Hjælpemidler kropsbårne, bevilling af

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

At beskrive procedurer for bevilling af kropbårne hjælpemidler til varigt brug. 

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Ergoterapeuter, fysioterapeuter, læger, socialrådgivere, plejepersonale på Nordsjællands Hospital. 

Tilbage til top

 

Definitioner

Kropsbårne hjælpemidler er fx: ortopædisk fodtøj, ortopædisk fodindlæg, arm- og benproteser, støttekorsetter, kompressionsstrømper, bandager, halskraver, parykker, brystproteser, øjenproteser (søges via hospitalerne), diabeteshjælpemidler samt inkontinens- og stomihjælpemidler.

Kommunen yder støtte til hjælpemidler til varigt brug efter ansøgning fra borgeren. Borgeren skal have en varig lidelse eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

En bevilling forudsætter, at hjælpemidlet i væsentlig grad kan afhjælpe varige følger af den nedsatte funktionsevne, i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet, eller er nødvendigt for at borgeren kan udøve et erhverv.

 

Fremgangsmåde

Ansøgning

Borgeren kan ansøge om kropsbårne hjælpemidler på kommunens hjemmeside eller på borger.dk. Det er ikke længere muligt at ansøge om kropsbårne hjælpemidler via papirblanket. Foreligger der særlige forhold som gør, at borgeren ikke kan søge digitalt, kan borgeren kontakte kommunen med en forespørgsel om en alternativ ansøgningsproces.

I tilknytning til ansøgningen fremsender hospitalet flg. oplysninger til kommunen:

  • Relevante lægelige og terapeutiske oplysninger, fx diagnose, prognose og beskrivelse af funktionsevnen og funktionsnedsættelsen.
  • Dokumentation for at den nedsatte funktionsevne er varig og behandlingsmuligheder er udtømte.
  • Beskrivelse af væsentligheden af det anbefalede hjælpemiddel i relation til afhjælpning af ansøgerens nedsatte funktionsevne, lettelse af daglig tilværelse og/eller nødvendighed ify. erhvervsevne.
  • Detaljeret beskrivelse af det anbefalede hjælpemiddel (type og formål) i et omfang, der er nødvendigt for at kommunen kan træffe en myndighedsafgørelse.

Tidspunkt for inddragelse af kommunen

Af hensyn til kommunens mulighed for at indhente yderligere lægelige oplysninger, samt af hensyn til ekspeditionstid og afgørelse, sendes ansøgning og ovennævnte relevante oplysninger, inkl. borgerens samtykke til borgerens bopælskommune, så snart det lægeligt er vurderet, at der er en varig nedsat funktionsevne og behov for et varigt kropsbårent hjælpemiddel.

Kommunens forpligtigelser

Aftalen med kommunerne er, at kommunen så hurtigt som muligt informerer borgeren skriftligt om afgørelsen og at kommunen i forbindelse med tilsagn om bevilling af et kropsbårent hjælpemiddel informerer borgeren om:

•     Retten til frit leverandørvalg

•     Evt. leverandøraftale i kommunen og de evt. merudgifter der er for borgeren ved at vælge en anden leverandør

•     Procedure for fornyet bevilling af det pågældende hjælpemiddel, hvis det skal udskiftes, herunder også aftaler om løbende bevilling.

 

Ansvar og organisering

De berørte afdelingsledelser er ansvarlige for implementering af vejledningen.

Ledere og medarbejdere med kontakt til indlagte eller ambulante patienter er ansvarlige for kendskab til - og anvendelse af vejledningen.

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag