Melatoninrus til børn mellem 6-18 mdr., som skal til DMSA (nyreskintigrafi), Renografi og Diureserenografi. Sygeplejevejledning.

Formål

At alle medarbejdere i Børne- og ungeafdelingen er bekendt med proceduren for renografi herunder diureserenografi og DMSA (nyreskintigrafi) i Melatoninrus, således at familierne oplever helhed og sammenhæng i den praktiske udførelse, vejledning og information der gives.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Plejepersonalet.

Tilbage til top

Definitioner

Melatonin, der er kroppens eget søvnhormon, har i mange år været anvendt bivirkningsfrit som søvninducerende middel i forbindelse med EEG- undersøgelser på børn.

Ved indgift af Melatoninen kan man i de fleste tilfælde, bivirkningsfrit inducere søvn af kortere varighed ( 15-30 min).

Melatonin påvirker ikke svælg og hostereflekser, og der kræves derfor ikke tæt observation af barnet.

Barnet der sover på Melatonin er ikke sværere at vække end normalt.

Den søvninducerende virkning af Melatonin indtræder normalt efter ca. 30 minutter. Maksimal plasmakoncentration efter ca. 45 minutter. Halveringstiden er 45 – 60 minutter, og effekten vil derfor være forsvundet efter ca. 4 timer.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

  • Fra morgenstunden bestilles seng til barnet. 
  • Barnet er indkaldt til fremmøde i afdelingen ca. 8.45 og har fået påsat emla hjemmefra. Barnets tid på klin. fys. Vil tidligst være kl. 12.00. Den  præcise tid for det enkelte barn kan ses i sekretærernes indkaldelseskalender. Udebliver patienten, som er nummer 1, rykkes Nr. 2 frem. Skal barnet have radioaktivt sporstof inden undersøgelsen, foregår dette i B1531. 
  • Når barnet kommer til afdelingen indlægges barnet i Sundhedsplatformen, får armbånd på og identificeres. Identifikation af patienter
  • Hvis barnet udebliver eller barnet møder op syg, kontaktes Klin. fys.: 4555/ 4549 og orienteres herom. 
  • Barnet vejes og måles.  Værdierne skrives i Sundhedsplatformen (SP). Børneafdelingen kontakter klin. fys. på tlf. 4555/ 4549 når barnet er mødt, og oplyser om barnets højde og vægt. 
  • Kortjournal udarbejdes. Der laves ”Best Ord” på Melatonin og PVK anlægges at stugangsgående læge. Der anlægges den størst mulige PVK og lille forlænger slange med trevejshane påmonteres. Klinisk Fysiologisk afdeling foretrækker en blå PVK, lagt i albuebøjningen. Det er yderst vigtigt at PVK er anlagt senest kl  to timer før undersøgelsen, da sporstof skal kunne gives. Er der problemer med at lægge PVK, og har egne erfarne læger forsøgt, kontaktes anæstesiafdelingen med henblik på assistance. Trækker det ud, skal Klin. Fys. orienteres herom, da det har konsekvenser for resten af dages program for dem, og undersøgelsen kan i værste fald måtte aflyses. 
  • Hydrering inden undersøgelsen: Ved DMSA ingen hydrering påkrævet. PVK kan fjernes efter indgift af radioaktivt sporstof. Ved Renografi/diureserenografi skal PVK bruges til IV hydrering med isot. NaCl svarende til 10 mg/ kg legemsvægt. Væsken gives timen op til undersøgelsen, men må kobles fra inden barnet skal ned på Klin.Fys.
  • Sporstof indgift: Børn som skal til DMSA (nyreskintigrafi) skal have injiceret radioaktivt sporstof 2 timer før undersøgelsen påbegyndes. For disse børn gælder, at Klin. Fys  kontaktes på tlf. 4555 / 4549 og oplyses om, at barnet er klar til sporstof. Dog senest 2 ½ timer før undersøgelsestidspunktet. En bioanalytiker kommer derefter på børneafdelingen, og injicerer det radioaktive sporstof. Børn som skal til renografi /diureserenografi får også radioaktivt sporstof, men dette gives først i forbindelse med undersøgelsens start på Klin Fys. 
  • Forældrene vejledes i forhold til selve undersøgelsen i Melatoninrus. Forældrene vejledes og instrueres i at holde barnet vågent op til undersøgelsen. Barnet skal være træt og mæt. Der planlægges hvilke ting, der vil gøre barnet trygt, roligt og fremme en naturlig søvn udover Melatonin. (Barnets dyne, sovedyr, en flaske mælk og lign.) 
  • Melatonin gives i afdeling B1531 ca. 20-30 min før undersøgelsen. Det gives enten som mixtur eller tbl opslemmet i lidt vand/saft.      Dosering af Melatonin: 0.3-0,5/kg svarende til:

5 kg-1,5 mg

10 kg- 3 mg

25 kg- 6 mg                                                                                                                                                                                           

Barnet lægges i barnevogn på dyne/tæppe og forældre følges ned til Klin.Fys af servicemedarbejder. Dyne/tæppe skal bruges til at forflytte barnet og positionere det på lejet. Medbring ekstra dyne. I rummet på Klin.Fys. skal der være mørkt og mest mulig ro. Barnet kan vågne ved lys, støj og stillingsskift.

  • Barnet kan beholde sit tøj på ved undersøgelsen, men der må IKKE være metalknapper og metallynlås i tøjet. 
  • Kort tid inden barnet afhentes til klin. fys., i forbindelse med indgift af Melatonin, skal de børn som har fået radioaktivt sporstof have skiftet ble og bleområdet skal afvaskes. 
  • Barnet kan udskrives umiddelbart efter undersøgelsen og fjernelse af PVK. Der er ingen bivirkninger ved  Melatonin, dog kan enkelte børn være lidt trætte det følgende døgn.
  • For at fremme udskillelsen af det radioaktive sporstof, skal barnet i det følgende døgn, tilbydes ekstra at drikke med henblik på hyppige vandladninger og bleskift.  

Undersøgelsen udsættes hvis barnet er sygt.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afsnitsledelser i børne- og ungeafdelingen er ansvarlige for at implementere vejledningen og hvor relevant for at konkretisere denne vejledning lokalt.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag