Fysio- og ergoterapeuter.
Funktionel Træning holdet er primært for patienter der har brug for, at træne stabilitet i funktionelle bevægelser. Der anvendes kroppen og forskellige redskab for at træne styrke og stabilitet i hele kroppen.
Der er 3 hold med 2 forskellig belastningsniveau som er tiltænkt patienter med medio eller gode ressourcer i forhold til styrke og stabilitet og trænes indenfor segmenten high load/high speed alt medium load. P:\NOH\HIHMontebello\02 Afsnit (Secciones)\03 Klinisk (Seccion Clinica)\02 Fysio- og ergoterapien\1.Teams\Tværgående hold\Kapacitetsprofiler
Funktionel Træning holden forkortes til tider med "FUNKY 1" og "FUNKY A og B". Helkropsøvelser, puls og styrke er fundamentet i holdet. En effektiv træningsmetode da man træner bevægelser man ønsker at forbedre, i forhold til sin hverdag.
Funktionel træning omfatter de seks primære bevægelsemønstre som forekommer i hverdagen (og i idrætten): Forflytning i gang og løb, benbøjning og udfald, bøjning og strækning af kroppen, træk og pres samt rotation af krop og ekstremitet. Træningen har fokus på en stærk kropskerne/core hvor de dybtliggende mave- og rygmuskler trænes. Styrkedelen i Funktionel Træning er ofte træning med egen kropsvægt, og derudover kan der bruges f.eks. vægtstænger, kettlebells og medicinbolde.
Formålet med træningen er at forbedre både helbred, præstationsevne og mindske skaderisikoen, da øvelserne indbefatter træning og forbedring af holdning, koordination, balance, bevægelighed, styrke og udholdenhed.
Inklusionskriterier FUNKY 1: Have styr på korsettet i forskellige udagangststillinger, tage sig op og ned fra gulv uden støtte, selvgående uden hjælpemidler i trapper og terræn. God bevægelighed i OE og UE.
Inklusionskriterier FUNKY A og B: Have styr på korsettet i forskellige udgangststillinger, med støtte tage sig op og ned fra gulv, selvgeånde i terræn og trapper med stok eller krykke. God bevægelighed i OE og UE.
Eksklusionskriterier: Mangel af grundlæggende stabilitet i ekstremiteter og/eller ryg.
Der er hold træning 2 gange om ugen, i uge 2 og 3 af 45 minutters varighed. Max. 12 deltagere i hvert hold.
Træningen har til formål, at øge patientens funktionsevne i hverdagen.
Der er forslag til øvelser at finde på ###FOLDER###
Kontaktterapeuten har ansvaret for at vurdere om den enkelte patient vil have gavn af at deltage på FUNKY holdet ud fra kriterierne (bilag 3 ###FOLDER###)
Terapeuten er ligeledes ansvarlig for at tilmelde patienten til holdet. Terapeuten, der har FUNKY holdene, er ansvarlig for at den enkelte patient instrueres korrekt i øvelserne i henhold til dennes eventuelle restriktioner som er beskrevet på tværholdslisten.
Terapeuten er ansvarlig for at vurdere pro- og regrediering af øvelser.
Kavcic N, Grenier S, McGill SM. Determining the stabilizing role of individual torso muscles during rehabilitation exercises. Spine 2004;29:1254-65
Cholewicki J, McGill SM. Mechanical stability of the in vivo lumbar spine: implications for injury and chronic low back pain. Clin Biomech (Bristol, Avon) 1996;11:1-15.
Suni J, Rinne M, Natri A, et al. Control of the lumbar neutral zone decreases low back pain and improves self-evaluated work ability: a 12-month randomized controlled study. Spine (Phila Pa 1976) 2006;31:E611-20.
Hides JA, Jull GA, Richardson CA. Long-term effects of specific stabilizing exercises for first-episode low back pain. Spine (Phila Pa 1976) 2001;26:E243-8
Flemming Enoch mfl, Kursus og litteratur "Dynamisk stabilitet". www.dynamiskstabilitet.dk