• Diagnostik.
• At sikre korrekt udførelse af knoglemarvsundersøgelse
• At forebygge komplikationer og øge patientsikkerheden hos patienter, der skal have udført knoglemarvsundersøgelse
• At sikre korrekt forsendelse af udtagne prøver
Sundhedsfagligt personale på Nordsjællands Hospital
Indikationer:
Diagnostik og kontrol af sygdomme i knoglemarven (fx cytopeni, cytose, uafklaret M-komponent, langvarig feber af ukendt årsag, visse infektioner f.eks. TB)
Ved trombocyttal < 20(bortset fra ITP- og TTP-patienter) gives pt. trombocyt-koncentrat umiddelbart før undersøgelsen.
Bestilles med henvisning gennem SP
Blødningsrisikoen ved knoglemarvsbiopsi betragtes som lav. Antitrombotisk behandling i forbindelse med elektiv knoglemarvsbiopsi pauseres således efter nedenstående retningslinier. Se også Antikoagulationsbehandling med Vitamin K-Antagonister (VKA-behandling)
Husk kontakt til kardiolog før indgreb ved behov for eller tvivl om behov for heparinbridging.
###TABEL_1###Visiterende læge tager stilling til om indikationen er tilstede og om der er indikation for supplerende undersøgelse i form af
Når patienten er visiteret til knoglemarvsundersøgelse, sørger sygeplejerske ved lunge- og infektionsmedicinsk afdeling for at bestille forprøver og informere henvisende afdeling om tidspunkt, så denne kan sikre relevant tid til svar på undersøgelsen. Der fremsendes indkaldelse og informationspjece til patienten.
Før selve udførelsen af indgrebet skal sygeplejersken sørge for at følgende remedier er forberedt
Udstrygningsglas og glas til knoglemarv og biopsi
På alle glas skrives med blyant cpr.nr, og henholdsvis ”M ”for marv, ”I” for imprint og ”P” for perifert blod.
Der laves 8 marv glas, 2 imprint glas og 2 perifert blod glas.
På 2 formaldehydglas sættes patientlabel og skrives henholdsvis ”knoglebiopsi” og ”knoglemarv”.
Evt. heparinglas og seddel til kromosomundersøgelse
Evt. EDTA glas og seddel til flowcytometri
Anlæggelse af lokalbedøvelse:
Selve prøvetagning af marv og biopsi:
Prøvetagning af perifert øre blod:
Praktisk udførelse:
Patienten lejres i sideleje med fleksion i hofte- og knæled. Spina iliaca posteriorsuperior (SIPS) lokaliseres og markeres. Der desinficeres x 2 med klorhexidinsprit 0,5 % ca 5 cm omkring afmærkningen.
Der anlægges 5 – 10 ml lidokain med lang i.m. kanyle. Bedøv først den desinficerede hud med anlæggelse af lille intrakutant depot over planlagt punktursted. Find herefter periost og bedøv med gentagne injektioner stjerneformet fra centrum og ud i et fem-kronestort område i periosten på SIPS. Under udtrækningen lægges en sidste ml i subcutis. Afvent effekten.
Imens der ventes, tages blod fra øreflip og der laves 4 objektglas med udstryg.
Desinficer punkturstedet på ny med klorhexidin. Med skalpel laves en få mm bred incision tangentielt i huden på det ønskede punktursted. Indfør punkturkanylen gennem huden til periosten. Konstater ved at spørge patienten, at kanylen faktisk er på det bedøvede område. Med roterende, pressende bevægelser føres kanylen 1-2 cm ind i compacta til spongiosa nås, idet der sigtes mod spina iliaca anterior superior. Dette erkendes ved en knitrende fornemmelse og mindre modstand. Fjern inderstiletten i kanylen og aspirer hurtigt/kraftigt 5 ml marv i den store sprøjte. Umiddelbart herefter skal prøven udstryges på 8 objektglas og resten i formalinglas. Ved behov for kromosomundersøgelse aspireres yderligere 9 ml til dette. Ved behov for flowcytometri aspireres 6 ml. til dette ( kan gøres i samme seance som den øvrige marvaspiration. Dvs. skal alle undersøgelser udføres aspireres 20 ml). Før der aspireres adviseres patienten om, at der kan komme et kort smertejag i benene. Kanylen lades in situ, evt. blødning holdes tilbage ved at skrue den røde prop på.
Før kanylen yderligere ca. 2 cm ind med alternerende rotationsbevægelser så der sikres en spongiosabiopsi på ca. 1,5 cm. Længden kan evt. måles med målepinden. Biopsien frigøres ved at indsætte ekstraktionskanylen (”slæden” med den gule ende) helt i bund og herefter fjerne kanyle og ekstraktionskanyle langsomt fra patienten med alternerende rotationsbevægelse.
Knoglestykket fjernes retrogradt fra kanylen ved hjælp af målepinden eller frigøres fra ”slæden” med en kanyle og lægges på et objektglas. På objektglas laves 4 imprints ved at rulle knoglestykket over glaspladen. Herpå fikseres knoglebiopsien i formalin.
Der anlægges tør forbinding og patienten lejres på ryggen i 20 minutter til sikker hæmostase er opnået.
Sygeplejerskens opgaver
Svar på undersøgelsen:
Det sikres at patienten har en tid på den henvisende afdeling ca. 14 dage efter undersøgelsen.
Efter undersøgelsen:
Patienten kan opleve smerter/ ømhed i hoften eftersom lokalbedøvelsen aftager efter nogle timer og måske i dagene efter. Der kan derfor tages perifert virkende analgetika, f.eks. paracetamol efter behov.
Forbindingen kan tages af et døgn efter undersøgelsen.
Indikatorer
Andele af patienter, hvor instruksen er fulgt.
Andele af patienter, der får infektion efter indgrebet
ICD10-koder
Diagnosekoder : KTNE20A og KTNE25A