Sterilisation af kvinder, laparoskopisk

Formål

At sikre korrekt visitation og information af kvinder som ønsker sterilisation som svangerskabsprofylakse.

At sikre optimal behandling og forløb for kvinder som ønsker sterilisation.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Patientmålgruppe: Sterilisation kan foretages hos følgende kvinder:

  • Alle personligt myndige, habile kvinder, der er fyldt 18 år, har bopæl i Danmark og som har fremsat skriftlig anmodning derom.
  • For kvinder, der er 18 år, men endnu ikke fyldt 25 år, gælder en refleksionsperiode på seks måneder.
  • Hos personer under 18 år, kvinder der er ude af stand til at forstå betydningen af indgrebet og personer, hvor det er betænkeligt, at de anmoder om sterilisation, kan der først udføres sterilisation efter samrådstilladelse

Personalemålgruppe: Læger, sygeplejersker i Gynækologisk Obstetrisk Afdeling og Dagkirurgisk afsnit.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Procedure for kvinder der ønsker sterilisation

Kvinder, der skal steriliseres får lavet forundersøgelse i gynækologisk ambulatorium. 

Det er vigtigt, at kvinden inden hun bliver steriliseret har fået vejledning om alternativerne, dvs. hormonspiral, p-piller mv. Syv-fjorten procent fortryder senere hen indgrebet, og dette er omvendt korreleret til kvindens alder på sterilisationstidspunktet.

 

Forundersøgelsen

Ved forundersøgelsen informeres kvinden om risici ved sterilisation og om fordele og ulemper ved hormonspiralen.

Ønsker kvinden efter vejledning fortsat sterilisation udfyldes journal og patienten henvises til dagkirurgi, såfremt hun opfylder kriterierne for operation (rask, BMI<35). Dagkirurgisk afsnit indkalder patienten til anæstesitilsyn og kvinden får tilsendt en tid til operation.

Graviditet udelukkes med graviditetstest på dagen for indgrebet, og det sikres at der foreligger underskrevet sterilisationsanmodning/evt. samrådstilladelse. Disse skal foreligge før det operative indgreb.

Hvis patienten har fået foretaget mange intraabdominale operationer eller er kendt med mange adhærencer, skal patienten vurderes af speciallæge før laparoskopisk sterilisation.

Sterilisationspatienten informeres om:

  • Laparoskopisk sterilisationen foretages gennem to huller (et i umbillicus og et over symfysen). Der påsættes klips på æggelederne.
  • Ca. 1/200 risikerer laparotomi enten pga. af komplikationer eller pga. vanskeligheder ved sterilisationen (adhærancer, adipositas osv.). Kvinden skal acceptere denne risiko forinden.
  • Sterilisation er et irreversibelt indgreb, og kvinden kan ikke senere opereres mhp ophævelse af sterilisationen på det offentliges regning. Heller ikke IVF vil blive betalt af det offentlig (med mindre hun skifter partner).
  • Sterilisation er ikke 100% sikker. 2% af alle der steriliseres oplever en uønsket graviditet over 11 års observationsperiode. Pearl-index ved laparoskopisk sterilisation er 0,14.

 

Alternativer til sterilisation

Kvinden informeres om alternativer til sterilisation. En af disse er hormonspiralen Mirena, som ud over at være lige så sikker som sterilisation, også har en gunstig indflydelse på kvindens blødninger.

  • Hormonspiralen nedsætter blødningsmængden og blødningslængden med op til 90 %.
  • Hormonspiralen har en gunstig virkning på dysmenorre.
  • Hormonspiralen er derudover reversibel. Man kan blive gravid straks efter den er seponeret.

Især adipøse kvinder bør vejledes i at få en hormonspiral, eftersom overvægt både øger risikoen for komplikationer til sterilisationen, og risiko for blødningsforstyrrelser på sigt.

Hvis kvinden ønsker at få oplagt en hormonspiral, skrives der henvisning på en hormonspiral. Afdelingen betaler ikke for hormonspiral til kontraception.

Kvinden kan selvfølgeligt senere steriliseres, hvis hun fortryder hormonspiralen.

 

Info til p-pillebrugere der ønsker sterilisation

Det er vigtigt at informere p-pille bruger der vil steriliseres om, at ophør med p-pillerne kan medføre kraftigere og uregelmæssige blødninger. Det er således ikke sterilisationen, der medfører dette i sig selv. Sterilisationspatienter har 5 gange øget risiko for at blive hysterektomeret i forhold til ikke-steriliserede jævnaldrende kvinder.

 

Procedure ved sterilisation:
Der anvendes laparoskopisk sterilisation med to-huls-teknik. Filshie clips påsættes tubae 2-3 cm fra uterinhjørnet. Huden lukkes med Neylon sutur, som skal fjernes efter 8-10 dage. Hvis der foretages laparotomi kan der evt. påsættes clips.

 

Postoperativt
Kvinden udskrives samme dag. De første dage kan der være relativt stærke smerter. Som analgetika kan tages NSAID og/eller paracetamol. Kvinden informeres om, at graviditetssymptomer ikke må negligeres. Der kan forekomme blødningsforstyrrelser ved ophør med p-piller.

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

ICD10-koder

Akkrediteringsstandarder

Bilag