Graviditetsundersøgelse hos jordemoder overordnet organisering

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde

Definitioner

Fremgangsmåde

Overordnet organisering

Geografisk placering

Graviditetsundersøgelserne hos jordemoder er fordelt på:

  • Hillerød jordemodercenter: beliggende på Nordsjællands Hospital-Patienthotellet, Bakkedraget, indgang 51, plan 3
    3400 Hillerød, Nordsjællands Hospital, Hillerød. Åbningstid 8.30-16.00 4 hverdage.
    Specialjordemoder (Tidlig indsats og Familieambulatoriet): beliggende på Bakkedraget 2B st. th. indgang 54, 3400 Hillerød. For gravide der ses i tidlig indsats.  Åbningstid kl. 8.30 – 16.00 tirsdage og torsdage.
  • Helsingør jordemoderkonsultation: beliggende i Sundhedshuset, Murergade 5 , Helsingør. Åbningstid kl. 8.30 – 16.00 fire hverdage.
  • Frederikssund jordemoderkonsultation: beliggende på Frederikssund Hospital, Frederikssundsvej 30, 3600 Frederikssund. Åbningstid kl. 8.30 – 16.00 tre hverdage.
  • Lyngby Jordemoderkonsultation: Beliggende Jernbanepladsen 22, Lyngby. Åbningstid 8.30-16.00 alle hverdage.

Organisering af graviditetsundersøgelser hos jordemoder

Mødetider

Gravide med en normal graviditet tilbydes fem undersøgelser i graviditetsuge 14-17, 28-29, 36, 38 og 40. Den første tid sendes til den gravide, de resterende fire tider udleveres ved graviditetsundersøgelserne.

Sundhedsfaglig kontaktperson

Den gravide får ved indskrivning til graviditet og fødsel tildelt en jordemoder, som samtidig er sundhedsfaglig kontaktperson. 

Kontinuitet

Der er fokus på kontinuitet i jordemoderkonsultationerne, hvilket betyder, at der ved langvarig sygdom, kurser og lignende skemalægges på sådan en måde, at den gravide møder så få forskellige jordemødre, som muligt.

Visitation

Hvis jordemoderen finder tilstande, der kræver yderligere udredning, undersøgelse og / eller behandling visiteres til:

 

Lokale- og pjeceansvarlig jordemoder

Der er ansat en jordemoder med ansvar for den overordnede organisering i jordemoderkonsultationerne, herunder facilitering af pjecer, varebestilling o.lign. Denne jordemoder refererer til vicechefjordemoderen med ansvar for jordemodercentrene.

 

Skriftligt informationsmateriale

Med henblik på at efterleve kriterierne for informeret samtykke Informeret samtykke til behandling udleveres skriftlig materiale til alle gravide.

De gravide der kommer til nakkefoldskanning i Ambulatoriet for Gravide, får udleveret forløbsmappen ”Familieliv- Min graviditet, fødsel og barsel” af sonografen. De gravide der ikke kommer til nakkefold i Ambulatoriet, skal have forløbsmappen udleveret ved første graviditetsbesøg hos jordemoderen.

 

Udeblivelse

Hvis den gravide udebliver kontrollerer jordemoderen i Sundhedsplatformen (SP) om kvinden har født eller er / har været indlagt.

Hvis det ikke er tilfældet, kontaktes den gravide pr. telefon og der aftales ny mødetid.

Hvis det ikke er muligt at komme i kontakt med den gravide:

  • Der trykkes "udeblevet" i SP, hvor der noteres jordemoderens handlinger.

Jordemodersekretæren forsøger at kontakte kvinden og sender hende herefter ny tid.

 

Ved udeblivelse til tredje undersøgelse orienteres vicechefjordemoderen med henblik på yderligere.

 

Ikke dansktalende gravide

Kvinder, der ikke taler eller forstår dansk, vil have særlige vanskeligheder med at få den optimale information, omsorg og behandling. Jordemoderen bør derfor altid anvende professionel tolk med kvindens samtykke. Det skal prioriteres at anvende en kvindelig tolk af hensyn til kvindens blufærdighed. Ved kvindens afslag på tolkebistand skal omfanget af kommunikationsproblemer journalføres i SP.

Hvis det i svangerskabsjournalen fremgår, at der kan være tale om kommunikationsproblemer, bestilles telefontolk af jordemodersekretæren til 1. graviditetsundersøgelse hos jordemoderen.

Hvis jordemoderen vurderer, at der er behov for tolkebistand, rekvireres dette. Se vejledningen Tolke, bestilling og brug af og Tolkebistand til døve og hørehæmmede patienter.

 

Administration

Jordemoderen har i konsultationsarbejdet følgende administrative forpligtelser:

  • Udfylde vandrejournal.
  • Dokumentere alle undersøgelser, behandlinger og aftaler i SP.
  • Oprette og løbende revidere fødeplanen i SP og på kvindens vandrejournal.

Ved behov udleverer ny mødetid.

Tilbage til top

14.-17. uge

Gravide uge 13 - 15.

Graviditetsundersøgelsen omfatter 4 overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, forløbsplan og samtykke.

Samtale og helbredsundersøgelser 30 minutter

Samtale
Samtalen tager udgangspunkt i den gravides behov og ønsker. Samtidig lægges der fra jordemoderens side vægt på emner i forhold til sundhedsfremme, forebyggelse, risikoopsporing og eventuelt undersøgelser/behandling.

Gennemgang, vurdering og efterregistrering af svangreoplysninger fra egen læge herunder:

Jordemoderen tager initiativ til at tale om barselsperioden, indlæggelse på barselgangen eller ambulant fødsel. Det sikres, at den aftalte plan for barselperioden er noteret i fødeplanen i SP.

  • Information om faderskabssag: Jordemoder sender fødselsanmeldelse efter fødslen. Er man gift registreres faderskabet automatisk. Hvis man ikke er gift, skal faderskabet registreres via www.borger.dk
  • Introduktion til forløbsmappen "Familieliv- Min graviditet, fødsel og barsel"
  • Information og evt. udlevering af følgende pjecer:

Hvis kvinden er Rh-neg.: ”Til dig der har rhesus - negativ blodtype”

Helbredsundersøgelse

Graviditetsundersøgelse i 14.- 17.uge er i Sundhedsstyrelsens Svangreomsorg planlagt til at være en samtale. Helbredsundersøgelsen kan tilbydes hvis kvinden efterspørger ydelsen eller det er en ydelse, der medvirker til en god kontakt mellem den gravide, evt. partner og jordemoderen.

Helbredsundersøgelsen kan indeholde:

  • Vurdering af den gravides almentilstand
  • BT-måling ”Præeklampsi og hypertension hos gravide
  • Urinstiks instruktion af den gravide i kontrol af urin for protein + glukose ”Urinvejsinsfektioner og asymptomatisk bakteriuri hos gynækologiske og obstetriske patienter
  • Vurdering af uterus størrelse ”Vægtestimering ved brug af ultralyd i graviditeten
  • Evt. lytte hjertelyd og give kvinden information om hvornår og hvordan hun kan forvente, at hun mærker liv. Den gravide bør inden, der eventuelt lyttes hjertelyd, informeres om, at det ikke altid er muligt så tidligt i graviditeten at finde hjertelyd med doptonen, enten på grund af barnets placering i uterus eller evt. adipositas. Hvis det ikke er muligt at finde barnets hjertelyd, kan der forsøges i sideleje. Hvis det fortsat ikke lykkes og kvinden ønsker det, kan henvises til Akutmodtagelsen for Gravide eller Ambulatorium for Gravide til skanning med henblik på at finde hjertelyd

Forløbsplan

På baggrund af samtalen og evt. helbredsundersøgelse udarbejdes en forløbsplan for graviditeten under hensyntagen til en differentiering af svangreomsorgen og niveaudeling af den gravide i niveau 1, 2, 3 og 4. Se evt. Sårbare gravide, tilrettelæggelse af svangreomsorg for.

Forløbsplanen for den normale graviditet, fødsel og barsel (gravid niveau 1) er dokumenteret i forløbsplan mappen ”Familieliv - Min graviditet, fødsel og barsel”. Har kvinden behov for yderligere undersøgelser eller behandling dokumenteres det i fødeplanen og på kvindens vandrejounal. ”Ambulant fødsel, information og arbejdsgange”, ”Hjemmefødsel”, ”Visitation til barselsforløb”, Fødeklinik

Ved mistanke om komplikationer visiteres til relevant fagperson/undersøgelse.

Forløbsplanen dokumenteres under fødeplanen, som altid skal være relevant opdateret.

Samtykke

Forløbsplan

Jordemoderen indhenter informeret samtykke til forløbsplanen for den normale graviditet, fødsel og barsel.

Fødeplan

Der dokumenteres informeret samtykke til fødeplanen i SP.

Tilbage til top

 

Uge 29

Gravide i uge 28 - 29

Samtale og helbredsundersøgelser 30 minutter.

Graviditetsundersøgelsen omfatter fem overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, behandling, forløbsplan og samtykke.

Samtale

Jordemoderen følger op på og evt. bakker op om den tidligere samtale vedr. fx. kost, livsstil, tobak, alkohol, brug af rusmidler, motion, psykiske forhold, sociale forhold, arbejdsmæssige belastninger mv. ”Rygning/rygestop i graviditeten", ”Tidlig indsats, alkohol”, ”Kosttilskud og vitaminer i graviditeten og barselsperioden”.

 

Jordemoderen følger op på deltagelse i fødselsforberedelse.

Jordemoderen tager initiativ til samtale om kvindens/parrets trivsel og tanker om graviditet, fødsel og barsel og bringer relevante spørgsmål i spil. Der tages udgangspunkt i kvinden/parrets individuelle behov og ressourcer.

Jordemoderen tager initiativ til støtte og vejledning i forhold til fysiske og psykiske forandringer, herunder ændringer i livssituationen inklusiv seksuallivet.

Med fokus på den tidlige mor-barntilknytning taler jordemoderen med den gravide om dennes tanker og forestillinger om barnet og om hvordan barnets bevægeleser kan opleves. Kvinden gives en vejledning i at reagere ved mindre liv eller væsentlige forandringer i fosterbevægelserne ”Nedsat fosteraktivitet, mindre liv

Jordemoderen taler med den gravide om plukkeveer, og hvordan disse kan opleves. Kvinden gives en vejledning i at reagere, hvis hun vurderer at plukkeveerne overstiger det, der er normalt for hendes graviditet ”Præterme veer

Jordemoderen orienterer om, hvorvidt den gravides bopælskommune tilbyder sundhedsplejerskebesøg i graviditeten ”Sundhedsplejersken, brug af

 

Helbredsundersøgelse

Helbredsundersøgelsen har fokus på at vurdere graviditetens udvikling og foretage opsporing af præeklampsi, væksthæmning af fostret, leverbetinget kløe, diabetes samt truende for tidlig fødsel m.m. Dette gøres ved at spørge ind til/undersøge:

Behandling

For gravide med RhD negativ blodtype skal resultatet fra blodprøven taget hos praktiserende læge i 25. graviditetsuge journalføres i SP. Resultatet findes i Blodinfo.

Gravide med RhD negativ blodtype, som bærer et RhD positivt foster, tilbydes en injektion med anti-D immunglobulin. Injektionen gives på Akutmodtagelsen for Gravide. Rhesus-profylakse, Anti-D. Jordemoderen booker tid i SP.

 

Fødeplan

På baggrund af ovenstående samtale og helbredsundersøgelse foretages en vurdering i forhold til status på graviditeten og den forløbs- og fødeplan, der er lagt ved den foregående jordemoderkonsultation. Er der ændringer i graviditeten, ændres fødeplan i SP.

Ved mistanke om komplikationer visiteres til relevant fagperson/undersøgelse.

Samtykke

Forløbsplan/behandlingsplan

Sker der væsentlige ændringer i graviditeten, som medfører ændringer i forløbs- eller behandlingsplanen, skal jordemoderen indhente nyt informeret samtykke, og anfører dette i SP.

Tilbage til top

 

Uge 36

Samtale og helbredsundersøgelse, 30 minutter.

 

Graviditetsundersøgelsen omfatter fem overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, forløbsplan, behandlingsplan og samtykke.

Samtalen

  • Opfølgning på og opbakning vedr. tidligere samtale om f.eks. kost, livsstil, tobak, alkohol, misbrug af rusmidler, motion, psykiske forhold, sociale forhold, arbejdsmæssige belastninger mv.
  • Jordemoderen tager initiativ til at tale om kvindens/parrets trivsel samt besvare/tage sig af eventuelle spørgsmål eller problemer.
  • Jordemoderen tager initiativ til at tale om den gravide og hendes partners tanker om den forestående fødsel herunder fødslens start, smerter og smertelindring, undersøgelse og behandling af det nyfødte barn. Der informeres om K- vitamin samt tilbud om hørescreening, og screening for medfødte metaboliske sygdomme.
  • Jordemoderen følger op på tidligere samtale vedr. barselsperioden, vedr. indlæggelse på barselsgangen eller ambulant fødsel. Check om den aftalte plan for barselperioden er noteret i fødeplanen.
  • Der gives praktisk information om henvendelsesmuligheder til fødslen.

Helbredsundersøgelse

Helbredsundersøgelsen har fokus på at vurdere graviditetens udvikling og foretage opsporing af præeklampsi, væksthæmning af fostret, leverbetinget kløe, diabetes samt truende for tidlig fødsel m.m. Dette gøres ved at spørge ind til/undersøge:

  • Den gravides almentilstand
  • BT-måling. ” Præeklampsi og hypertension hos gravide”.
  • Urinstiks for protein + glukose ”Urinvejsinsfektioner og asymptomatisk bakteriuri hos gynækologiske og obstetriske patienter” og ”Gestationel diabetes Screening
  • Undersøge/ forespørge til ødemer, vejning ved behov.
  • Udvendig undersøgelse inklusiv vurdering af fostervægt, hjertelyd og symfysefundus - mål. ”Vægtestimering ved brug af ultralyd i graviditeten”, Nedsat fosteraktivitet, mindre liv
  • Hvis der ved den udvendige undersøgelse er mistanke om underkropspræsentation/tværleje/skråleje foretages vaginal eksploration. Hvis jordemoderen er certificeret i op-ned-skanning, verificeres fosterstilling med håndscanner. Ved fortsat mistanke henvises til ultralydsskanning og vendingsforsøg  på Akutmodtagelsen for Gravide på tlf. nr. 3756. Der udleveres skriftligt informationsmateriale om vending "Hvis barnet ikke har vendt sig".
  • Vurdering af caputs indstilling i bækkenet/fosterstilling samt vandafgangs tidspunkt og jordemoderens anbefaling til kvinden vedr. transport til fødestedet ved vandafgang:
    • Hvis caput er fast eller bevægeligt i bækkenindgangen kan kvinden selv transportere sig til hospitalet.
    • Hvis caput er højt bevægeligt over BI anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret ustabil fosterstilling, underkropsstilling, flerfold eller tværleje anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret vandafgang prætermt eller polyhydramnion anbefales liggende transport.
    • Aftalen journalføres i SP.
  • PROM, vandafgang uden veer til terminr”

Forløbsplan/Behandlingsplan

På baggrund af ovenstående samtale og helbredsundersøgelse foretages en vurdering i forhold til status på graviditeten og den forløbsplan, der er lagt ved de foregående jordemoderkonsultationer.

Sker der væsentlige ændringer i kvindens graviditet, som medfører ændringer for fødslen, barselsopholdet eller amning, skal jordemoderen ændre fødeplanen. Tidligere fødeplan opdateres

Fødeplanen revideres i SP.

Ved mistanke om komplikationer visiteres til relevant fagperson/ undersøgelse.

