Der måles SAT, PULS, BT, RF, TP, HØJDE OG VÆGT.
Ovenstående observationer dokumenters i vurderingsskemaerne i SP.
Hvis SAT er under 95% gives ilttilskud jfr. vejledningen Ilt behandling til børn
En del børn føler angst i forbindelse med vejrtrækningsbesvær, det er derfor vigtigt, at berolige og hele tiden forklare hvad der gøres.
For at bedre vejrtrækningen eleveres hovedgærdet og barnet lejres siddende med støtte under armene. Barnet skal forholde sig i ro.
Der gives inhalationer med ventoline/salbutamol 5 mg/ml jfr. ordination og efter vejledning Astmatisk bronkitis / tidlig debut af astma (Respiratoriske symptomer hos børn 0-5 år) Gives der inhalationer hver ½-1 time eller hvis der tilkommer betydelige bivirkninger (tremor, tackycardi, indre uro og søvnproblemer) halveres dosis jfr. vejledningen.
I forbindelse med inhalationerne er det vigtigt, at forældrene føler sig trygge og støttes af spl. til, at kunne give inhalationerne på bedst mulig vis. F.eks, kan der vises forskellige måder til, at fastholde barnet på, når det sidder på skødet af en forældre. Afledningsmanøvre som sang, sæbebobler eller film mm.
Hvis der ikke er behandlingsrespons kontaktes lægen for yderligere vurdering og behandling.
Der benyttes ”Tjekliste til indlagte børn med astmatisk bronkitis og tidlig debuterende astma” for hver ny indlæggelse.
Under indlæggelsen skal der altid af lægen vurderes, om der skal foretages en priktest og for hvilke allergener. Undersøgelser i forbindelse med udredning, monitorering og behandling af astma, børn/unge
Ved positiv priktest udleveres ”Værd at vide om allergi” og dette følges op mundtlig vejledning.
Under indlæggelsen trænes spacer teknik med familien, dette kan evt. leges ind ved at give en bamse inhalation.
I forbindelse med al information og vejledning til barn/familie, er det vigtig at finde ud af, hvor meget de ved om astmatisk bronkitis, hvilke ressourcer har familien og hvordan lærer de bedst.
En forudsætning for at give den optimale information og vejledning er, at der er lavet en fyldestgørende anamnese indeholdende spg. om: Hvæsende eller pibende vejrtrækning, nattehoste, hoste ved aktivitet eller latter. Har der været ændring i barnets aktivitetsniveau eller humør(stille og tilbagetrukket). Udsættes barnet for husdyr og/eller røg. Kommer der symptomer specielt ved infektioner, fugtigt vejr eller atopisk dermatit, og hvor længe varer det..
Løbende under indlæggelsen informeres der mundtligt om medicin, virkning og bivirkninger. Spacer teknik, kontrol af medicindoser, lungernes opbygning og funktion. Mundhygiejne, rengøring af spacer, rygning og allergisanering.
Denne information og vejledning gives i det tempo og mængde familien kan rumme af gangen og suppleres med skriftligt materiale, luftvejsatlas og astmafilm jfr. tjekliste.
Inden udskrivelsen fra afdelingen sikrer spl. og stuegangsgående læge i samarbejde at;
Afsnitsledelsen har ansvar for implementering af vejledningen.
Den enkelte medarbejder har ansvar for at kende og anvende vejledningen.