Diætbehandling til patienter med hjertesvigt

Formål

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

 

Baggrund for diætbehandling for patienter med hjertesvigt.

Kost og eventuel kostomlægning indgår i behandlingen af hjertesvigt. Der er imidlertid uklarhed om, hvilken kostsammensætning der bør anbefales, for at opnå størst mulig positiv effekt på hjertesvigtet og dermed den bedste prognose. Dette skyldes, at der kun er få videnskabelige studier på området. Der er imidlertid flere sammenhænge med nedsat pumpefunktion af hjertet og faktorer der kan påvirke ernæringstilstanden:

  • Ændringer i metabolismen: Det er vist, at patienter med hjertesvigt har signifikant højere hvilestofskifte, og at dette øges med øget sværhedsgrad af sygdommen.
  • Nedsat optagelse af næringsstoffer: En række fysiologiske ændringer i fordøjelsessystemet fører til nedsat optagelse af både fedt og protein samt vitaminer og mineraler.
  • Utilstrækkeligt kostindtag: Mange hjertesvigtspatienter er småtspisende på grund af kvalme, træthed, appetitløshed eller madlede. Dette kan skyldes ødemer i de indre organer (lever, mavesæk, tarm etc.) og/eller indtag af medicin som diuretika (vanddrivende medicin), som medfører obstipation (forstoppelse), hvilket igen kan påvirke appetitten.
  • Inflammation og oxidativ stress: Hos svært syge patienter med hjertesvigt ses hormonelle forandringer og et højere hormonelt stressrespons og inflammation, som også medfører appetitløshed.
  • Øget udskillelse af mikronæringsstoffer: Medicin såsom diuretika fører til øget udskillelse af vigtige mikronæringsstoffer herunder calcium, kalium og magnesium.
  • Insulinresistens: Er hyppigt forekommende hos hjertesvigtspatienter og bidrager til forstyrrelserne i energibalancen.
  • Lungestase: Åndenød forekommer hyppigt, da hjertemusklen ikke pumper optimalt og derved ikke får pumpet blodet tilstrækkelig hurtigt væk fra venstre side af hjertet.

Komorbiditet

Den nationale årsrapport for Dansk Hjertesvigtsdatabase for 2020 viser følgende komorbiditet for hjertesvigtspatienterne i Danmark;

19% af hjertesvigtspatienter har diabetes.

14% af hjertesvigtspatienter har KOL.

30% af hjertesvigtspatienter har haft et tidligere myokardieinfarkt.

10% har tidligere haft apopleksi.

47% af hjertesvigtspatienter er i behandling for hypertension.

25% af hjertesvigtspatienter har atrieflimren.

Samlet kan disse faktorer føre til under‐ og fejlernæring og utilsigtet vægttab, hvilket kan medføre øget mortalitet blandt hjertesvigtspatienter.

Formålet med diætvejledning til patienter med hjertesvigt er derfor:

  1. At reducere kardiovaskulære risikofaktorer, såsom hypertension, dyslipidæmi, adipositas og diabetes.
  2. At forebygge udvikling af utilsigtet vægttab.
  3. At tilstræbe vægtøgning eller vægttab efter individuel vurdering.
  4. At fokusere på bevarelse og evt. øgning af muskelmassen ved kombination af fysisk aktivitet og sufficient proteinindtag.

Tilbage til top

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Målgruppe for diætbehandlingen

Inklusionskriterie: patienter > 18 år med erkendt hjertesvigt LVEF≤ 45%.

Den nationale vejledning for hjerterehabilitering anbefaler, at patienter med hjertesvigt, og patienter, som har gennemgået en hjerteklapoperation (i det tidlige postoperative forløb), vurderes med henblik på at afklare behovet for diætvejledning.

Målgruppe for vejledningen

Sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, læger og kliniske diætister, der varetager pleje og behandling af patienter med hjertesvigt.

Tilbage til top

 

Definitioner

NYHA klassifikation: The New York Heart Association Functional Classification.

