Observations skema, Intensivt (børn), til brug ved patienttransport eller akut dårlige børn

 

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

At observation af ethvert barn nyfødt, sygt og/eller præmaturt barn finder sted på højt fagligt niveau

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Alle børn, nyfødte, syge og/eller præmature

Sundhedsfagligt personale der plejer, observerer og behandler børn, nyfødte, syge og/eller præmature.

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

 ”Intensivt OBS-skema” tages i brug når der er behov for det. Som regel vil det være i tilfælde hvor akutte situationer opstår, og hvor der er brug for intensiv og hyppig registrering af observationer, behandlingsopstart, samt andre handlinger omkring barnet.

 ”Intensivt OBS-skema” anvendes også som observationsskema under transporter. Observationsskemaet taget med retur til B1541 efter brug og skal efterfølgende scannes ind i SP af lægesekretær.

”Hoved” på skemaet:

Patient: påsætning af patientlabel, enkelt med navn og cpr nummer.

Gestationsalder: angivelse af den gestationsalder barnet har det pågældende døgn.

Dato, år , side: angivelse af dato, år for det pågældende døgn, og fortløbende side antal.

”Kurven”:

Saturation: aflæses på overvågningsudstyret og markeres med et rødt hak på skemaets kurve. Talværdierne kan findes på skemaets 1. talkolonne.

PO2: aflæses på overvågningsudstyrets transkutane måling. Værdien markeres med en sort cirkel, talværdierne kan findes på skemaets 2. talkolonne.

Temperatur: markeres med en blå firkant, hvis temperaturen er målt rektalt, eller med en blå prik, hvis temperaturen er målt axillært

PCO2: aflæses på overvågningsudstyrets transkutane måling. Værdien markeres med et grønt kryds, talværdierne kan findes på skemaets 2. kolonne.

Puls: aflæses på overvågningsudstyret og markeres på observationsskemaet med en rød prik. Talværdierne kan findes på skemaets 4. talkolonne.

Resp: tælles på barnet, og markeres på skemaet med et blåt kryds. Talværdierne kan aflæses på skemaets 4. talkolonne. 

Blodtryk: med grønt registreres det målte blodtryk, med trekanter i kurven, markeret ved hhv systolisk og diastolisk værdi, og en prik/bolle for registreres mean tryksværdien.

Ilt %: med rødt kryds registreres den ilt procent, som barnets respiratoriske behandling er mixet med. 

“Respiration”s feltet:

Noter: her noteres det tal som refererer til den bemærkning der formuleres i skemaets notefelt.

Respirator: registrering af de indstillinger som aflæses på respiratoren.

Cpap tryk: her noteres det aflæste cpap tryk og flow. Ved at slå en cirkel omkring det noterede tryk, markeres det, at trykket er blevet kontrolleret vha trykmåler. F.eks: (5)/ 11 

Cpap temperatur: den temperatur værdi som aflæses på cpap-varmer aggregatet.

Cpap vand i kammer: det noteres med et hak, når kontrol af vand i kammeret er udført. 

Sugning nasalt/trakealt: registreres ud for tidspunktet for opsugning. Angivet med (O) ved brug af olivenknop eller (S) ved brug af langt sug. Mængden af opsuget sekret, noteres med +/++/+++. F.eks: O++/S+. Farve og konsistens registreres, ved en bemærkning i notefelteller over de noterede +’er.

Apnø/cyanose/stimulation: registreres med + i feltet. F.eks: +/+/+. Er der talrige episoder over en time, kan dette registreres som en bemærkning i notefeltet.

”Observations” feltet:

Smertescoring: notering af smertescoringsværdi, udfra den anvendte skala COMFORTneo - neonatal smertevurdering. Refleksion over værdi i forhold til barnets tilstand kan bemærkes i notefeltet.

Signaler/adfærd: notering af barnets adfærd, og signaler. Fx om barnet døser, er vågent, sover (og heri grader af søvn (tungt, let, overfladisk…)), græder etc.

Sondetjek/anlæggelse: Tjekkes ved hvert måltid og der noteres antal cm sonden er placeret ved, målt ved barnets næsefløj samt antal ml aspirat. Ved anlæggelse af ny sonde markeres dette ved at slå en cirkel omkring cm angivelsen. 

”Indgift”s feltet:

Sukkervand pr. os/ml: registrering af indgift af peroral sukkervand, med notering af antal milliliter givet.

IV væske ml/t: notering af intravenøs væske type, ex neoknag, glucose, blod, og andet. Antal milliliter i timen noteres i hovedfeltet, og at infusionen løber, registreres ved at sætte en lodret streg, udfor tidspunktet hvor infusionen opstartes, forbundet med en vandret streg i den tid hvor infusionen løber. Ændres antal milliliter i timen kan dette registreres ved at afslutte den løbende infusion, og starte en ny op i et nyt felt, men i en situation hvor der tilføres flere forskellige infusioner, og hvor der på skemaet vil blive pladsmangel, vil det være hensigtsmæssigt at ændre indløbsmængden i rubrikken hvor infusionen er opstartet, udfor det tidspunkt hvor infusionshastigheden ændres .

Medicin: registrering af indgift af medicin. Præparat navn kan skrives i feltet.

”Udgift”s feltet:

Vandladning/ble vægt: registreres med et kryds. Ved behov for mere præcis registrering af diuresen, kan bleerne vejes. Diuresen (bleens vægt med diurese, minus bleens egen vægt), kan skrives til venstre i feltet, efterfulgt af en skråstreg, og til højre for skråstregen kan den akkumulerede diurese skrives.

Afføring: registreres med et kryds. Ved atypisk afførings udseende, og lign, kan bemærkes i notefeltet.

Aspirat/udseende/ml: registreres af det ophentede maveindhold i antal milliliter. Aspirat udseendet kan kort beskrives i selve skrivefeltet ex: ”gult, klart, frisk mælk, grønt, lysegrønt”, evt suppleret med en bemærkning i notefeltet. Ved store aspirater, skal dette noteres og regnes med i det totale væske regnskab.

”Total ind”:

Registrering af sammentælling af den indgivne væske – alle infusioner og pr. os indgift.

”Total ud":

Registrering af sammentælling af den udskilte væske – bleer vejet, samt evt en milliliter vurdering (af lægen) af barnets gylp, blødning oa.

”Total væskebalance ml +/- :

 Rubrikken her kan benyttes til at lave væskebalance status på barnet, x 1 i døgnet eller efter behov evt x 3 i døgnet fx ved vagtskifte. OBS særligt vigtigt hos meget præmature og svært syge F.eks asfyktiske børn eller børn der får iv væske p.g.a blodsukker problemer eller som supplement til mad.

Feltet til venstre for kurven:

Noter:  Her angives barnets vægt. Iøvrigt registreres afvigelser eller akutte tiltag i observation og behandling af barnet.

Læge, Sygeplejerske dag, aften, nat: registrering af navne på det personale der aktuelt er involveret i observation og behandling af barnet.

Plejepersonalet forholder sig til alle punkter på skemaet ved hvert dokumentationstidspunkt, d.v.s. der sættes en steg hvis der ikke er noget at registrere ud for det pågældende punkt.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afsnitsledelser i børne- og ungeafdelingen er ansvarlige for at implementere vejledningen og hvor relevant for at konkretisere denne vejledning lokalt.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag