At patienterne modtager undervisning og instruktion i relevante øvelser for deres diagnose.
At alle patienter på udskrivningstidspunktet har indlært grundtræning til fortsat selvtræning i henhold til henvisningsdiagnose.
At patienter bliver instrueret i de relevante maskiner i henhold til deres restriktioner/forholdsregler.
At patienterne modtager vejledning vedr. problematikker, der ikke kan tilgodeses tilstrækkeligt ved den planlagte træning, i det omfang der er behov for det.
Terapeuter, sygeplejersker, læger og patienter der er visiteret til OE eller UE hold.
Patienter på Overekstremitets- og Underekstremitetsholdene består hovedsageligt af:
Diverse lidelser, hvor hovedproblematikken er i OE/UE, og ikke hørende til på ryg-, parkinson- eller neurohold.
Ex. multitraume inden for sidste år, frakturer, cancer, skulder- og ankeloperationer, nogle knæ- og hofteproblematikker, samt UE-amputationer
Gigtpatienter med forværring/opblussen inden for den sidste tid, der markant har sænket funktionsniveauet eller er opereret oven i grundlidelsen.
Sommerprogrammet er ca. fra 15/4 - 15/10
Vinterprogrammet er ca. fra 16/10 - 14/4
Patientinformation fra terapien:
Første dag efter indlæggelsen vises fælles informationsvideo for alle ny ankomne patienter. Det er sygeplejen der står for at afvikle videoseancen.
Test:
Ved første træningsdag gennemgår patienterne forskellige test afhængig af diagnose.
Overekstremitet:
Underekstremitet:
Der udføres evt. andre relevante tests i forhold til diagnose
Testprocedurer og skema til test findes på følgende server på adresserne:
###FOLDER###
###FOLDER###
Den enkelte terapeut skal nøje følge de beskrivelser, der er lavet omkring udførelsen af de enkelte tests. Terapeuten gentager testproceduren ved forestående udskrivelse af patienten. Terapeuten indskriver testresultaterne i SP der danner baggrund for den terapeutiske del af epikrisen.
Indledende og afsluttende samtale:
Der afholdes en opstartssamtale med hhv. sygeplejerske, kontaktterapeut og med læge på 1. eller 2. træningsdag, og en afsluttende samtale med kontaktterapeuten inden udskrivelsen. Notater indføres i SP.
Imellem indlæggelse- og udskrivningssamtale laves løbende evaluering med patienten omkring eventuelle justeringer i behandlingsplan.
Inden afsluttende samtale skal terapeuten tage stilling til om der skal udarbejdes en genoptræningsplan for videre kommunal træning.
Holdtræning:
Træning foregår med instruktion af terapeut. Der er holdtræning hver dag af 45 minutters varighed i vinterprogrammet og 4 gange om ugen i sommerprogrammet. Holdtræning består som udgangspunkt af 11 patienter i 3 ugers forløb.
Holdtræning består af en opvarmningsdel efterfulgt af træning med forskellige fokusområder som for eksempel balance, styrke, udholdenhed, stabilitet og bevægelighed.
Under den første uge udleveres øvelsesprogram. Øvelsesprogram for patienter på OE- og UE-holdene findes på følgende server på adresserne:
###FOLDER###
###FOLDER###
Bassintræning:
Træning i bassin med instruktion af terapeut. Der er bassintræning 3-4 gange om ugen i sommerprogrammet af 30 min. varighed.
Bassintræningen består af en opvarmningsdel efterfulgt af træning med forskellige fokusområder som for eksempel balance, styrke, udholdenhed, stabilitet og bevægelighed.
Træningscenter:
Patienterne modtager 2 x 90min. instruktion og 6x 45 min. i vinterprogrammet og 6x 45 min. i sommerprogrammet superviseret træning i træningscenteret af en terapeut. Herudover foregår træningen som selvtræning.
Ved første 2 x 90 min. instruktion informeres patienterne om brug af træningskort og generelle regler for brug af træningscenteret til selvtræning, og der udarbejdes et tilpasset træningsprogram (træningskort) til patienten.
Patienterne instrueres i brug af relevante maskiner.
Maskinen må kun benyttes til selvtræning, hvis patienten er i stand til sikkert at komme op i maskinen og forlade den igen.
Desuden gives der øvelser eller instruktion i træningscentrets andre maskiner efter behov.
Den første uge er fokus på grundig instruktion, de sidste 2 uger er fokus på korrektion/progression af træningen.
Undervisning:
Undervisningen af 2 x 45 min. varighed, foretages af terapeut.
Under første undervisningsgang gennemgås forskellige relevante træningsformer i forhold til relevante diagnoser.
Ved sidste undervisning gennemgås SST´s anbefalinger i forhold til fysisk aktivitet, samt evaluering og inspiration i forhold til individuelle træningstiltag ved hjemkomst.
Smerteundervisning (SMUV) af 2 x 45 min. varighed.
SMUV 1 foretages i uge 1 af terapeut. Der gennemgås den nyeste smerteteori relateret til træning på Montebello.
SMUV 2 foretages i uge 2 af terapeut. Der gennemgås strategier for smertehåndtering.
Patienterne på UE-holdet har desuden en ganginstruktion/analyse i uge 1.
Tværhold
Patienterne kan i uge 2 og 3 gives ekstra træningshold. Der er terapeutens faglige vurdering af patientens ressourcer og behov der tildeles efter.
Individuelle tiltag:
Det vurderes af terapeuten eller lægen om der er behov for individuelle tiltag i form af yderligere vejledning, instruktion mm.
Det er terapeuten der vurderer om patienten herefter kan fortsætte på egen hånd eller om det er nødvendigt med en ny aftale. Terapeuten skriver notat i SP, hvis patienten har modtaget individuel vejledning og beskriver indholdet, effekten af denne behandling samt ydelseskoder.
Lægen/visitationsteamet er ansvarlige for at dokumentere i journalen hvilke patienter der skal på OE/UE-holdene.
Terapeuten tilknyttet det aktuelle hold har ansvaret for undervisning, instruktion i øvelserne under træning, samt udlevering af træningsprogram under den første uge. Terapeuten er ansvarlig for at den enkelte patient instrueres korrekt i øvelserne i henhold til dennes eventuelle restriktioner.
Terapeuten/lægen skal i tilfælde af usikkerhed omkring hvilke restriktioner, der er gældende for patienten, tage kontakt til hospital/klinik hvor pt. er opereret. Dette sker via telefon eller pr. mail, og dokumenteres i SP.
Tiderne for træning er fastsat i patientens aktivitetskort. Deltager patienten ikke, noteres dette i SP, og terapeut/sygeplejerske taler med patienten og noterer begrundelse herfor i SP.
Det er terapeutens ansvar at vurdere behovet for en GOP samt udarbejdelsen af denne (udarbejdes og afsendes fra SP).
Holdtræning, Didaktiske perspektiver på grundtræning. Gads Forlag 2009.
Bente Klarlund Pedersen og Bengt Saltin. Fysis Aktivitet – Håndbog om forebyggelse og behandling. Sundhedsstyrelsen, Center for forebyggelse, 2012.
Retningslinjer:
Reumatoid Artrit - klinisk retningslinje. Dansk Reumatologisk Selskab, 2012
Indsættelse af kunstigt ankelled - Aarhus Universitetshospital.html