At vurdere ambulante dialysepatienters ernæringstilstand med henblik på at forebygge eller behandle malnutrition, herunder protein-energy wasting (PEW).
Voksne ambulante hæmodialyse- og peritonealdialysepatienter.
Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, læger og diætister i nefrologisk ambulatorium og hæmodialyseafsnit.
Patienter med et naturligt lavt BMI, dvs. <18,5 skal ikke nødvendigvis i ernæringsterapi, men man skal være ekstra opmærksom på hurtigt at sætte ind, hvis patienten taber sig mere end ½ kg siden sidste ernæringsscreening, samt hvis p-albumin er faldende til <35 g/L og/eller fald i p-karbamid og p-fosfat eller et fald til normalområdet.
Amputerede patienter: Der beregnes et korrigeret BMI - se bilag 1 ”Eksempel på vægt og BMI-udregning”.
Vurdering
Ernæringsscreeningsresultaterne for hæmodialysepatienterne overføres til en samlet liste, beliggende på afdelingsdrevet, af ernæringsnøglepersonen. Dette for at sikre at alle patienter screenes og til brug i diætetiske opfølgninger.
Alle patienter vurderes af en læge i forhold til behov for vægttab, hvis:
Hvis patienten er motiveret for vægttab henvises til diætist.
For patienter, der har et aktuelt eller potentielt ernæringsproblem, udarbejdes en behandlingsplan af sygeplejerske og evt. læge/klinisk diætist. Denne skal omfatte planlagte og udførte handlinger.
Ved potentielt ernæringsproblem (score 1-2)
Forebyg at patientens ernæringstilstand forværres.
Overvej om der er faktorer i patientens forløb, som kan påvirke appetitten og deraf et mindre kostindtag:
Ved aktuelt ernæringsproblem (score ≥3)
Hvad er årsagen til den høje score?
Faglig ansvarlig:
###NAVN###, klinisk diætist og cand. scient. i klinisk ernæring, onkologisk og palliativ afdeling, Nordsjællands Hospital. Hillerød