hjerte, lunger
-Gonadeforstyrrelser - infertilitet
-Carcinogen effekt - sekundær leukæmi efter langvarig behandling med specielt alkylerende stoffer (1) 

Immunterapi:  Vejledning i håndtering af bivirkninger til immunterapi 

Umiddelbare bivirkninger:

- Infusionsreaktion
- Temperaturstigning (i løbet af det første døgn)

Efterfølgende kan bivirkninger til immunterapi opstå når som helst også efter at behandlingen er ophørt.

Hyppigste bivirkninger:

- Hudkløe
- Diarré
- Kvalme
- Abdominalsmerter
- Obstipation
- Hypothyroidisme
- Muskel og ledsmerter
- Dyspnø og hoste
- Ødemer
- Hovedpine
- Træthed
- Temperaturstigning
- Nedsat appetit

Sjældne bivirkninger:

- Colitis
- Endokrinopatier
- Hepatotoksicitet
- Pulmonal toksicitet (pneumonitis)
- Nefrotoksicitet
- Okulær toksicitet
- Myocarditis
- Neuropati

 

Den indlagte patient


Sengeafsnit 0861 på Onkologisk og Palliativ Afdeling er fortrinsvist til patienter, der er i aktiv medicinskkræftbehandling i afdelingens ambulatorium og som har brug for indlæggelse til behandling af bivirkninger og komplikationer, der er opstået som følge af den medicinske kræftbehandling eller til kræftpatienter med palliative problemstillinger.

Den onkologiske patient bliver indlagt med: knoglemarvssuppression, neutropen feber, kvalme/ opkast, smerter, elektrolytforskydning, nedsat almen tilstand, ascites, pleuravæske, infektioner, ernæringsproblemer, cancersår etc. Der henvises til de relevante VIP vejledninger for mere detaljeret viden om behandling og pleje.
Pleuracentese i Onkologisk og Palliativ AfdelingFebril leuko- eller neutropeni hos onkologiske patienter, behandling afSmertevurdering og smertedokumentation, generelle principper for - søg selv flere på VIP.

De indlagte patienter kan have meget komplekse forløb rent medicinsk med flere konkurrende symptomer og dette kan have en indvirken på patientens hverdagsliv. Afdelingen har tilknyttet socialrådgiver, psykolog, diætist og fysioterapeut som alle kan kontaktes ved behov.

 

Rehabilitering

 

Der afholdes rehabiliteringssamtaler i Onkologisk og Palliativ Afdeling med henblik på at understøtte den sundhedsfaglige indsats for kræftpatienter og anvise støttemuligheder som findes internt og eksternt.

Samtalerne bør planlægges til starten af forløbet – ved diagnosen, ved overgange og ved afslutning af et forløb og med udgangspunkt i skemaet "Støtte til livet med kræft".

Formålet er at identificere patientens rehabiliteringsbehov (fysiske, psykiske, sociale, arbejdsmæssige, eksistentielle og praktiske) gennem det samlede sygdomsforløb og at iværksætte handlinger af rehabiliteringsmæssig karakter og i samarbejde med patienten og pårørende at påbegynde patientens rehabiliteringsproces. Desuden at vejlede patient og pårørende om livsstil under og efter kræftbehandling (kost, rygning, alkohol, motion, solbadning mm.)

Der henvises til kommunalt rehabilitering ved at sende en "Henvisning til kommunal forebyggelse" REF550.

Se endvidere:

Rehabilitering Onkologisk og Palliativ afdelingRehabilitering og palliation - vurdering af behov hos patienter med kræft  

Palliation

På Onkologisk og Palliativ Afdeling er det delt op således, at den specialiserede palliative indsats ydes på Palliativ Enhed, der er lokaliseret på Frederikssund Hospital. På afdeling 0861 ydes der primært basal palliativ indsats og tidlig palliation. 

WHO om palliativ indsats: Den palliative indsats har til formål at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial, eksistentiel og åndelig art.

Der findes en lang række af vejledninger om palliation, det anbefales at man orientere sig i.: Palliation - behandlingsvejledning
Palliative faser og lindring af symptomer hos den døende patientPalliativ fysioterapi til indlagte patienter.
 


Senfølger 

Ved senfølger forstås sædvanligvis blivende forandringer som følge af kræftsygdommen eller behandlingerne. For mange kræftpatienter er der tale om vedvarende senfølger med både fysiske, psykiske og psykosociale funktionssvigt, som kan være svært invaliderende i hverdagen.

Senfølger viser sig et stykke tid eller flere år efter, at behandlingerne er afsluttet. For mange kræftoverlevere bliver senfølgerne kroniske.

Sundhedsstyrelsens definition på senfølger:
Senfølger er helbredsproblemer, der opstår under primær behandling og bliver kroniske, eller som opstår og manifesterer sig måneder eller år efter behandlingen er afsluttet.

Senfølgerne omfatter ny primær kræftsygdom og fysiske, psykiske eller sociale forandringer, der er en følge af kræftsygdommen og/eller behandlingen af denne (2).​

Det er relevant at informere patienterne om risikoen for at der kan opstå senfølger. Særligt tages det op i forbindelse med samtaler om opfølgningsforløbene efter endt behandling. 
Der er udarbejdet en pjece om senfølger, der kan udleveres til patienten. Desuden kan vi også henvise til hjemmesiden senfølger.dk

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag