Udvidet rettigheder for dispensering og administrering af intravenøse lægemidler til social og sundhedsassistenter i afdeling for Multisygdom, Nordsjællands Hospital

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Denne retningslinje er gældende for social – og sundhedsassistenter ansat i Afdeling for Multisygdom, og beskriver hvordan der opnås kompetencer til dispensering, administrering og nedtagning af intravenøse præparater.

Der er i afdeling for Multisygdom to anvendelsesområder:

  1. Social-og sundhedsassistenter kan dispensere og administrere ordinerede isotone væsker, samt nedtage indløbet medicin og skylle på PVK.
  2. Social- og sundhedsassistenter kan dispensere og administrere udvalgte præparater intravenøst på baggrund af en individuel kompetenceudvikling- og vurdering til egne stabile patienter.

Formål

Retningslinjen skal sikre at social- og sundhedsassistenter i afdeling for Multisygdom, i samarbejde med ledelsen er bekendt med muligheder, rammer og krav for den udvidede rettighed, herunder:

  • Hvilke forudsætninger der kræves forud for denne udvidede rettighed
  • Hvilke typer af lægemidler, der må administreres
  • Hvordan dokumenteres den udvidet rettighed i SP

Tilbage til top

Definitioner

Intravenøs: Forkortes - iv

Lægemiddelordination: Del af medicinering, hvor det planlægges, hvilket lægemiddel en patient skal have. Ændringer eller seponering af en igangværende behandling opfattes også som en ordination.

Lægemiddeldispensering: De processer, hvorved ordinerede lægemidler udtages af originalpakningen, tilberedes til indgift (lægemiddelophældning), dvs. afmåles, ophældes eller optrækkes i anden beholder, opløses eller blandes med andre lægemidler.

Lægemiddeladministration: Personalets udlevering af (lægemiddelgivning) og hjælp til patientens indtagelse af lægemidler. Til dette hører også personalets observation af patienten i forbindelse hermed.

Kompetencekort: Et kursusbevis som består af dokumentation for at social- og sundhedsaasistenten har gennemført og bestået relevant oplæringsprogram og derved opnået delegation til dispensering og administration af udvalgte lægemidler til intravenøs brug.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

1. Social-og sundhedsassistenter kan dispensere og administrere ordinerede isotone væsker, samt nedtage indløbet medicin og skylle på PVK.

Dette kan udføres af alle afdelingens social- og sundhedsassistenter efter at:

2. Social- og sundhedsassistenter kan dispensere og administrere udvalgte præparater intravenøst på baggrund af en individuel kompetenceudvikling- og vurdering til egne stabile patienter.

Forud for kompetencevurdering og udvikling, med henblik på udvidede rettigheder, har der været en dialog mellem den enkelte medarbejder og leder ift. at drøfte relevans og mulighed for rettigheden.

Den udvidet rettighed omhandler lægemidler, som er beskrevet på det enkelte kompetencekort og dokumenteres i den enkeltes personalesag.

 

Evalueringsmetode

Den enkelte social- og sundhedsassistent skal: 

  • Bestå E-læringskursus: medicin for SSA.
  • Deltage i Tværsektorielt IV-kursus (NOH) som består af dels teori og dels praktisk undervisning.
  • Minimum 2 bed-side supervisioner, som består af gennemgang af de udvalgte lægemidler, scenarie drøftelse og praktisk gennemgang af procedure ifm. dispensering og administration.
  • Bestå kompetencekort på et tilfredsstillende niveau. 

 

Flowdiagram

Når den teoretiske og praktiske undervisning og kompetencekortet vurderes tilfredsstillende gennemført har social- og sundhedsassistenten opnået kompetence til dispensering og administration af iv-behandling med lægemidlerne, forudsat at disse er lægeordinerede til en konkret patient.

 

Læringsmål

  • Har viden om intravenøs lægemiddeldispensering og –administration
  • Har kendskab til retningslinjer for intravenøs lægemiddeldispensering og –administration
  • Er i stand til at forholde sig fagligt kritisk til givne ordinationer
  • Kan vurdere om patientens tilstand er forenelig med den planlagte administration og kan handle adækvat og reflekteret i forhold til patientens tilstand

 

Teoretisk undervisning (Varetages af SimNord)

Den teoretiske undervisning består af 3 timers undervisning i emnerne: 

  • IV-Farmakologi, herunder farmakokinetik, farmakodynamik, bivirkninger, interaktioner, dosering, forligelighed, lægemiddelformer
  • IV-antibiotika
  • IV-arbejdsmiljø, sikkerhed og affaldshåndtering 

Undervisningen foretages af en farmaceut og en farmakonom.

 

Praktisk undervisning (Varetages af SimNord)

Den praktiske undervisning består af 4 timers færdighedstræning i dispensering og administration af lægemidler til iv-behandling samt observation i forbindelse hermed.

Følgende emner vil blive berørt:

  • Patientsikkerhed og dokumentation
  • Hygiejne
  • Undervisning i IV-adgange herunder cvk, longline/piccline, Hickmann kateter og Port a kath
  • Dispensering - klargøring af lægemidlerne
  • Administration - opsætning og nedtagning hos patienten, samt pumper
  • Observation - før, under og efter

Undervisningen foretages af introduktions- og oplæringssygeplejerske samt en farmakonom.

 

Supervision/lokal undervisning i afdelingen

Der er minimum 2 supervisioner ifm. kompetenceafklaringen. Supervisionerne består af:

  • 1:1 undervisning i de lægemidler som er beskrevet i kompetencekortet – herunder:
    • Dosering
    • Bivirkninger
    • Forsigtighedsregler, herunder nedsat nyre og lever funktion 
    • Antidot
  • Case drøftelse, hvor der særligt drøftes anafylaksi og overdosering
  • Praktisk udførelse af udvalgte procedure relateret til I.V behandling.

Undervisningen foretages af en klinisk sygeplejespecialist eller en farmaceut, med udgangspunkt i kompetencekortet for lægemidlet.

Supervisionerne tilstræbes at fordelt over 1 uge.

 

Kompetencekortet
For at opnå kompetencekortet skal supervision/lokal undervisning være bestået på et tilfredsstillende niveau. Om niveauet er tilfredsstillende, vurderes i et samarbejde mellem leder og klinisk sygeplejespecialist.

Når kompetencekortet er underskrevet af afdelingsledelsen, er det gældende og rettigheden til selvstændig iv-medicindispensering og -administration af aftalte lægemidler er erhvervet.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Det er afdelingsledelsens ansvar, at der foreligger en klar instruks for rammer og betingelser for dispensering, administrering og nedtagning af ordineret medicin.

Afdelingsledelsen har overordnet ansvar for oplæring og tilsyn.

Dokumentation for instruktion og oplæring i udvalgte præparater til intravenøst brug på baggrund af en individuel kompetenceudvikling- og vurdering til egne stabile patienter skal være at finde på den enkelte social-og sundhedsassistents personalesag.

Social- og sundhedsassistenten har et selvstændigt ansvar for at dokumentere dispensering og administration i Sundhedsplatformen.

Social- og sundhedsassistenten har både ret og pligt til at sige fra over for opgaver, som han/hun vurderer, at han/hun ikke er kompetent til at udføre.

Social- og sundhedsassistenten har et selvstændigt strafansvar, og er til enhver tid forpligtet til at udvise omhu- og samvittighedsfuldhed.

​​​​​Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag