At opnå og opretholde et nær normalt blodglukoseniveau.
At opnå og opretholde en acceptabel vægt. Hos den overvægtige type 2 diabetiker vil det ofte betyde en vægtreduktion på 10%.
Via diætbehandling at opnå et acceptabel fald i lipidniveau og hypertension i retning af de overordnede anbefalinger. For hypertension 130/80 mmol/L.
At forebygge og eller forsinke udviklingen af sendiabetiske komplikationer.
Målgruppe for diætbehandling: Voksne patienter >18 år med diagnosen type 2 diabetes.
Målgruppe for vejledningen: Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, læger og kliniske diætister, der varetager pleje og behandling af type 2 diabetikere.
Dataindsamling: Journaldata, sygehistorie, sekundære diagnoser, antropometriske data (højde, vægt, BMI, vægtudvikling), laboratoriedata, sociale data.
Medicin: antidiabetica, insulin (type, dosis og tidspunkt), lipidsænkende medicin, antihypertensiva.
Henvisningskriterier ved diætbehandling skal lægeordineres.
Med udgangspunkt i patientens kostanamnese og relevant dataindsamling (se Definitioner), vejledes patienten i diætprincipperne for type 2 diabetikere.
Patienten skal herigennem opnå et grundlæggende kendskab og forståelse for kulhydrater, fedtstoffer, protein og alkohols betydning, og blive i stand til at omsætte denne viden til praksis.
Endvidere vejledes type 2 diabetikere i fysisk aktivitet og dennes betydning.
For at forebygge postprandial hyperglykæmi og hypoglykæmi mellem måltiderne, vejledes type 2 diabetiker i måltidsstørrelse og frekvens.
I vejledningen tages udgangspunkt i den motiverende samtale og sigter mod adfærdsmodifikation og principper om empowerment.
Med udgangspunkt i ovennævnte sigtes mod at højne patientens egenomsorg.
Typisk antal opfølgninger: 1-2 ½ times varighed.
Det efterfølgende vejledningsforløb vil typisk indeholde følgende elementer: Spørgsmål, uddybning og repetition af emner gennemgået i forbindelse med debut. Evt. vægtkontrol.
Der er evidens for at gentagne konsultationer hos klinisk diætist kan medvirke til vægttab og forbedret glykæmisk regulation
I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes bør diætbehandlingen indgå som del af det tværfaglige behandlingstilbud og at vejledningen bør varetages af en klinisk diætist.
Dysreguleret og eller overvægtige type 2 diabetikere. I henhold til forløbsprogrammet for type 2 diabetes, risikostratificeres type 2 diabetikere i 3 niveauer. Diætbehandlingen i hospitalsregi varetages af de kliniske diætister og indebærer type 2 diabetiker i niveau 3, se bilag 2 i forløbsprogram for type 2 diabetes (udspecificering af risikostratificeringsmodel).
Rammeplan for ”Diætbehandling ved type 2 diabetes”, Foreningen af Kliniske Diætister. 2001.
Type 2 diabetes - et metabolisk syndrom. Dansk Selskab for Almen Medicin, 2012.
Type 2 diabetes, Medicinsk Teknologivurdering (MTV), Sundhedsstyrelsen 2003.
”DEN MOTIVERENDE SAMTALE I TEORI OG PRAKSIS”, Miller og Rollnick, 2013.
”Changing for Good”, J. Procheska, J. Norcross og C. DiClement. 2007
”Forløbsprogram for Type 2 Diabetes”, Hospitaler, almen praksis og kommunerne i Region Hovedstaden, 2016.
”Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus”. Nutr. Metab Cardiovasc Dis. 2004;14 (6): 373-94.
”Retningslinjer for undervisning af personer med Type 2 Diabetes i Region Hovedstaden”, Region Hovedstadens Sundhedsfaglige råd for Diabetes (SFR-diabetes) Feb. 2010.
www.sundhed.dk søg på kliniske diætister
www.diaetist.dk Foreningen af Kliniske Diætister
www.endocrinology.dk Dansk Endokrinologisk Selskab
www.diabetes.dk Diabetesforeningen
Klinisk diætist: autorisation dansk uddannet
Bekendtgørelse om virksomhed som klinisk diætist