Håndtering af prøver og undersøgelser samt rettidig reaktion på disse.

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

Formål

Arbejdsgang i Børne- og ungeafdelingen (BUA) omkring håndtering af prøvesvar og undersøgelsesresultater fra børne- og ungemodtagelse, ambulatorium og sengeafsnit. 

At sikre en ensartet og patientsikker håndtering af prøvesvar  i Børne- og ungeafdelingen i såvel sengeafsnit, børne- og ungemodtagelse og ambulatorium.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, sygeplejersker og sekretærer i Børne- og ungeafdelingen.Tilbage til top

Definitioner

In basket

Alle læger i BUA er som udgangspunkt meldt ind i alle in basket puljer for sengeafsnit og ambulatorier

Alle er aktive medlemmer i de puljer, hvor de har en funktion.

Alle har mulighed for at aktivere sig i en in basket pulje, hvis de dækker for en anden, har patienter der skifter ambulante forløb etc. Ligeledes har man mulighed for at inaktivere sig en pulje, hvor man ved, man aldrig har funktion.

Der findes følgende in basket puljer:

Puljer for sengeafsnit: noh hibi1531, noh hibi1541, noh hibi0632 ,hibi1522, noh hibi1521, noh børnemodtagelsen, noh hibiakut

Puljer for ambulatorier:  noh hibavægt, noh hibainf, noh hibanefr, noh hibaneur, noh hibaendo, noh hibapulm, noh hiba1541, noh hiba1541, noh hiba1521

Puljer for 1541:  Speciallægerne er medlemmer af noh higb012 barselsamblæger, higbo142 barselsambresultater

Sekretær puljer: sekretærerne er medlem af samme puljer ud fra afsnit og specialer.

Fravær: Ved kendt fravær af mere end 3 dages varighed skal Ikke tilstede funktionen i In Basket aktiveres. Når denne aktiveres, skal man udpege brugere, der overtager ens In Basket funktionen under fraværet. De udpegede brugere modtager ikke automatisk besked om, at de dækker for den fraværende kollega, hvorfor det er væsentligt at de kolleger man har registreret til at overtage ens In Basket funktion under fravær, orienteres herom. 

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Patienterne informeres ved stuegang/udskrivelse, hjemsendelse fra Børne- og ungemodtagelsen eller besøg i ambulatoriet om, at de som grundregel kun vil blive kontaktet såfremt, der udkommer prøvesvar som er abnorme, og som har betydning og kræver handling.

MR scanning kræver en mundtlig prøveafgivelse også ved normale svar og her skal bestilles en ambulant tid.

 

Sengeafsnit

Blodprøver, mikrobiologi og billeddiagnostik i sengeafsnit

Indlagte patienter

Stuegangsgående læger skal dagligt tage stilling til alle prøver for den enkelte patient via ”resultatsignering” i SP. Prøverne skal signeres og evt. håndteres.

Udskrevne patienter

Det er den udskrivende læges opgave, at tage stilling til de svar, der foreligger på udskrivningstidspunktet.

Svar der udkommer, mens patienten er indlagt kommer ikke i afsnittets in basket, men under den enkelte patient og på afsnittets patientliste.

Svar der udkommer, efter patienten er udskrevet, havner i afsnittes in basket pulje

Svar der er udkommet under indlæggelsen, men som ikke er håndteret, havner på patientlisten udskrevne patienter afsnittes navn som alle bør lægge op under mine afdelinger

Vedrørende formidling af prøvesvar, som kræver handling, se længere nede i denne vejledning. 

EEG i sengeafsnit

Lægen der ordinerer/bestiller EEG under indlæggelse giver besked til sekretærerne på sengeafsnit, enten mundtligt eller via in basket til sekretærpuljen, om at det er bestilt.

Sekretæren laver en personlig remind me mhp. at tjekke op ugen efter, hvornår pt. har fået tid og derefter igen lave remind me for at følge op på, hvornår der ligger svar i SP.

Når svar er i SP skrives besked i in basket til ordinerende læge og sengeafsnittets in basket pulje samt til neurologipuljen.

Eksterne prøver

Papirsvar, som ikke i forvejen er at finde i SP, skanner sekretæren ind så snart de er modtaget. Stempler svaret med ”indskannet i SP” og lægger svaret til gennemgang til stuegang.

På udskrevne patienter indskanner sekretæren svaret og sender en besked i in basket til puljen for det respektive sengeafsnit.

Papirsvaret makuleres efterfølgende.