Samtykke

Forløbsplan/behandlingsplan

Sker der væsentlige ændringer i graviditeten, som medfører ændringer i forløbs- eller behandlingsplanen, skal jordemoderen indhente nyt informeret samtykke.

Tilbage til top

 

Uge 38

Samtale og helbredsundersøgelse, 30 minutter.

Graviditetsundersøgelsen omfatter fem overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, behandling, forløbsplan og samtykke.

Samtalen

  • Jordemoderen taler med den gravide og hendes partner om deres trivsel evt. spørgsmål.
  • Jordemoderen følger op på samtalen fra undersøgelsen i uge 36 om tiden før, under og efter fødslen.
  • Jordemoderen taler med den gravide og hendes partner om deres trivsel og tanker omkring den forestående fødsel.

Helbredsundersøgelse

Helbredsundersøgelsen har fokus på at vurdere graviditetens udvikling og foretage opsporing af præeklampsi, væksthæmning af fostret, leverbetinget kløe, diabetes samt truende for tidlig fødsel m.m. Dette gøres ved at spørge ind til/undersøge:

  • Den gravides almentilstand
  • BT-måling
  • Undersøge/ forespørge til ødemer, vejning ved behov
  • Urinstiks for protein + glukose. ”Urinvejsinsfektioner og asymptomatisk bakteriuri hos gynækologiske og obstetriske patienter”, ”Gestationel diabetes Screening
  • Vurdering af fostervægt, hjertelyd og livmærkning.
  • Vurdering af fosterstilling:
    • Vurdering af caputs indstilling i bækkenet/fosterstilling samt vandafgangs tidspunkt og jordemoderens anbefaling til kvinden vedr. transport til fødestedet ved vandafgang:
    • Hvis caput er fast eller bevægeligt i bækkenindgangen kan kvinden selv transportere sig til hospitalet.
    • Hvis caput er højt bevægeligt over BI anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret ustabil fosterstilling, underkropsstilling, flerfold eller tværleje anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret vandafgang prætermt eller polyhydramnion anbefales liggende transport.
    • Aftalen journalføres i fødeplanen.
    • Ved mistanke om UK skal der foretages vaginal eksploration. Hvis jordemoderen er certificerete i op-ned-skanning, verificeres fosterstilling med håndskanner. Ved fortsat mistanke henvises til ultralydsskanning og evt. vendingsforsøg på Akutmodtagelse for Gravide på tlf. nr. 3756. Der udleveres skriftlig informationsmateriale om vending: "Hvis barnet ikke har vendt sig".
    • HUSK at alle der skal føde hjemme, skal have lavet Op/Ned scanning GA 38.

PROM, vandafgang uden veer til termin

Behandlingsplan/Forløbsplan

På baggrund af ovenstående samtale og helbredsundersøgelse foretages en vurdering i forhold til status på graviditeten og den forløbsplan, der er lagt ved de foregående jordemoderkonsultationer.

Sker der væsentlige ændringer i kvindens graviditet, som medfører ændringer for fødslen, barselsopholdet eller amning, skal jordemoderen revidere fødeplanen.

Ved mistanke om komplikationer visiteres til relevant fagperson/ undersøgelse.

Samtykke

Fødeplan

Sker der væsentlige ændringer i graviditeten, som medfører ændringer i forløbs- eller fødeplanen, skal jordemoderen indhente nyt informeret samtykke. Det informerede samtykke dokumenteres i fødeplanen.

 

Uge 40

Samtale og helbredsundersøgelse, 30 minutter.

Graviditetsundersøgelsen omfatter fem overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, behandling, forløbsplan og samtykke..

