Alle gravide tilbydes i forbindele med første svangreundersøgelse hos egen læge screening for HBsAg i serum. Screeningen tilknyttes undersøgelsen for blodtype og irregulære antistoffer i blodbanken.
HBsAg og HIV-antistof analyseres i blodbanken på Rigshospitalet dagligt og efter aftale med Blodbankens vagthavende læge RH (tlf. ###TELEFON###) i weekend. Der er daglig transport af blodprøver til RH på hverdage kl. 11.00 men ikke i weekend. Udenfor dette tidsrum må prøverne sendes med Taxa. Efter at prøverne er modtaget på RH, kan svar forventes i løbet af 1 time.
Svar fremgår af Laboratorissvar i SP.
Alle gravide tilbydes i forbindele med første svangreundersøgelse hos egen læge screening for HBsAg i serum. Screeningen tilknyttes undersøgelsen for blodtype og irregulære antistoffer i blodbanken.
Indsatsen afhænger af, om kvinden tilhører en af følgende risikogrupper:
Testnings- og vaccinationsstrategi for kvinder i risikogruppe:
Da der er mulighed for at forhindre overførsel af HIV fra moder til barn under fødslen, er det vigtigt, at at der med det samme testes for HIV. Se ovenfor.
Såfremt kvinden er HIV-positiv, tilkaldes infektionsmedicinsk ekspertise med det samme.
Da overførsel af hepatitis B fra moder til barn i forbindelse med fødslen kan minimeres ved vaccination af barnet på fødestuen, undersøges den fødende for HBsAg med det samme. Se ovenfor.
Såfremt denne prøve ikke kan analyseres og svar gives medens kvinden er på fødegangen, gives det nyfødte barn såvel hepatitis B immunglobulin og hepatitis B vaccine uden forudgående svar. (I samme moment tages blodprøve fra moderen for syfilis, som analyseres som rutineprøve).
Testnings- og vaccinationsstrategi for kvinder som ikke er i risikogruppe:
Der tages blodprøve fra moderen for HIV, HBsAg (og syfilis). Disse prøver kan
analyseres som rutineprøver.
Er kvinden tillige HBeAg-positiv, og dermed særlig smitsom, kan udredning og vaccination af den øvrige husstand komme på tale, hvorfor hendes praktiserende læge bør orienteres.
Afdelingsjordmoder injicerer nedennævnte.
Med separate sprøjter injiceres der anterolateralt i det ene lår:
Barnet skal hos egen læge revaccineres med 0,5 ml Engerix-B® 20 µg/ml i.m. ved alderen 1, 2 og 12 måneder og menes herefter at være immun i ca. 10 år.
Vaccination mod hepatitis B er gratis for børn under 2 år, der er født af kvinde med kronisk hepatitis B, og som har dansk indfødsret eller bopæl her i landet.
HBV smitter (udover fra mor til barn under fødslen) via blod og seksuel kontakt. Der skal i forbindelse med HbsAg og HbeAg positive ptt. iagttages vanlige forholdsregler ved eksposition for blod, samt i øvrigt vanlige hygiejniske forholdsregler.
Der er ikke grund til at fraråde amning hos kvinder positive for HBsAg ( – når barnet er påbegyndt vaccinationsserien med Engerix B), hepatitis C infektion og/eller positiv anti-hepatitis E virus antistof-titer.
Der er mindre risiko for udvikling af kronisk leversygdom hos børn smittede med hepatitis C i forhold til hepatitis B. Dels pga. den perinatale smitterisiko er mindre, og dels pga., hvis børnene bliver smittet, clearer de langt oftere virus selv.
Der findes ingen vaccine mod hepatitis C. Antiviral behandling mod HCV er kontraindiceret til børn ≤ 3 år, derfor følgende plan for opfølgning af børn:
Samtidigt med PKU tages: Alanin Aminotransferase (ALAT), PP og Laktat dehydrogenase (LDH). Påvirkning af disse tyder på medfødt leverlidelse.
Vi anbefaler at egen læge kontrollerer ovenstående levertal samt HCV-RNA ved 6 og 12 måneders alderen. Hvis levertal er normale og HCV-titer er negativ afsluttes kontrollen.
95% nyfødte børn af HbsAg-positive mødre gives immunprofylakse inden den forlader fødestedet.
Andel af børn af HCVsmittede mødre, hvor besked om opfølgning gives til egen læge.
Bekendtgørelse om ændring af bekendgørelsen om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m. v. nr. 922 af 19. oktober 2001.
Børn under 2 år, der er født af kvinde med kronisk hepatitis B, og som har dansk indfødsret eller bopæl her i landet, kan gratis blive vaccineret mod hepatitis B. Vaccinen rekvireres vederlagsfrit fra Statens Serum Institut og gives normalt ved fødslen samt i én, to og 12 måneders alderen. Konsultationen betales af sygesikringen.
For reference se Sundhedstyrelsens "Vejledning om HIV (Human Immundefekt Virus) og Bepatitis B og C Virus"; som forefindes på nedennævnte link.
http://www.sst.dk/~/media/AD9E0753B12546B8AEA323BF02AC3D2C.ashx