Fast vagt på Nordsjællands Hospital

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

  • At sikre patienter med behov for kontinuerlig overvågning får dette på bedst mulige måde
  • At beskrive retningslinjer for anvendelse af fast vagt til patienter med særlige behov.
  • At sikre kontinuert fokus på bedst mulig prioritering og anvendelse af sygeplejefaglige ressourcer

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Alle ansatte på Nordsjællands Hospital.

Tilbage til top

 

Definitioner

 

  • Fast vagt er uafbrudt observation og pleje af patienten.
  • Fast vagt kan omfatte 24 timer i døgnet eller dele af døgnet.
  • Fast vagt arbejder under den ansvarshavende sygeplejerskes ansvar.

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

 

Indikation

Patienter der ikke kan lades uden opsyn, fordi de er ude af stand til at huske og/eller forstå anvisninger fra personalet og som følge af dette er til skade for sig selv og/eller til gene for medpatienterne.

Der kan ikke bestilles fast vagt til erstatning for plejepersonale, eksempelvis: patienter der kræver tæt observation eller patienter der seponerer sonder/drop.

Vurdering

Ordination af fast vagt kan delegeres til afdelingssygeplejersken og i konkrete forløb tillige til ansvarshavende sygeplejerske. Det skal noteres i journal, sygeplejejournal og fremgå af afdelingens tavle, at patienten har fast vagt.

Før der bestilles fast vagt, bør det vurderes, om opgaven kan løses forsvarligt på anden vis, eksempelvis:

  • Hyppige tilsyn
  • Overvejelser om hvad der kan skabe ro omkring patienten, f.eks. enesstue, musik, fastholdelse af døgnrytme, patientens pårørende etc.
  • Rådgivning fra øvrige afdelinger

Det er ofte en kompleks opgave, at pleje patienter med delir. Ved hurtig og effektiv behandling kan fast vagt i visse tilfælde forebygges. Behandlingen kan endvidere understøttes af fokus på ydre rammer (link til en vejledning).

Såfremt der er behov for fast vagt, bør det vurderes, om dette gælder hele døgnet eller kun i dagtimerne, om aftenen eller om natten.

 Bestilling af fast vagt

Afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske vurderer for alle fast vagtopgaver, om denne kan løses af det tilstedeværende personale eller om der skal tilkaldes ekstra bemanding. Afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske anbefales at bestille/tilkalde fast vagtpersonale i nævnte rækkefølge:

  • Intern vikar
  • Eget personale, herunder timelønnet personale
  • FADL-vagt

Ved bestilling af fast vagt efterspørges en vagt der i videst muligt omfang besidder de efterspurgte kompetencer, som vurderes nødvendige for at varetage opgaven.

Såfremt der er flere patienter med behov for fast vagt i afdelingen, bør afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske vurdere, om opgaven kan varetages af én fast vagt. Arbejdsopgaverne for hver enkelt patient præciseres for den faste vagt ved hvert vagtskifte.  

Revurdering

Afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske skal i hver dagvagt vurdere, om der fortsat er behov for fast vagt. Den forsatte indikation skal noteres i sygeplejejournalen.

Hvis der er udsigt til, at kommunen ikke kan hjemtage en borger ved færdigmelding, som fortsat skal have fast vagt, bør personalet kontakte kommunen forud for udskrivelsen med henblik på at appellere til kommunal medfinansiering, f.eks. at dele udgiften 50/50.

 Registrering af fastvagt forbrug

Afdelingssygeplejersken sikrer at timeforbruget dag, aften og nat dokumenteres med patientnavn, cpr. nr. og indikation. Det kan lokalt aftales at dokumentation fremsendes til den ledende oversygeplejerske fx månedsvis (link til dokument).

Afdelingsledelsen og afdelingssygeplejersken drøfter fastvagtforbruget løbende.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Afdelingssygeplejersken/ansvarshavende sygeplejerske sikrer dagligt, at der er fast vagt iht. indikation samt dokumentation.

Autoriseret plejepersonale har plejeansvaret for patienter med fast vagt, såfremt den faste vagt er dækket af ikke autoriseret sygeplejefagligt personale (sygeplejestuderende, sygehjælpere og FADL-vagter)

Afdelingsledelsen er ansvarlig for implementering af vejledningen.

Mellemledere i afsnit med behov for fast vagt i afdelingen er ansvarlige for kendskab til og anvendelse af vejledningen.

Tilbage til top

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

 

Bilag