Samtalen

  • Jordemoderen taler med den gravide og hendes partner om deres trivsel evt. spørgsmål.
  • Jordemoderen følger op på samtalen fra undersøgelsen i uge 38 om tiden før, under og efter fødslen.
  • Jordemoderen taler med den gravide og hendes partner om deres trivsel og tanker omkring den forestående fødsel. Desuden tales om tanker og overvejelser ved eventuelt at skulle gå over tiden.
  • Jordemoderen drøfter den videre plan med den gravide og hendes partner herunder igangsættelsesmetoder og deres fordele og ulemper.
  • Kvinden informeres om udvidet graviditetsundersøgelse på Akutmodtagelsen for Gravide mellem uge 41+0 til 41+3, samtidig henvises til patientvejledningen ”Gravid efter terminsdatoen” i forløbsmappen.
  • Kvinden informeres om igangsættelsestilbud fra uge 41+ 4 på Akutmodtagelsen for Gravide.
  • OBS! Gravide over 40 år eller med et BMI over 35 tilbydes igangsættelse uge 41+0. ICSI- og IVF-gravide tilbydes efter ønske igangsættelse ved 41+0. For denne gruppe gravide vil graviditetsundersøgelse på Akutmodtagelsen for Gravide uge 41 + 0 erstattes med en igangsættelse uden forundersøgelse.

Tidsbestilling:

Er der mere end eller 10 dage til kvinden er 41 + 0 - 41 + 3 skal hun have en ny tid i jordemoderkonsultationen. Tidsbestilling til den udvidede jordemoderkontrol på Akut Modtagelse for Gravide fremgår af patientvejledningen.

Helbredsundersøgelse

Helbredsundersøgelsen har fokus på at vurdere graviditetens udvikling og foretage opsporing af præeklampsi, væksthæmning af fostret, leverbetinget kløe, diabetes samt truende for tidlig fødsel m.m. Dette gøres ved at spørge ind til/undersøge:

  • Den gravides almentilstand
  • BT-måling
  • Undersøge/ forespørge til ødemer, vejning ved behov
  • Urinstiks for protein + glukose. ”Urinvejsinsfektioner og asymptomatisk bakteriuri hos gynækologiske og obstetriske patienter”, Gestationel diabetes mellitus, screening og behandling af (NBV)
  • Vurdering af fostervægt og hjertelyd.
  • Vurdering af fosterstilling:
    • Vurdering af caputs indstilling i bækkenet/fosterstilling samt vandafgangs tidspunkt og jordemoderens anbefaling til kvinden vedr. transport til fødestedet ved vandafgang:
    • Hvis caput er fast eller bevægeligt i bækkenindgangen kan kvinden selv transportere sig til hospitalet.
    • Hvis caput er højt bevægeligt over BI anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret ustabil fosterstilling, underkropsstilling, flerfold eller tværleje anbefales liggende transport.
    • Hvis der er konstateret vandafgang prætermt eller polyhydramnion anbefales liggende transport.
    • Aftalen journalføres i SP.
    • Ved mistanke om UK skal der foretages vaginal eksploration. Hvis jordemoderen er certificeret i op-ned-skanning, verificeres fosterstilling med håndskanner.  Ved fortsat mistanke henvises til Akutmodtagelse for Gravide på tlf. nr. 3756.
    • HUSK at alle der skal føde hjemme, skal have lavet Op/Ned scanning GA 40.

 

Behandlingsplan/Forløbsplan

På baggrund af ovenstående samtale og helbredsundersøgelse foretages en vurdering i forhold til status på graviditeten og den forløbsplan, der er lagt ved de foregående jordemoderkonsultationer.

Sker der væsentlige ændringer i kvindens graviditet, som medfører ændringer for fødslen, barselsopholdet eller amning, skal jordemoderen revidere fødeplanen.

Ved mistanke om komplikationer visiteres til relevant fagperson/ undersøgelse.

Samtykke

Fødeplanen

Sker der væsentlige ændringer i graviditeten, som medførere ændringer i forløbs- eller fødeplanen, skal jordemoderen indhente nyt informeret samtykke.

Tilbage til top

Uge 41+

Alle gravide der møder til  jordemoderundersøgelse på "Akut Modtagelse for Gravide"i uge 41+0 til 41+3

Forberede kvinden/parret m.h.p. igangsættelse af fødslen.

  • Den gravide møder til en planlagt udvidet jordemoderkontrol på Akut Modtagelse for Gravide.

  • Den gravide deltager i fællesinformationsmøde om igangsættelser.

