At vejlede personalet på de kliniske afdelinger i hvordan man forholder sig, hvis en patient med bopæl i udlandet skal transporteres til et hospital i bopælslandet eller til bopælen.
Afdelingsledelser, klinisk personale og sekretærer på de kliniske afdelinger på Nordsjællands Hospital.
EU/EØS/EFTA-landene: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland (Ålandsøerne), Frankrig (Guadeloupe, Guyana, Martinique, Reunion), Grækenland, Irland, Island, Italien, Nederlandene (Holland), Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal (Azorerne, Madeira), Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien (Mallorca, Ibiza, Ceuta, De Kanariske øer), Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig.
De nordiske lande: Finland, Island, Norge og Sverige.
Som altovervejende hovedregel skal patienter med bopæl uden for Danmark selv sørge for hjemtransport til bopælslandet efter behandling på regionens hospitaler - evt. med hjælp fra egen forsikring eller bopælslandets myndigheder.
Denne vejledning gælder i tilfælde, hvor
Hvilken behandling en udenlandsk patient har krav på afhænger som udgangspunkt af, hvor patienten har bopæl, se under punkt 3. og 4. nedenfor.
I alle tilfælde skal hjemtransporten være godkendt af afdelingsledelsen, inden den bestilles. Transportudgiften afholdes i disse situationer af en central hospitalskonto.
Den udskrivende afdeling skal, hvis patienten overflyttes til et hospital eller lignende i hjemlandet, kontakte det pågældende behandlingssted for nærmere aftale om hjemtransporten og den videre behandling.
Ved behov for hjælp til at finde et relevant behandlingssted kan landets ambassade i Danmark eller de lokale sundhedsmyndigheder Myndigheder i EU- og EØS-landene samt Schweiz.pdf kontaktes.
Hvis en afdeling helt undtagelsesvis vælger at sørge for en udenlandsk patients hjemtransport (se under 3.2), eller i henhold til Nordisk Konvention er forpligtet til at sørge herfor (se under 3.1), så skal der tages sundhedsfaglig stilling til
Afdelingen kontakter SOS International A/S, transportcenter på telefon ###TELEFON### som bistår med det praktiske.
Ved henvendelse til SOS oplyses Økonomiafdelingens fælles konto EAN nr. ###DIVERSE###.
2.2. Togtransport
Hvis patienter, der rejser med tog, har behov for assistance på stationerne, kan DSB Handicapservice Udland kontaktes på telefon ###TELEFON### for nærmere vejledning.
Se evt. http://www.dsb.dk/kundeservice/for-rejsen/handicapservice/handicapservice-til-udlandet/
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Økonomienheden på lokal ###TELEFON### eller ###NAVN### Direktionssekretariatet på lokal ###TELEFON###.
Ifølge Nordisk Konvention har patienter, der under ophold i Danmark er blevet behandlet for en akut opstået lidelse, ret til at få dækket eventuelle merudgifter ved hjemrejse til bopælslandet, såfremt patientens helbredstilstand nødvendiggør en dyrere rejseform end planlagt. Dette gælder både transport til fortsat behandling i hjemlandet og til bopælen. Dette indebærer i praksis, at det er det udskrivende hospital, der organiserer hjemtransporten.
Ved beregningen af merudgifterne lægges de faktiske udgifter til hjemrejsen til grund. Fra disse udgifter trækkes som hovedregel de beregnede udgifter til det billigste rutegående transportmiddel til bestemmelsesstedet, idet patienten selv skal dække den del af udgifterne, som en normal hjemrejse ville koste. Hvis det klart kan påvises i det enkelte tilfælde, at den pågældende ville være rejst hjem til en anden pris, lægges denne til grund. Har patienten allerede en billet til den oprindeligt planlagte hjemrejse, skal personalet på den udskrivende afdeling sende denne til Økonomienheden, som herefter vil undersøge mulighederne for at få billetten refunderet. Eventuel refusion tilgår den centrale hospitalskonto.
Som udgangspunkt afkræves patienten dennes andel af rejseudgifterne før afrejsen. I visse tilfælde må vi imidlertid lægge ud for hele rejsen, og patienten kan efterfølgende afkræves sin andel af hjemrejseudgifterne. I givet fald er det vigtigt, at patienten bliver informeret om, hvilke udgifter der ifølge konventionens bestemmelse skal dækkes af os, og hvilke udgifter patienten selv skal betale.
Transportudgiften afholdes af en central hospitalskonto.
Er patienten rejst hertil med tilladelse fra bopælslandet (kaution, blanket S2) med henblik på undersøgelse eller behandling, afholdes transportudgiften af hjemlandets myndigheder eller af patienten selv, evt. via forsikring.
Hvis du har spørgsmål til det, er du velkommen til at kontakte Økonomienheden på lokal 4854 eller Bodil Dejgaard, Direktionssekretariatet på lokal ###TELEFON###.
Statsborgere fra de øvrige EU/EØS/EFTA-lande skal selv sørge og betale for transport fra behandling på regionens hospitaler.
Disse patienter har imidlertid efter EU-reglerne krav på den behandling, de har behov for under det planlagte ophold her i landet på samme vilkår som herboende. Den behandlende afdeling skal derfor vurdere, hvad der er behov for og om det bør ske under opholdet eller om det kan vente til patienten kommer hjem til planlagt tid. Patienten er ikke forpligtet til at afkorte sit besøg for at tage hjem og få behandling.
Hvis
så skal afdelingen foretage en afvejning af på den ene side udgifterne til fortsat behandling og på den anden side udgifterne til hjemtransport af patienten med fx ambulance eller fly. Det vil typisk dreje sig om patienter, der har brug for langvarig behandling, herunder genoptræning, inden de kan udskrives.
Personer med bopæl i Grønland eller Færøerne skal selv sørge og betale for transport fra behandling på regionens hospitaler, medmindre de er henvist til behandling i Danmark og rejser med kaution fra deres eget sundhedsvæsen.
Personer med bopæl i Grønland eller Færøerne - der ikke har kaution fra deres sundhedsmyndigheder og som ikke opholder sig her i landet på skoleophold eller i uddannelsesmæssigt øjemed - har krav på vederlagsfri akut behandling. Herudover yder hospitalet vederlagsfri sygehusbehandling m.v., når det under de foreliggende omstændigheder ikke skønnes rimeligt at henvise personen til behandling i Færøerne/Grønland, eller personen ikke tåler at blive flyttet til et sygehus på Færøerne/i Grønland.
Her er hjemtransport til bopælslandet derfor ikke aktuelt.
Personer med bopæl på Færøerne eller i Grønland, der opholder sig her i landet på skoleophold eller i uddannelsesmæssigt øjemed, har ret til sygehusbehandling m.v. på samme vilkår som personer med bopæl her i landet.
Eventuelle spørgsmål vedrørende transport til en patient fra Grønland eller Færøerne kan rettes til:
Rigshospitalet afsnit 4102
Telefon ###TELEFON###/###TELEFON###
Den færøske patientvejleder og koordinator
Rigshospitalet afsnit 4102
Telefon ###TELEFON###
Personer med bopæl uden for EU/EØS/EFTA-området skal selv sørge og betale for transport fra behandling på regionens hospitaler.
Disse personer har kun krav på akut behandling mod betaling. Herudover yder hospitalet mod betaling sygehusbehandling m.v., når det under de foreliggende omstændigheder ikke skønnes rimeligt at henvise personen til behandling i hjemlandet, eller personen ikke tåler at blive flyttet til et sygehus i hjemlandet.
Her er hjemtransport til bopælslandet derfor ikke aktuelt.