Arterio/venøs fistel, goretex graft, kanylevalg, blodflow og maksimale arterie/venetryk

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Hæmodialysesygeplejersker som yder pleje til hæmodialysepatienter med A/V-fistler eller Goretex graft

Hæmodialysepatienter med A/V-fistler og Goretex graft

Tilbage til top

 

Definitioner

Skarpe fistelnåle: Der skelnes mellem to forskellige skarpe fistelnåle inddelt i farver. Størrelsen på diameteren er udtrykt i G som betyder Gauge, (jo højere G, jo mindre diameter).

###TABEL_1###

 

Herudover findes to andre nåletyper:

  • Clamkath, hvis kendetegn er, at der er ilagt en nål i et blødt plastikrør. Når nålen anlægges, trækkes kanylen ud og kun plastikrøret bliver liggende i karret under dialysen. De bruges typisk, hvis indstikstedet er nær albuebøjningen og der således er stor risiko for at perforere karret ved bevægelse, med en metalnål OBS: Den vi har i afdelingen er en 16G, hvilket svarer til en grøn nål i diameter.
  • Diacan Flex, minder meget om Clamkath men er udformet så den ligner en PVK. Findes i to størrelser
    • grå 16G svarende til en grøn nål
    • orange 14G svarende til en orange kanyle  
  • Stumpenåle, kendetegnes ved en stump i stedet for en skarp spids. Disse nåle bruges kun ved fistel, hvor der er lavet en kanal. Stumpenåle findes i to forskellige størrelser, hvor farve, diameter og længde er analog med de skarpe fistelnåle

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Ny fistel:

Ved en ny fistel vælges gule eller grønne fistelnåle afhængig af fistlens diameter.

 

Blodflow

Ved en nyanlagt fistel køres de første 3 dialyser med et effektivt blodflow på 180-200 ml/min. Hvis der ikke er problemer kan blodflow øges - jo større diameter nålen har desto større flow kan der køres på dialysemaskinen. En velfungerende fistel kan køre mindst 300 ml/min effektivt i blodflow på maskinen.

For fastsættelse af blodflowet ses på arterie/venetrykkene og recirkulationen

 

Maksimal arterie/venetryk:

Arterietryk: må ikke være under -200mmHg. Argumentet herfor er, at man risikerer hæmolyse, hvis det negative tryk bliver for lavt.

Venetryk: Som tommelfingerregel må venetrykket max være 60 % af det effektive blodflow, men disse beregninger er kun vejledende. Ved højt venetryk øges risikoen for recirkulation. Det høje venetryk kan desuden skyldes en stenose i fistlen eller graften. Venetrykket bør i praksis ikke overstige 200 mmHg på grund af risiko for hæmolyse. De første 3 gange må venetrykket ikke overstige 175mmHg

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag