Single Umbilical Arterie (SUA), fund af ved scanning

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Baggrund:

I en navlesnor er der normalt tre blodkar. Ét kar (navlesnorsvenen), der fører blod fra placenta til fosteret. Og to kar (navlesnorsarterier), der fører blod fra fosteret tilbage til placenta.

0,5-1 % af alle fostre har to blodkar i navlesnoren. Hvis vi ikke finder andre afvigelser hos fosteret, har det i de fleste tilfælde ikke nogen betydning. Ganske få af de 0,5-1 % kan have genetiske afvigelser eller sygdomme i nyrerne og hjertet. Disse fostre vil oftest også have andre afvigelser ved gennemskanningen. Ved fund i uge 19 - 20, hos gravid med normal 1. trimester risikovurdering vil <5% være associeret med andre misdannelser. Isoleret SUA hos gravid med normal 1. trimester risikovurdering er ikke associeret med trisomi 21 eller andre aneuploidier. Hos cirka 20 % af fostrene med to kar i navlesnoren er vægten ved fødslen lavere end den forventede.

Det har ingen betydning for selve fødslen, at der er to kar i navlesnoren, hvis fosteret vokser, som det skal.

 

Fremgangsmåde

Ved misdannelsesscanning i uge 18-22 bør der undersøges for SUA.

Det kan gøres ved et ultrasonisk tværsnit af navlesnoren, evt. med hjælp af Doppler.
Den nemmeste metode er dog at tælle arterierne med Doppler, ved at identificere den intraabdominale del af umbilicalarterierne langs blæren, hvor arterierne deler sig rundt om blæren til iliacakarrene.

Ved fund af isoleret SUA tilbydes den gravide tilvækst skanning hos en sonograf i uge 28-30 og 33-34.

Ved fund af SUA og andre afvigelser hos fosteret, er det de andre afvigelser, der er afgørende for, hvilken opfølgning, der skal ske. Ved tvivl hos sonografen skal der konfereres med en føtalmediciner.

Ved isoleret SUA er der ikke indikation for yderligere opfølgning af barnet efter fødslen.

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

ICD10-koder

Akkrediteringsstandarder

Bilag