  • Den individuelle graviditetsundersøgelsen omfatter fem overordnede temaer; samtale, helbredsundersøgelse, forløbsplan, behandlingsplan og samtykke.

 

Samtalen

  • Jordemoderen taler med den gravide og hendes partner om deres trivsel og tanker omkring den forestående fødsel. Desuden tales om tanker og overvejelser ved at være gået over tiden.

  • Jordemoderen drøfter den videre plan med den gravide og hendes partner herunder igangsættelsesmetoder og deres fordele og ulemper.

  • Kvinden informeres om igangsættelsestilbud ved uge 41+ 4  på Akut Modtagelse for Gravide.

  • Vejledningen skal tage udgangspunkt i den udleverede pjece: Igangsættelse af Fødslen, hvori oplysninger om igangsættelses forløb/forløbsplan fremgår.

  • OBS! Gravide over 40 år eller med et BMI over 35 igangsættes ved uge 41+0.

 

Helbredsundersøgelse
Helbredsundersøgelsen har fokus på at vurdere graviditetens udvikling og foretage opsporing af præeklampsi, væksthæmning af fostret, leverbetinget kløe, eller andre afvigende tilstanden hos mor eller barn. Dette gøres ved at spørge ind til/undersøge:

  • Den gravides almentilstand, herunder spørge til ødemer, vejning ved behov.

  • BT-måling. ”Præeklampsi og hypertension hos gravide

  • Urinstiks for protein + glukose ”Urinvejsinfektioner og asymptomatisk bakteriuri hos gynækologiske og obstetriske patienter”, "Gestationel diabetes mellitus, screening og behandling af".

  • Udvendig undersøgelse inklusiv vurdering af fostervægt, hjertelyd og symfysefundus - mål.

  • Hvis der ved den udvendige undersøgelse er mistanke om underkropspræsentation/tværleje/skråleje foretages vaginal eksploration. Ved fortsat mistanke kaldes afd. jordmoder eller vagthavende obstetrikker m.h.p. scanning

  • Vurdering af caputs indstilling i bækkenet/fosterstilling samt jordemoderens anbefaling til kvinden vedr. transport til fødestedet ved vandafgang:

  • Hvis caput er fast eller bevægeligt i bækkenindgangen kan kvinden selv transportere sig til hospitalet.
  • Hvis caput er højt bevægeligt over BI anbefales liggende transport.
  • Hvis der er konstateret ustabil fosterstilling, underkropsstilling, flerfold eller tværleje anbefales liggende transport.
  • Hvis der er konstateret vandafgang prætermt eller polyhydramnion anbefales liggende transport.
  • Aftalen journalføres i SP.
  • Ved mistanke om UK skal der foretages vaginal eksploration. Hvis jordemoderen er certificeret i op-ned-skanning, verificeres fosterstilling med håndskanner.  Ved fortsat mistanke henvises til Akutmodtagelse for Gravide på tlf. nr. 3756.
  • HUSK at alle der skal føde hjemme, skal have lavet Op/Ned scanning GA 40.
  • Der køres CTG med henblik på fosterovervågning.

  • Aftaler journalføres i SP.

  • Jordemoderen kan efter information herom tilbyde vaginaleksploration med løsning af fosterhinder.

  • Ved mistanke om komplikationer konfereres med vagthavende læge m.h.p. vurdering af fremrykning af tid til igangsættelsen.

 

Fødeplan
På baggrund af ovenstående samtale og helbredsundersøgelse foretages en vurdering i forhold til status på graviditeten og den fødeplanplan, der er lagt ved de foregående jordemoderkonsultationer.

Parret informeres om den forventede forløbsplan i.f.t. igangsættelsesforløbet, og denne information dokumenteres i fødeplanen.

Jordemoderen giver tid til igangsættelse ved uge 41+4, således at der stiles efter begyndende aktiv fødsel inden uge 42+0. Hvis mulighed for HSP ved ukompliceret graviditet, kan igangsættelsen ske ved uge 41+6.

OBS! Gravide over 40 år eller med et BMI over 35 igangsættes ved uge 41+0.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Akkrediteringsstandarder

Bilag