 

Børnemodtagelsen

Blodprøver, mikrobiologi og billeddiagnostik i børnemodtagelsen B1521

Vagtholdet FV, MV, 21s og Flowlægen er  dagligt ansvarlig for in basket puljerne Hibiakut børn, Hibi1521 akut, børnemodtagelse.

21s er primært ansvarlig  og skal dagligt åbne disse puljer, signere og håndtere.

Såfremt et prøvesvar kræver handling, skal dette dokumenteres i SP på almindelig vis.

Ved uddannelsesmæssig relevante svar laves en resultatnote, som sendes til den ordinerende læge


Ambulatoriet

Der vil dagligt være en YL i 21 (prøvesvarslæge, kaldet K21) som skal signere og håndtere prøvesvar fra hiba1521.

As lægen er supervisor for denne funktion.

Hvis svaret skønnes uddannelsesrelevant  sendes svaret ved brug af resultatnote til ordinerende læge. 

Hvis der afkrydses i "Gem som hurtig note", går svaret IKKE i journalen.

Der skal signeres for alle IKKE endelige resultater, der ikke kræver akut handling.

Der skal signeres og handles på unormale svar.

 

Blodprøver, mikrobiologi og billeddiagnostik i ambulatoriet

Fagområde team er ansvarlige for deres prøvepuljer. Det er vigtigt, at bruge tildel mig funktionen (blåt kryds) for at øge overskueligheden for de andre puljemedlemmer. Der kan ligge svar fra læger, som ikke indgår i teamet, idet patient kan have begyndt sit forløb i et andet regi. Teamet skal i de tilfælde sende svar via resultatnote til den korrekte pulje.

De fagområde specifikke puljer må håndteres således, at "ikke endelige svar", der ikke kræver handling, må signeres af puljens medlemmer, for at øge overskueligheden.

Når alle svar (n/n) foreligger, sendes samlet til ordinerende læge. 

 

EEG og MR ordineret i ambulatoriet

Når der ordineres EEG og MR af cerebrum i ambulatoriet,  sender lægen note til sekretærpulje eller egen sekretær. Sekretæren laver en personlig remind me mhp. at tjekke op ugen efter, hvornår pt. har fået tid og derefter igen lave remind me for at følge op på, hvornår der ligger svar i SP.

Når svar er i SP skrives besked i inbasket til ordinerende læge og til neurologipuljen.

Eksterne prøver

Papirsvar, som ikke i forvejen er at finde i SP, skanner sekretæren ind så snart de er modtaget og sender en besked i in basket til puljen for det respektive ambulatorie. Papirsvaret makuleres efterfølgende.

 

Formidling af svar på prøver, der kræver handling, til familier med udskreven børn / unge

  1. Forældrene forsøges som første valg at træffes pr telefon. Ved afgivelse af telefonisk svar, skal principper i Sikker mundtlig kommunikation - ISBAR, ISBAR med SALSA og Skriv ned og læs op altid overholdes. Træffes modtager ikke telefonisk, må prøvesvar ikke gives via telefonsvarer.
  2. Er telefonisk kontakt ikke mulig, og haster det med at forældrene overbringes prøvesvaret, er det muligt at sende et brev til forældrenes e-boks. Det gøres på følgende vis: Der skrives et brev i Sundhedsplatformen og sendes via in basket til en sekretær – enten en sekretærpulje eller direkte til en sekretær. Skriv i beskeden, at brevet skal sendes til mors eller fars e-boks. Hvis det handler om svar der gives i vagterne, hvor der kun sidder én sekretær i afdelingen er det afgørende at man sender det direkte til denne sekretær, samt mundtligt orienterer hende om, at der ligger et brev, som skal sendes. Sekretæren tjekker om vi har forældrenes fulde cpr. nummer, hvorefter det sendes til mors eller fars e-boks via sikker mail.
  3. Haster prøvesvaret ikke, sendes det som almindeligt brev. Det gøres på følgende vis: Der skrives et brev i Sundhedsplatformen og sendes via in basket til en sekretær – enten en sekretærpulje eller direkte til en sekretær.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afdelingsledelsen og afsnitsledelserne i Børne- og ungeafdelingen har absvar for:

  • At implementere vejledningen
  • At fastlægge evt. delegation af ordination
  • At sikre at relevante medarbejdere er oprettet i relevante puljer i In Basket i SP
  • At sikre, at In Basket puljer i Børne- og ungeafdelingen vedligeholdes

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag