Sikre korrekt henvisning, hensigtsmæssigt undersøgelsesforløb og svar.
Personale ansat på Nordsjællands Hospital
Billeddiagnostiske undersøgelser, retningslinjer for henvisning
Bestilling af billeddiagnostiske undersøgelser
At måle hudens perfusionstryk mhp. at bestemme amputationsniveau og vurdere mulighed for sårheling. Vanligsvis før evt. crusamputation.
Den dominerende faktor for heling af sår og i særdeleshed amputationssår er blodcirkulationen i huden. Med kendskab til hudperfusionstrykket kan man vurdere chancerne for sårheling. Det lokale hudperfusionstryk ligger tæt på det diastoliske blodtryk i samme område.
Hudperfusionstrykket kan måles med flere forskellige teknikker, hvoraf fotocelleteknik anvendes på Klinisk fysiologisk afsnit, Hillerød Hospital.
Gold standard for vurdering af hudperfusionstryk er isotopudvaskningsmetoden. Vurdering af hudperfusionstryk med fotocelleteknik er dog tilstrækkelig sikker ved hudperfusionstryk over 40 mmHg. Med fotocelleteknik er der en tendens til at undervurdere hudperfusionstrykket især ved lave værdier.
Det skal understreges at hudperfusionstrykket udelukkende udtrykker noget om sårhelingspotentiale på baggrund af hudens blodforsyning og intet om andre faktorer af betydning for primær sårheling (infektion, ernæringstilstand etc.).
For at få det optimale udbytte af undersøgelsen er det mest hensigtsmæssigt at undersøgelsen udføres umiddelbart præoperativt, således at hudperfusionen ved undersøgelsestidspunktet svarer bedst muligt til det postoperative niveau. Patienten bør være normohydreret og ordentlig smertedækket.
Link til patientvejledning på hjemmesiden.
Patienten undersøges hvilende i liggende stilling. Ved anvendelse af en lyskilde med monokromatisk lys og en fotocelle monteret sammen i en enkelt probe registreres det farveskift i huden, der skyldes ændringer i blodfylden, idet lyset reflekteres af hæmoglobinets røde farve. Ved at placere proben under en blodtryksmanchet der blæses op til over det lokale systoliske tryk tømmes kapillærnettet i huden for blod. I forbindelse med langsom udluftning af manchetten registreres farveskiftet i huden som et elektrisk signal.
Proben fikseres med tape på huden (det er vigtigt at proben placeres over bløddele). Vanligvis påsættes proben anterolateralt på crus 10 cm distalt knæledlinje.
En blodtryksmanchet placeres oven på proben og pumpes op til et tryk, der ligger over det systoliske tryk. Herefter sænkes trykket under gradvis udluftning af manchetten og hudperfusionstrykket aflæses på kurveforløbet efter samme princip mht. fortolkning af kurveforløb som ved strain-gauge- måling af det distale systoliske arterietryk (se dette). Målingen gentages så der sikres en reproducerbarhed på 10 mmHg eller mindre.
Ved et hudperfusionstryk under 20 mmHg er der lav sandsynlighed for sårheling (ca. 20%). Ved et tryk på over 40 mmHg er der gode muligheder for sårheling.
Svar på billeddiagnostiske undersøgelser
Den kliniske afdeling har ansvar for implementering af vejledningen
Billeddiagnostisk Afdeling har ansvar for det faglige indhold og revision af vejledningen.