Planlægning af gæstehæmodialyser i Danmark og udlandet

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Sygeplejersker, sekretærer og læger i hæmodialyseafdelingen.

Hæmodialysepatienter, der planlægger ferie i Danmark eller udlandet

Tilbage til top

 

Definitioner

Gæstedialyse er en dialyse, hvor patienten dialyserer i et andet dialysecenter end der, hvor han eller hun normalt hører til.

I denne instruks beskrives, hvordan man planlægger gæstedialyse for hæmodialysepatienter fra Hillerød Hospital, der ønsker gæstedialyse enten i udlandet eller i Danmark.

Tilbage til top

 

 

Fremgangsmåde

GÆSTEDIALYSE I UDLANDET:

Dialyse i EU-lande:

Det bør tilstræbes at holde ferie indenfor EU på dialyseklinikker, der accepterer det blå EU sygesikringskort, som rekvireres hos patientens hjemkommune. Dialysepatienter skal medbringe dette kort, når de ferierer i andre EU-lande.

Er det ikke muligt, at finde et feriemål i nærheden af en klinik, der accepterer det blå sygesikringskort, kan der søges kaution til dialyse efter de retningslinjer, som er beskrevet under ”øvrige udland” nedenfor.

Dialyse i øvrige udland, hvor behandlingen ikke dækkes af det blå EU-sygesikringskort:

Her er man ikke dækket af den normale forsikring, og skal derfor være forberedt på selv at betale for sin dialyse, med mindre der kan søges kaution.

Kaution søges hos Enhed for Sundhedesjura i Region Hovedstaden, Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød www.regionh.dk søg Feriedialyse ved ophold i udlandet. Skemaet kan eventuelt udleveres fra dialyseafdelingen. Gæstedialyse Nyt ansøgningsskema [DOK2297588].PDF 

OBS: Hvis kaution er bevilliget, skal man være forberedt på at udenlandske dialysecentre ofte kræver at patienten selv lægger ud for behandlingen på stedet.

Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden har hidtil accepteret at give kaution til dialyser svarende til sammenlagt 3 ugers ferieophold årligt i udlandet på dialyseklinikker, hvis taksten ikke væsentligt overstiger den danske takst.

Patienten sørger for:

  • Henvend dig til den ønskede dialyseklinik, i god tid inden rejsen. Der aftales, hvilken periode og hvor mange dialyser, du ønsker. Du skal sikre dig at dialyseklinikken modtager EU sygesikringskortet som betaling.  Det er vigtigt at alle aftaler om dialysebehandlingen i udlandet er helt på plads før du rejser.

  • Det blå EU sygesikringskort bestilles i hjemkommunen. Sørg for at gøre dette i god tid. Det kan tage op til 2 uger eller mere at få et nyt kort udstedt. Det virker som betaling og SKAL derfor medbringes, uanset om man skal have dialyse på ferien eller ej. Obs udløbsdato på EU-sygesikringskortet. Der vil ikke automatisk blive tilsendt et nyt kort, når det første udløber.

  • Du skal sørge for at have tegnet en rejseforsikring, da det blå sygesikringskort dækker ikke ved behov for hjemtransport.

  • Hvis du har været indlagt eller der er ændret i medicin-ordinationen indenfor 8 uger inden afrejse eller der opstår akut sygdom på afrejsetidspunktet, dækker forsikringen ikke for en eventuel indlæggelse eller lægehjælp. For at sikre sig, at man er helt dækket forsikringsmæssigt i forhold til sin kroniske sygdom, kan man anmode om et skriftligt forhåndstilsagn hos lægekonsulenten i SOS international a/s. For at kunne opnå dette bindende forhåndstilsagn, er det nødvendigt med oplysninger fra den behandlende læge. Man kan finde skemaerne på www.sos.dk  gå ind på Privat – Rejseservice – Medicinsk forhåndsvurdering. Eller ring til dem på tlf. ###TELEFON###.  Det er dit eget ansvar at sørge for at alt dette er i orden.

  • Du skal selv medbringe al din medicin, også hvis du skal have intravenøs medicin undervejs (medicin som gives direkte i blodbanen, såsom jernkur og EPO). Tal med lægen i dialyseafdelingen, om du kan få større dosis før og efter rejsen eller om medicinen kan undværes i ferien. Det er en god idé at pakke medicin i håndbagagen, hvis man skal flyve, så man ikke risikere at mangle medicinen, hvis kufferten bliver væk. Tag gerne medicin med til et par dage ekstra, hvis der skulle opstå uforudsete forsinkelser.