NYHA I: Ingen fysisk begrænsning. Almindelig fysisk aktivitet medfører ingen dyspnø, træthed eller palpitationer.

NYHA II: Let begrænsning i fysisk aktivitet. Ingen gener i hvile, men almindelig fysisk aktivitet (trappegang til 2. sal, græsplæneklipning, støvsugning, bære tungere indkøb) medfører nogen dyspnø, træthed og/eller palpitationer.

NYHA III: Udtalt begrænsning af fysisk aktivitet. Ingen gener i hvile, men lettere fysisk aktivitet (gang i let modvind, af- og påklædning, trappegang til 1. sal) medfører mere udtalte symptomer

NYHA IV: Symptomer er til stede i hvile og øges ved enhver form for fysisk aktivitet

EF: Ejection Fraction. Hjertes uddrivningsfraktion/pumpefunktion. Normal funktion: ca. 60 %, let nedsat funktion: 45-60 %, moderat nedsat funktion: 40-45 %, svær nedsat funktion: <40%.

LVEF: Left Ventricular Ejection Fraction

Systolisk hjerteinsufficiens: Venstre hjertekammers pumpeevne nedsat. LVEF < 45 %

Kardiel kakeksi: Katabol tilstand med negativ energibalance, efterfulgt af vægttab

Tilbage til top

 

Fremgangsmåde

Metode

Der sigtes overordnet mod at højne patientens egenomsorg.

I diætvejledningen tages der udgangspunkt i den motiverende samtale og sigter mod adfærdsmodifikation og empowerment. Patientens parathed, villighed og evne vurderes og med afsæt i diætbehandlingen tilstræbes, at patienten bliver i stand til at omsætte denne viden til praksis.

Det er således patientens motivation for forandring, der er afgørende for den første diætetiske målsætning.

Diætbehandlingen består af initial diætvejledning og 1-2 opfølgninger.

Diætbehandling

Med udgangspunkt i patientens kostanamnese og relevant dataindsamling, vejledes patienten i diætprincipperne for hjerteinsufficiens. Kostråd til hjertesvigtspatienter er afhængig af sværhedsgraden af hjertesvigtet (NYHA klassificering) og ernæringstilstanden og vil optimalt altid kræve en individuel vurdering.

Generelt gælder de seneste Nordiske Næringsstof Rekommendationer samt De officielle 7 kostråd: De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima - Alt om kost

Der kan være specifikke anbefalinger indenfor makro- og mikronæringsstoffer ved hjertesvigt som beskrevet nedenfor:

Protein

Til raske voksne anbefales det, at protein udgør 10-20 E % af madens energi. Til raske voksne på 65 år eller derover anbefales det, at protein udgør 15-20 % af madens energi. For at bevare den aktuelle kropssammensætning og begrænse hyperkatabolismen hos patienter med hjertesvigt anbefales det, at proteinindtaget er mellem 1,1 g/kg og 1,4 g/kg. Proteinbehovet må vurderes individuelt i forhold til vægttab og nedsat muskelstyrke (Aquilani et al 2003). Ved adipositas svt. BMI over 30, kan der udregnes individuelle proteinbehov. Ved nedsat nyrefunktion kan der være individuelle begrænsninger. 

Fedt

Anbefalinger som den generelle population. 

Total fedt: 30 E%. Herunder mættet fedt: < 10 E%, Monoumættet fedt: 10-20 E%, Polyumættet fedt: 5-10 E%, N3+6: min 3 E%.

Fisk, fiskeolietilskud og N-3 fedtsyrer

Ved hjertesygdom anbefales 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 300 gram er fed fisk (sild, ørred, laks, makrel, hellefisk). Dette svarer til 7 gram omega-3 fedtsyrer (N-3). De seneste studier viser , at hjerte-kar patienter, herunder hjertesvigt IKKE reducerer morbiditeten eller mortaliteten ved et dagligt tilskud i form af fiskeolie. Der anbefales derfor at få dækket behovet for omega-3 fedtsyrer gennem kosten og ikke ved tilskud. Hos patienter med kardiovaskulær sygdom samt sparsomt indtag af fisk kan fiskeoliekapsler overvejes som supplement til kosten.

