Injektion af insulin

Injektion af insulin

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

 

Formål 

  • At injektion af insulin til voksne gives i henhold til evidensbaseret klinisk retningslinje, så insulinens optimale virkningstid sikres og lipodystrofi forebygges. 
  • Alle patienter, der begynder insulinbehandling, skal have vejledning i korrekt injektionsteknik.
  • Alle patienter i insulinbehandling skal have kontrolleret injektionssteder ved indlæggelse og årsstatus besøg i ambulatoriet. 

Definitioner

Definitioner

 

Afgrænsning/definitioner:

 

Søgeord:

Insulininjektion, insulin, diabetes, type 1 diabetes, type 2 diabetes.

ICD10-koder:

 

Målgruppe

  • Personale ansat ved Kardiologisk- Nefrologisk-Endokrinologisk afdeling H, Hillerød Hospital
  • Patienter i Kardiologisk- Nofrologisk-Endokrinologisk afsnit H0842 og H0652 som skal lære korrekt injektionsteknik

 

 

Fremgangsmåde

    

Patienter i insulinbehandling anvender ofte et (for) lille område til injektioner. Hvilket øger deres risiko for at udvikle lipohypertrofi (injektionsinfiltrater) med risiko for udsving i blodglucoseværdier og indvirkning på patientens livskvalitet. 

Ved at være opmærksom på korrekt injektionsteknik, herunder rotation mellem injektionsområder indenfor det samme anatomiske område, anvende ny penkanyle ved hver insulininjektion, og korrekt nålelængde kan man minimere risikoen for lipohypertrofi, og intramuskulære injektioner.

En hyppig årsag til svingende blodglucoseværdier er lipohypertrofi, som der altid skal tjekkes for og dokumenteres i patientens journal.  Hvis der er lipohypertrofi, skal der injiceres udenom disse områder. Skal i denne forbindelse være opmærksom på om der skal reduceres i insulindosis.

Korrekt nålelængde og injektionsvinkel

Anbefalinger

1. Insulin til voksne med diabetes kan injiceres subcutant med 4, 5 og 6 mm kanyler og med følgende injektionsteknik: 

4 mm, lodret, uden løftet hudfold. B* 

5 mm, lodret, uden løftet hudfold. B* 

Er BMI under 18,5, eller vurderes det, at den voksne med diabetes har meget begrænset subcutis på injektionsstedet, anbefales det, at injektion med 4 eller 5 mm kanyle foretages med løftet hudfold og/eller i 45° injektionsvinkel. C* 

6 mm, 45° Studier forholder sig ikke til hudfold i forhold til 6 mm kanyle.  Det kliniske skøn er afgørende for, om den voksne med diabetes skal injicere med løftet hudfold, når en 6 mm kanyle anvendes.  Det er sandsynligt, at samme vurdering som ved 4 og 5 mm kanyle bør ligge til grund for at vælge løftet hudfold.  

Der synes samlet set ikke at være belæg for at bruge en 8 mm kanyle.

Såfremt en 8 mm kanyle alligevel anvendes, bør den sundhedsprofessionelle vejlede den voksne med diabetes om hensigtsmæssig injektionsteknik ud fra en vurdering af personens subcutis tykkelse. Injektionen skal sandsynligvis foretages i løftet hudfold med 45 eller 90° injektionsvinkel for at undgå intramuskulær injektion. B*    

Formulering af anbefalingerne

Evidensniveau A: Anbefalingen skal og bør følges

Evidensniveau B, C og D: Anbefalingen kan følges

 

Injektionsområder

Gældende for alle insulintyper er:

  •  de skal gives indenfor det samme anatomiske område
  •  skifte mellem indstiksstederne, anbefales ca. 3 cm. mellem indstiksstederne.

 

Angående injektionsområder skelner man mellem human insulin og analog insulin.

