At lindre fødselssmerter, som af den fødende opleves som uacceptable, sådan at den fødende får så god en fødselsoplevelse som muligt.
Jordemødre, jordemoderstuderende, so-su ass., sygeplejersker, læger, medicinstuderende der er tilknyttet G0131 og G0232.
1. DOKUMENTATION
Den fagperson der tilbyder smertebehandlingen skal vurdere og dokumenterer i Sundhedsplatformen:
Kvindens smerter
Den tilbudte smertebehandling og
Effekten af smertebehandling.
Derudover skal der altid indhentes et informeret samtykke som skal dokumenteres i journalen.
2. BEHANDLINGSMULIGHEDER
2.1. SMERTELINDRING I GRAVIDITETEN
Førstevalg ved smerter i graviditeten er tbl Paracetamol 1 g max x 4. Har den gravide kvinde yderlig behov for smertelindring kan hun tilbydes morfin 10mg per os eller 5mg im/iv (eller Oxynorm 5mg per os /5mg im/iv).
BEHOV FOR NSAID – BEHANDLING
Ved behov for NSAID-behandling i graviditeten anvendes Ibumetin 400 mg maksimalt x 3 dgl. Behandlingsvarighed max 2 døgn. Ibumetin skal altid anvendes restriktivt og ikke efter 28 uger. Ved ganske særlige behov for længerevarende NSAID-behandling skal obstetrisk overlæge involveres og plan for kontrol af barnet skrives i journalen.
2.2. SMERTELINDRING UNDER FØDSLEN
2.2.1. IKKE MEDICINSK SMERTELINDRING UNDER FØDSLEN
Smertelindring ved fødslen kan være både ”ikke medicinsk” og ”medicinsk”. Der er følgende muligheder for smertelindring af ikke medicinsk karakter ved fødslen.
Jordemoderens tilstedeværelse på stuen kan have en betydning for smerteoplevelsen. Derfor bør jordemoderen være til stede på fødestuen kontinuerligt, når kvinden har behov for det.
Derudover kan kvinden tilbydes:
Hjælp til hensigtsmæssig vejrtrækning
Ilt/02
Lejring/bevægelse
Brusebad
BADEKAR
I en del tilfælde kan ve - smerterne afhjælpes ved at bade i varmt vand se vejledningen Fødsler i vand
VARMEPUDE
Varmepude kan virke muskelafslappende og smertelindrende. Den kan tilbydes i alle fødslens faser og kan tilbydes af alle fagpersoner ansat på føde- og svangregangen. Varmepuden er kontraindiceret hos kvinder, der har fået regional anæstesi/ analgesi (epidural eller spinal) pga. risikoen for forbrændingsskader på huden.
STERILVANDSPAPLER
Kan anlægges af jordemoder. Eneste gene er de smerter, der opstår i forbindelse med anlæggelse af paplerne. Der er ikke beskrevet nogen risiko ved anlæggelse af steriltvandspapler.
Teknik
Ved lændesmerter: Der injiceres 0,1 ml sterilt vand i huden 4 steder svarende til os sacrums laterale begrænsning.
Ved smerter fortil kan der anlægges 2-4 papler over symfysen.
AKUPUNKTUR
Akupunktur kan udføres af alle jordemødre, der har gennemgået afdelingens kursus i akupunktur eller tilsvarende kursus
Akupunktur kan tilbydes til afslapning og smertelindring (se særskilt vejledning i akupunktur)Der forefindes akupunkturmappe på alle afsnit.
2.2.2. MEDICINSK SMERTELINDRING UNDER FØDSLEN
PARACETAMOL
Kvinden kan igennem hele fødselsforløbet tilbydes 1 g Paracetamol som smertelindring, se også partus normalis
Ved lang latensfase med smertefulde kontraktioner hvor kvinden ikke kan opnå hvile, kan der efter aftale med obstetrisk forvagt gives:
Cocktail:
For at give cocktailen skal følgende være opfyldt:
Ved tidligere sectio eller hvis igangsættelse er påbegyndt skal cocktail gives under indlæggelse. Alternativt kan gives morfin (under indlæggelse) Se nedenfor
MORFIN
Forventes fødslen ikke afsluttet indenfor de næste 4 timer kan Morfin 2 ml i.m., 5 mg/ml anvendes mod smerter. Gives der morfin til kvinden skal man være klar til at give barnet Naloxon se ”Antagonist mod morfica til nyfødte”. Der skal altid foreligge normalt CTG på tidspunktet for morfin-injektionen.
OBS! Hvis kvinden er Cave morfica!!
EPIDURAL SMERTELINDRING
Anæstesi - obstetriske indgreb og procedurer
KVÆLSTOFFORILTE = LATTERGAS = N20
N20 bør først påbegyndes i sidste del af fødslen, oftest under slutningen af udvidningsperioden. Inhalation af N20 påbegyndes straks veen mærkes og afsluttes senest, når veen er ophørt. Af hensyn til barnets iltforsyning bør der ikke anvendes mere end 50 %. Det er vigtigt, at kvinden holder masken tæt for mund og næse, så også exspirationen foregår i masken (luftforurening).
Der kan optræde vesvækkelse ved anvendelse af N2O.
HUSK at tænde for udsugningskontakten når analgesiapparatet anvendes af hensyn til personalets sikkerhed.
PUDENDUSBLOKADE
Kvinden kan tilbydes en pudendusblokade, når orificium er udslettet og caput står på bækkenbunden. Kan anlægges af såvel jordemoder som læge.
Teknik:
Anden og tredje finger indføres i vagina, idet man palperer spina og ligamentet. I furen mellem fingrene indføres styrerøret og spidsen lægges lige under spina (på ligamentet). Kanylen med monteret sprøjte føres ind og presses i bund, der injiceres på hver side 10 ml Lidokain-Adrenalin 10 mg/ml (20 ml i alt), idet man sikrer sig, at man ikke injicerer i et blodkar.
Denne analgesi vil i reglen være tilstrækkelig til mindre indgreb inkl. vacumextraktion og udgangstang samt syning af episiotomi og collumrifter.
Kan evt. lægges post partum til smertelindring ved suturering. Der kan ved anvendelse af pudendusblokade være risiko for vesvækkelse. Pudendusblokaden kan nedsætte pressetrangen, hvilket kan være tilsigtet. Lidokain-adrenalin opbevares i køleskab.
OVERFLADEANALGESI - GEL
Kan anvendes af såvel jordemoder som læge. Type: Instillagel 11ml, 1 ml indeholder; 20,9 mg Lidocainhydrochlorid og 0,52 mg Chlohexidingluconat. Kan påsmøres lokalt før suturering af fx. mindre labia- og perinealbristninger Gelen påsmøres og der ventes 5-10 minutter med suturering. Virkningen holder 1/2 - 2 timer.
INFILTRATIONSANALGESI
Kan anvendes i de tilfælde, hvor der er behov for lokalanalgesi, hvor det skønnes, at overfladeanalgesi ikke er tilstrækkelig.
Kan anlægges af såvel jordemoder som læge.
Teknik:
20 ml Lidocain-adrenalin 10 mg/ml injiceres med lang, grøn kanyle i området, hvor man ønsker smertefrihed. Hvis der er tale om en bristning i vagina og/eller perineum stikkes kanylen ind ved slimhindens eller hudens overflade i bristningens retning til dennes top.
Samtidig med at nålen trækkes langsomt tilbage injiceres en mængde lokalanalgetica. Fra samme indstikssted kan der anlægges analgesi vifteformet i et område. Risiko for ødem af det omkringliggende væv. Hvis man ikke opnår tilstrækkelig smertefrihed kan injiceres yderligere 20 ml (max. 40 ml i alt)
2.3. SMERTELINDRING EFTER FØDSLEN
EFTERVEER ELLER SMERTER I PERINÆUM
Mod efterveer eller smerter i perinæum kan tilbydes:
Tbl. Paracetamol 1g x 4 dgl.
Tbl. Ibumetin 400 mg x 3 dgl.
Smerter ved sphinkter ruptur kan tilbydes:
Tbl. Paracetamol1g x 4 dgl.
Tbl. Ibumetin 400 mg x 3 dgl.
Tbl. Morfin 10 mg peroralt pn, maksimalt x 4 dgl.
Isbind er kontraindiceret hos kvinder, der har fået regional anæstesi/ analgesi (epidural eller spinal) pga. risikoen for forbrændingsskader på huden.
Forfatter: Overlæge ###NAVN### ###NAVN###
###NAVN###, jordemoder
###NAVN###, jordemoder
###NAVN###, jordemoder
###NAVN###, jordemoder
Suturering af grad 1 og 2 perinealbristninger/episiotomi
Jordemødre delegeret ordinationsret