  • Hvis du medbringer visse typer medicin, for eksempel morfinprodukter, skal du have en medicinattest, et såkaldt ”pillepas”, for at dokumentere dit private behov til tolden. Dette laves gratis på apoteket eller på www.sundhed.dk.  Man kan henvende sig til på eget apotek, medbringende sit pas, og bede dem udfylde en medicinattest. Vær opmærksom på, at der godt kan være ventetid på at få lavet det. En medicinattest gælder i 1 måned fra udskrivelsen.

  • Skriftlig accept af dialyseopholdet fra feriedialyseklinikken med ferie-dialyseklinikkens fax - og telefonnummer, samt dit opholdssted på ferien afleveres til sygeplejepersonalet på hæmodialyseafdelingen i Hillerød, senest 3 uger før afrejse. Så vil sygeplejepersonalet sørge for at de nødvendige dialyseordinationer sendes til feriedialysecenteret.

  • Du sørger selv for transport imellem feriested og dialyseklinik.

  • Se under ”henvisninger og links” for at søge dialysecentre.

  • Hvis man ønsker dialyse på en klinik, der ikke modtager det blå EU-sygesikringskort, skal man søge Region Hovedstaden om dækning af udgifter til dialysen. Dette kan man gøre på  ###FOLDER###

Sygeplejersken sørger for:

  • Så snart en patient giver udtryk for at ville på ferie, skal sygeplejersken udlevere denne vejledning til patienten.
  • Nedenstående papirer scannes ind og mailes (evt faxes) ca. 3 uger før ferien til dialysestedet, eventuelt kan man bede sekretær om at hjælpe med dette
  1. Kopi af seneste månedsprøver og andre relevante prøvesvar

  2. Blodprøver: Hepatitis B+C, HIV må være højst 1 måned gammel

  3. MRSA, VRE og C.auris podninger, højst 1 måned gamle.

    • Blodprøver og podninger bestilles i SP: 

      • Gæstedialyse rejsepakke: indeholder podninger og div. blodprøver inkl. hepatitis og hiv
      • MRSA/VRE: indeholder kun podninger
    • Der podes fra: næse, svælg, rectum, axil+lysken(1 podepind), sår (herunder exitsite og/eller fistel. Det angives på rekvisitionen hvad der podes fra)
  4. Kopi af patientens medicinskema med indholdsstofferne

Lægen sørger for:

  • At udføre en sundhedsfaglig vurdering af, om patienten er egnet til gæstedialyse.

  • At udfylde de lægelige oplysninger på gæstedialyse-skemaet, underskrive medicinlisten, benævnt ved indholdsstoffer.

 

 

GÆSTEDIALYSE I DANMARK:

 

Patienten sørger for:

  • Henvend dig til den ønskede dialyseklinik. Den ønskede periode og hvor mange dialyser, der ønskes, aftales.
  • Medbringe al medicin, også hvis du skal have intravenøs medicin ved dialyserne (medicin som gives direkte i blodbanen, såsom jernkur og EPO). Tal med lægen herhjemme, om der kan gives større dosis før og efter rejsen så medicinen evt. kan undværes i ferien.
  • Du sørger selv for transport til og fra gæstedialysecenteret. Dokumentation for eventuelle udgifter i forbindelse med transporten kan afleveres i dialyseafdelingen efter ferien med henblik på refusion.

Sygeplejersker sørger for:

Så snart en patient giver udtryk for at ville på ferie, skal sygeplejersken udlevere denne vejledning til patienten.

Nedenstående papirer faxes ca. 3 uger før ferien til dialysestedet.

  1. Kopi af seneste månedsprøver og andre relevante prøvesvar.
  2. Blodprøver: Hepatitis B+C, HIV må være højst 1 måned gammel.
  3. Nogle dialysecentre ønsker at patienten er testet for MRSA.
  4. Kopi af patientens medicinskema med indholdsstofferne.
  5. Udfyld DIALYSE ORDINATION.docx
  6. Patienten afmeldes dialyseprogrammet de dage, han/hun er ude og rejse.
  7. Evt. transport aflyses.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

 

Bilag

Forsikring:

  • SOS International A/S Nitisvej 6, 200 Frederiksberg, tlf: ###TELEFON###
  • Alarmcentralen hos SOS ved akut opstået sygdom i udlandet: ###TELEFON###
  • www.sos.dk

Lister over dialysecentre:

Pillepas:

 

Tilbage til top