Kulhydrat

Anbefalinger som den generelle population på 55-60 E% kulhydrat, heraf max 10% fra tilsat sukker.

Det anbefales at fokusere på indtaget af komplekse kulhydrater indeholdende kostfibre, hvilke nedbrydes langsommere i kroppen, giver et mere stabilt blodsukker og giver mæthed i længere tid. Komplekse er fx fuldkornsbrød, havregryn, upolerede ris, grøntsager (gerne grove) og bælgfrugter.

Frugt og grønt

Anbefalinger som den generelle population. 600 g frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst 300 g anbefales at være grøntsager.

Nødder og mandler

Nødder har et højt fedtindhold (35-60%), hvoraf ca. 75% er umættet fedt, især monoumættet. Sammensætningen varierer i forskellige typer nødder, men indtagelse af nødder forbedrer prognosen ved arteriosklerotisk hjertesygdom og hjertessvigt og reducerer generelt mortaliteten på baggrund af hjertesygdom. Indtagelse af mandler forbedrer lidpidprofilen og reducerer insulinproduktionen hos patienter med hyperlipidæmi og reducerer det postprandiale glukoserepsons hos raske, hvis de tilsættes et måltid med fx hvidt brød. Hjerteforeningen anbefaler på denne baggrund 30g blandede nødder og mandler.

Chokolade

Mørk chokolade sænker både systolisk og diastolisk blodtryk. I et studie var der 40% risikoreduktion for kardiovaskulær sygdom ved høj chokolade indtagelse. Den gavnlige effekt tilskrives indholdet af flavonoler, der følger med et højt kakaoindhold, hvorfor chokolade med et højt kakaoindhold har stært gavnlig virkning fremfor lys eller hvsi chokolade. Samtidig er risikoen for for vægtøgning fornemtlig mindre ved indtagelse af mørk chokolade, da der er en teori om, at den mørke chokolade øger mæthedsfornemmelsen og på den måde begrænser risikoen for overspisning.

Mikronæringsstoffer, sporstoffer og kosttilskud

Ingen specifikke anbefalinger herfor.

D- vitamin

Ingen specifikke anbefalinger herfor. Der kan være incitament til tilskud ved individuelle mangler.

Alkohol

Ved mistanke om alkoholisk kardiomyopati, anbefales total afholdenhed. For øvrige gælder sundhedsstyrelsens anbefalinger, 7 genstande for kvinder og 14 genstande for mænd om ugen og max 5 genstande pr. gang.

Salt og væske

Anbefalinger for den generelle population gælder også for hjertesvigtspatienter. Højst 5-6 gram salt om dagen. På baggrund af fx svær hyponatriæmi eller væskeophobning kan der iværksættes væskebegrænsning på 1,5- 2 liter dagligt. Dette er altid en lægelig vurdering som den diætetiske vejledning tager hensyn til.

Coenzym Q10, thiamin, magnesium og zink

Der er ingen evidens for generel anbefaling om tilskud. Ved mangeltilstande og individuelle behov, anbefales korrektion.

Tilsigtet vægttab - hvornår?

Der hersker ikke enighed om, hvorvidt overvægtige patienter med hjertesvigt skal tabe sig. Litteraturen tyder på at mortaliteten er størst hos de svært kakektiske og svært overvægtige og lavest hos de normalvægtige og let overvægtige. Samtidig er der ikke påvist reduktion af morbiditet eller mortalitet ved vægttab. Tidligere har man anbefalet vægttab for overvægtige og svært overvægtige hjertesvigtspatinter, men dette gøres ikke længere rutinemæssigt. Hvis patienten er meget påvirket af hjertesvigtet og ikke kan udøve tilstrækkelig fysisk aktivitet, vil et givent vægttab påvirke muskelfunktionen og dermed den daglige funktion.

Vægttab til patienter med hjertesvigt beror derfor altid på en individuel vurdering.

