Aeeg monitorering med CFM Olympic.

Formål
Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag

Formål

EEG-undersøgelse giver et øjebliksbillede over de elektriske signaler fra barnets hjerne. A-EEG er en længevarende måling over timer til døgn, hvor A betyder amplitude-integreret dvs. at de elektriske signaler er modificeret. Vi anvender to afledninger mellem 2 elektroder på venstre side af hovedet og 2 elektroder på højre. Den 5. elektrode er en reference. Der vil således være en afledning på det rå-EEG som beskriver aktiviteten på højre side af hjernen og en som beskriver aktiviteten på venstre side.

I nogle tilfælde er to afledninger af det rå EEG ikke nok, da det kun optager aktivitet fra en mindre del af hjernen, og vi vil da bestille et traditionelt EEG, som er en optagelse fra ca. 10 elektroder og derved opnås et billede af hjernes funktion fra flere områder.

a-EEG anvendes til:

At monitorere neonatale børn med kramper eller mistanke herom.

At monitorere neonatale børn med svær asfyksi, og som er i risiko for at udvikle kramper og nedsat aktivitet fra hjernen.

Anden svær sygdom såsom meningitis eller sepsis, hvor man har mistanke om anfald.

Tilbage til top

Målgrupper og anvendelsesområde

Kramper eller krampemistanke

Monitorering efter asfyksi

Anden svær sygdom, f.eks. sepsis eller meningitis.

Læger og sygeplejersker 

Tilbage til top

Definitioner

Fremgangsmåde

Definition af måleparametre

Amplitude er elektrisk spænding, som måles i mikrovolt og vises på y-aksen. Da a-EEG kurven har form som et bånd taler vi om minimum og maksimum amplitude dvs. den nederste og øverste grænse af båndet. Enkelte spidser skal ikke regnes med. X-aksen viser tiden, normalt 6 cm / time.

Vi anvender to afledninger mellem 2 elektroder på venstre side af hovedet og 2 elektroder på højre. Den 5. elektrode er en reference. Der vil således være en afledning på det rå-EEG som beskriver aktiviteten på højre side af hjernen og en som beskriver aktiviteten på venstre side.


Klassifikation

Vi ønsker at monitorere baggrundsaktivitet, søvn-vågen cyklus og anfald.

Baggrundsaktivitet

Kontinuerlig aktivitet (C):
Hvis minimum amplitude dvs. laveste amplitude aflæst på y-aksen imellem 5-10 mikrovolt og maksimum amplitude dvs., højeste amplitude aflæst på y-aksen imellem 10-50 mikrovolt.
Diskontinuerlig aktivitet (DC):
Hvis minimum amplitude dvs. laveste amplitude aflæst på y-aksen er mindre end 5 mikrovolt og maksimum amplitude dvs. højeste amplitude aflæst på y-aksen 10-25 mikrovolt.
Burst-suppression (BS):
Inddeles i 2 sværhedsgrader
BS+: Diskontinuerlig aktivitet hvor den overvejende del af amplituden ligger under 5 mikrovolt og der er en meget lav variabilitet (0-2 mikrovolt), samtidigt ses mere end 100 burst/time hvor amplitude > 25 mikrovolt.
BS-: Diskontinuerlig aktivitet hvor den overvejende del af amplituden ligger under 5 mikrovolt og der er en meget lav variabilitet (0-2 mikrovolt), samtidigt ses mindre end 100 burst/time hvor amplitude > 25 mikrovolt.
Low voltage(LV): Smalt bånd med maksimum amplitude omkring 5 mikrovolt. Der ses ofte en mindre antal burst lignende udslag men det er formentlig ”støj” fra berøring eller andet apparatur. (det er svært at forestille sig at en hjerne som har så svag en aktivitet pludseligt kan udløse nogle enkelte egentlige burst).
Inaktiv, fladt (FT): Overvejende isoelektrisk. Amplitude ligger under 5 mikrovolt.

Søvn-vågen kurve.
Mature børn viser normalt forskel i amplitude under søvn, idet laveste amplitude er mindre under søvnperioden.  Ses som varierende bredde af det elektriske bånd, hvor det er bredt under stille søvn og smalt under vågenhed eller aktiv søvn. Inddeles herefter.
Ingen søvn-vågen kurve (SVC): Ingen cyklisk variation af baggrundsaktivitet.
Umoden søvn-vågen kurve
Udviklet søvn-vågen kurve. Tydelig sinusoid kurve med cyklisk variation med varighed mere end 20 minutter

Anfald

Ses som umiddelbar stigning i laveste amplitude og oftest samtidig med stigning højeste amplitude. Efter anfald ses oftest fald i amplitude. På det rå EEG ses regelmæssige udladninger med spikes og eller sharp-waves. Varighed > 10 sekunder.
Anfald kortere end 10 sekunder kan ikke ses.
Anfald beskrives som

enkeltstående anfald

recidiverende anfald som kommer med mindre end 30 minutters interval

status epileptikus som er epileptiske anfald der varer længere end 30 minutter eller hyppigere anfald, der gentages med så kort interval at bevidstheden ikke genvindes imellem anfald (med mindre end 5 minutters interval)


Tolkning

aEEG er ikke et kriterium ift kølebehandling efter svær perinatal asfyksi men kan af og til være brugbart hvis man er i tvivl og altid i samarbejde med en neonatolog. Det må aldrig forsinke kølebehandlingen.