Human Insulin:

Insulatard (NPH), langsomtvirkende insulin injiceres altid i subcutis på femora. Hvis der er lipohypertrofi eller hos personer med BMI under 18, kan man injicere subcutant i glutealregionen, hvis muligt. Risikoen for intramuskulær injektion i hoften er mindre end ved injektion i femora

Actrapid og Insuman Rapid, hurtigtvirkende insulin injiceres i subcutis på abdomen indenfor områderne 4 cm under umbilicus, 12 cm til siderne eller 12 cm over umbilicus. Hvis insulin injiceres 12 cm over umbilicus optages det significant hurtigere.

Analog insulin:

Hurtigtvirkende, f.eks. Novorapid, Fiasp, Humalog og Apidra

Langsomtvirkende, f.eks. Levemir, Lantus,Semglee, Tresiba, Toujeo og Abasaglar

 

Såvel hurtigt, som langsomtvirkende analoge insuliner kan gives i alle gængse injektionsområder.

 

Blandingsinsuliner f.eks. NovoMix 30, tages som hovedregel i subcutis på abdomen mane, hvis der ønskes en hurtigere effekt. Ønskes langsommere effekt injiceres femora eller balde.

Om aftenen skal blandingsinsulin altid injiceres i subcutis på femora eller balde, fordi den langsomtvirkende insulin har den største betydning for at sikre en stabil insulintilførsel gennem natten. 

Blandingsinsulin og hurtigvirkende insulin analoger skal altid tages umiddelbart før et måltid.

Blandingsinsulin og insulin Insulatard skal altid vendes 20 gange inden anvendelse. De nye analoger af blandingsinsulin f.eks. NovoMix 30, skal rulles udover at vendes, første gang den bliver taget i brug. Hvis der gives insulin og pennen ikke er vendt, observeres patientens blodsukker de næste timer og pennen kasseres.

 

Injektionsteknik

Én insulinpen anvendes kun til én og samme person. 

På hospitalet afsprittes membranen inden nålen påsættes. Tjek at pennen fungerer ved at dreje op på 1- 2 ie og tryk disse ie ud.   

På hospitalet afsprittes huden inden injektionen. Hvis der ifølge instruks skal løftes en hudfold, (hudfold løftes med tommel og pegefinger) forbliver denne løftet under hele injektionen. Efter endt injektion slippes hudfolden, og tælles til 10 inden nålen trækkes helt ud. Dette for at undgå lækage.   

 

Håndtering af insulin

Der foreligger kun sparsom evidens på området mht. om insulindosis skal deles i 2 subcutane injektioner lige efter hinanden, hvis der er ordineret 40 - 50 ie insulin eller derover. Argumentationen for at dele dosis er muligheden for, at insulinen optages bedre, og ubehag og smerte mindskes for personen med diabetes.

Generelt må producenternes vejledning for håndtering af den enkelte insulinpen følges. 

 

Indikatorer:

  • Personale ansat ved Kardiologisk-Endokrinologisk afdeling H, Hillerød Hospital, som ordinerer, dispenserer og administrerer insulin skal kende og benytte vejledningen i deres arbejde
  • At patienter, som ikke kan tage insulin selv, får insulin som foreskrevet i denne vejledning

 

 


 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil:

Henv. Lovgrundlag anført i vejledningen Dispensering, administration, selvmedicinering og udlevering af lægemidler – medicinvejledning 4 samt Lægemiddelordination, medicinafstemning, naturlægemidler og standardplane – medicinvejledning 2

Hilsted Jannik, Borch-Johnsen Knut, ###NAVN###: "Diabetes sygdom, behandling og organisation", kapitel 12. Munksgaard Danmark 2011, 2. udgave.

"Injektion af insulin til voksne med diabetes melitus" Center for kliniske retningslinjer - Clearinghouse. Godkendt 14. april 2015. Revisionsdato: 14 oktober 2017. Udløbsdato 13. april 2018 - Er under opdatering(januar 2023)