Utilsigtet vægttab hos hjertesvigtspatienter

Ca. 20 % af patienterne bliver underernæret som følge af deres hjertesygdom. Dette er til dels grundet et forhøjet basalstofskifte (ved kronisk inflamation) som vurderes til at være 10-20% højere end ved normale tilstande.

Såfremt der er tale om en patient med hjertesvigt i ernæringsmæssig risiko går dette forud for diætbehandling til patienter med hjertesvigt. Her vil der ofte være behov for ernæringsterapi form af energi- og proteinrig kost, tilskudsdrikke, sondeernæring og/eller parenteral ernæring, med det formål at dække patientens energi- og proteinbehov. 

Hos ca. 15 % af uselekterede patienter med klinisk manifest hjertesvigt er vægttabet så udtalt, at tilstanden må betegnes som kardiel kakeksi. Mellem 15 % og 30 % af hjertesvigtpatienterne udvikler kardiel kakeksi og vægttabet er overvejende svind af muskelmasse. Hjertesvigtspatienterne har negativ nitrogenbalance og er præget af nedsat muskelkraft og træthed. Kakeksi hos hjerteinsufficiente patienter er forbundet med en meget dårlig prognose.

For underernæret hjertesvigtspatienter betyder dette fokus på tilstrækkelig energi- og proteinindtag kombineret med fysisk aktivitet og optimal medicinsk behandling.

Gruppeundervisning

Som en del af hjerterehabiliteringen kan undervisningen foregå i grupper. Her er diætbehandlingen en del af et samlet forløb. Forløbet varetages af et tværfagligt team bestående af læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og diætister. Den diætetiske vejledning ved klinisk diætist består af 1-2 timers gruppeundervisning. Her kan patienterne drage erfaringer fra hinanden og yde støtte til hinanden.

Her berøres emner som:

  • Ernæringstilstand hos hjertesvigtspatienter
  • De energigivende næringsstoffer – kulhydrat, protein, fedt og alkohol
  • Proteinbehov
  • Indkøbsguide herunder evt. varedeklarationer
  • Fuldkorn og kostfibre (Nøglehulsmærket, Fuldkornsmærket)
  • Fisk og fiskeolie
  • Salt
  • Praktiske madlavningstips
  • BMI, taljemål, vægttab og motion

Der lægges vægt på inddragelse af patienterne i en dialogbaseret undervisning. Undervisningen kombineres så vidt muligt med praktiske øvelser, evt. tolkning af varedeklarationer, indkøbsguide, sammensætning af måltider m.m. På nuværende tidspunkt er der ikke mulighed for praktiske madlavningsøvelser.

Tilbage til top

 

Ansvar og organisering

 

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Materialevalg til udlevering efter behov.

”Indkøbskort”. Hjerteforeningen 2018

"Mad for dit hjertes skyld" SIG Kardiologi 2018

”Spis mad med mindre salt”. Fødevarestyrelsen 2018.

Referencer

National årsrapport, 2020 fra Dansk Hjertesvigtsdatabase

”National Cardiologisk behandlingsvejledning” (NBV), 2019: https://www.cardio.dk/chf

“Cardiology and pulmonology “ ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition:. Clin Nutr 2006;25(2):311-318.

”Nordic Nutrition Recommendations 2012”. 5 udgave. Norden 2014

"Ernæring til patienter med hjerteinsufficiens" Hjerteforeningen 2015

Schjerning, A. et al., 2020. ”Bivirkninger og lægemiddelinteraktioner ved brug af naturlægemidler blandet patienter med kardiovaskuklære sygdomme”. Dansk Cardiologisk Selskab

Aquilani, R. et al., 2003. Is Nutritional Intake Adequate in Chronic Heart Failure Patients?

Henvisninger og links

Hjerteforeningen, http://hjerteforeningen.dk/ http://hjertesvigt.dk/

Dansk Cardiologisk Selskab, http://cardio.dk/

Foreningen af kliniske diætister, http://www.diaetist.dk/

Fødevarestyrelsen, http://altomkost.dk/

Tilbage til top

 

Bilag