KRAM indsatsen på Montebello

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At Montebello lever op til krav om intervention for patienter med livsstilsstilsudfordringer der påvirker deres helbred

At øvrige patienter med livsstilsbetinget sundhedsmæssig risiko - eller interesse i sundhedsfremme vejledes om forebyggelsesmuligheder.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Patienter og klinisk personale

Tilbage til top

Definitioner

KRAMS: Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Stof-/medicinmisbrug, Seksualitet og Socioøkonomiske forhold. På Montebello står ligeledes for Søvn og ses som de øvrige KRAMS faktorer som et element i sundhedsfremme- og forbyggelsesindsatsen.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Der tager udgangspunkt i Regional vejledning - Journalføring og dokumentation af KRAMS faktorer ved indledende samtale Journalføring - vurdering og indhold

Montebellos forebyggelses- og sundhedsfremmende indsats er centreret om patientens aktuelle indlæggelsesårsag med afsæt i patientens ønsker, ressourcer og mål for indlæggelsen.

Personalets tværfaglige indsats er styret af åbenhed og respektfuld dialog i et samarbejde med patienten. Fokus i dialogen om sundhedsfremme er den enkeltes ressourcer og med et afsæt i empowerment tanken, hvor patienten får mulighed for at træffe egne valg og selv at tage ansvar, i diaglog med det sundhedsfaglige personale.  

 

Generelt om identificering ift, KRAMS faktorer:

Ved indledende samtale optages anamnese jf. journalføringskrav

Grænser for hvornår en sundhedsmæssig risiko er til stede: 

Kost: I den regionale vejledning:  Underernæring og ernæringsrisiko - Screening, udredning, ernæringsterapi og udskrivelse - voksne beskrives hvornår patienten er i ernæringsmæssig risiko. Sundhedsmæssig risiko defineres som risiko for underernæring og risiko for overvægt. På Montebello sættes fokus på underernærede patienter.  I den lokale instruks Kost og ernæring, Montebello - Alimentación y nutrición, Montebello beskrives tiltag ift. til underernærede. Der oprettes behandlingsplan for patienter der har et decideret ernæringsproblematik (undervægt).

For overvægtige patienter tilbydes ikke individuel ernæringsplan, men tilbydes deltagelse i kostundervisningen.

Alle patienter tilbydes frivillig deltagelse i fælles kostundervisning over 2 seancer under indlæggelsen 

 

Rygning: Vi tilbyder de af vores patienter, som ryger, en snak om rygestop. Det gør vi ud fra  ”metoden”  VBA, Very Brief Advice.

Metoden i denne sammenhæng går ikke ud på at holde en motiverende samtale om rygestop eller spørge ind til tidligere rygestop mm. Metoden anvendes udelukkende til at fortælle patienten om at tilbuddet findes, og om hun/han ønsker dette – ja/nej.

” Det handler om at få spurgt ind til rygningen, da patienterne jo ikke kommer ind med det primær formål at holde op med at ryge. VBA er en metode uden løftede pegefinger og som ikke påvirker relationen mellem patienten og den sundhedsprofessionelle negativt, men giver patienten mulighed for selv at træffe beslutningen om rygestop på et oplyst grundlag"

Guide til VBA metoden. https://www.regionsjaelland.dk/Sundhed/samarbejde-og-indsatser/KOL-kompetencecenter/Documents/Menukort/VBA%20pil.1.pdf

 

Patienter bosiddende i Region Hovedstaden og Region Sjælland som ønsker at blive kontaktet af kommunen omkring rygestop:

  • Der sendes inbasket besked til de for nuværende 3 sygeplejersker, der søger for henvisning via SP

Patienter bosiddende i øvrige regioner som ønsker rygestop:

  • Via Sundhed.dk kan fremsøges patientens kommune, og denne kan med NemID tilmelde sig et rygestopkursus (dette kan sygeplejen assistere med ved behov)

 

Alkohol:  Indtag af alkohol er kontraindiceret under det intensive genoptræningsforløb - der henvises til Montebellos rammer for indtagelse af alkohol under indlæggelse Alkohol/rusmidler under indlæggelse, indtagelse af, Montebello - Alcohol/estupefacientes durante la hospitalización, ingesta de, Montebello

Der henvises ligeledes til Sundhedsstyrelsen viden om alkohol

Motion: På Montebello varetager terapeuter information om Motion og træning også efter udskrivelse. Der kan ligeledes henvises til sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring motion SST anbefalinger om fysisk aktivitet

Søvn: Tilbud om deltagelse i søvnundervisning for patienter der udtrykker, at de har problemer i forhold til søvn

Stof-/medicinmisbrug, Seksualitet og Socioøkonomiske forhold

Hvis det vurderes, at patieten har behov for yderligere hjælp inden for disse områder vurderers det tværfaligt, hvilken tiltag der kan tilbydes i afdelingen, samt hvordan patientens hjælpes til yderligere professionel hjælp efter udskrivelsen (kommune, psykolog, socialrådgiver egen læge ect.)

 

Dokumentation:

Risikofaktorer (KRAMS) vurderes ved indlæggelse og dokumenteres i SP.

Information og vejledning til patienten dokumenteres i journalen, og anbefalinger om opfølgning på sundhedsforfremmende- og forbyggende tiltag noteres i epikrisen, hvor dette findes relevant (jf. vejledning om journalføring).

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering af vejledningen.

Afdelingsledelsen har ansvaret for, at personalet har kompetence til at anvende forebyggende og sundhedsfremmende tiltag i relevant omfang.

Klinisk personale har ansvaret for at anvende de instrukser og det undervisningsmateriale der forfindes i afdelingen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

www.retsinfo.dk Sundhedsloven, Lov nr. 546 af 24. juni 2005 kapitel 5 &16, stk 4, 2005

Regionernes forebyggelsesopgaver – en vejledning til Sundhedslovens § 119 stk

København 2009.

Alkohol, rygning og postoperative komplikationer, Sundhedsstyrelsen 2012

Rindum H. Rusmidlernes biologi – om hjernen, sprut og stoffer. Sundhedsstyrelsen 1999

Pedersen, BK, Saltin B. Fysisk aktivitet – Håndbog om forebyggelse og behandling. København 2003

www.regionsjaelland.dk/Sundhed/samarbejde-og-indsatser/KOL-kompetencecenter/Documents/Menukort/VBA%20pil.1.pdf

Tilbage til top

Bilag