Abnormt aEEG 3 timer efter fødsel, f. eks. burst suppression hos et barn med perinatal asfyksi har en prediktiv værdi på 80% for udvikle svær grad af mental retardation og/eller svær cerebral parese. Ved 6 timer en prediktiv værdi på 90%.
Eller sagt på en anden måde. Et barn med normal kontinuerlig eller diskontinuerlig aktivitet de første 6 timer efter fødsel med perinatal asfyksi har en 90% chance for at udvikles normalt.

Anfald på a-EEG hos en præmatur giver mistanke om IVH og det må undersøges nærmere ved ultralyd. Abnormt a-EEG efter hjerneblødning er et dårlige prognostisk fund end hvis aktiviteten er C eller DC.

Anfald på a-EEG/rå EEG hos et barn uden synlige kramper vil oftest være en behandlingsindikation, men det er kontroversielt om barnets prognose forbedres i forhold til ingen behandling. Der må derfor tages hensyn til varighed af anfald, medicinering og andre kliniske data.

Beskrivelse af a-EEG kurver:
I journalen noteres ved stuegang indholdet af det sidste døgns baggrundsaktivitet og evt anfald samt tolkning heraf.

Artefakter/anfald? Der kan være forstyrrelser som skyldes anden aktivitet som ikke kommer fra hjernen eller elektriske anfald af meget kort varighed. Definitorisk skal en anfaldsuspekt aktivitet i den nyfødtes EEG vare mindst 10 sekunder for at regnes som et anfald. Elektriske anfald hos nyfødte varer som regel 30-120 sekunder. Hvis et elektrisk anfald ikke ledsages af kliniske fænomener kaldes det ‘silent’. Mindst halvdelen af elektriske anfald hos nyfødte er ‘silent‘.

Vedr. artefakter:
Der benyttes forforstærkning nær patienten, og bortfiltrering af lave frekvenser (under 2Hz) og høje frekvenser (over 16 Hz). Derfor er a-EEG monitorering forholdsvis robust i intensivafdelinger, mens optagelse af konventionelt EEG kræver meget stor omhu for at undgå elektrisk støj. Men da EEG er elektriske spændinger i µV området, er registreringen alligevel følsom for elektrisk støj såvel som for bevægelser af barnet eller elektroder. Alle forstyrrelser bliver større hvis impedansen er høj (>30 kOhm). Det kan være umuligt at skelne mellem artefakter og elektriske anfald.

Falsk høj aktivitet

Forstyrrelser (pusling, UL af hjernen) giver for højt EEG-signal. (skriv på strimlen)

Muskel-aktivitet viser sig som uregelmæssigt svingende CFM-kurve (skriv hvis barnet er uroligt) og det rå EEG viser meget hurtig uregelmæssig aktivitet (10-40 Hz). Check om elektroderne sidder for lavt på hovedet og derved opfanger muskulær aktivitet i skalpen.

Elektrisk støj kan betyde at den nedeste margin hæves, f.eks. så bundlinien i et aEEG med langsom burstaktivitet kan ligge betydeligt over 0.

Et EEG artefakt eller et respirationsartefakt kan have samme effekt.

Støj fra strømforsyningerne giver et ensartet 50 Hz 'græs' på den rå EEG-kurve. Det skal være mindre end 5 mm bredt på skærmen for at kunne filtreres effektivt fra i aEEG’et.

Ved fejl på referenceelektroden kan signalet bliver EMG-lignende og aEEGbliver et smalt bånd evt. med ''savtaksmønster' ligesom ved hyppige anfald.

Falsk lav aktivitet

Afstanden mellem elektroderne er for lille.

Massivt subkutant ødem.

Apparatet virker slet ikke (Check at a-EEG giver udslag ved at trykke på en af de aktive elektroder)

Fremgangsmåde:

Udstyr:

CFM Olympic Brainz Monitor/Natus

Hydrogel - elektroder (alternativt nåle-elektroder, hvis hydrogel-elektroder ikke fungerer)

DAB Box - Data Acquisition Box. (DAB boksen kan ikke tåle at hænge i ledningen).

Nuprep gel

Skraber til rasering

Opstart af aEEG Monitor:

Sæt monitoren i stik

Tænd på on/off knappen bag på monitoren, og vent på at systemet starter op i hoved displayet

Tryk på den røde cirkel nederst i touch skærmens højre hjørne

Indtast barnets cpr.nr og navn (men kan opstartes uden)

Tryk Næste

Vælg 5 elektrode konfigurationen på skærmen

Tryk: Start optagelse

Påsætning af elektroder på barnet:

Obs. Det er vigtigt at elektroderne placeres korrekt. Prioriter at være 2 sygeplejersker til opgaven. 

Hår fjernes. Det gøres ved at barbere et område svarende til elektrodens størrelsen.

Nuprep gelen påsmøres med en vatpind eller med en finger påført handske (da fedtet fra fingeren ellers modvirker peelingen). Der påsmøres ligeledes Nuprep på skulderbladet hvor referenceelektroden placeres.

Start med de bagerste elektroder. Følg bagkanten af øret op til issen. Det er meget vigtigt at elektroderne ikke placeres for lavt (tæt på øret) da man derved fanger tyggemusklerne på aEEG’et i stedet. Der skal være 4 cm imellem de 2 bagerste elektroder.

Fra de bagerste elektroder, måles 4 cm fremad – i næseretningen, og de forreste 2 elektroder placeres her, også med 4 cm imellem sig. Således at de 4 elektroder tilsammen danner et kvadrat. Obs. Det er meget vigtigt at elektroderne ikke placeres nede i panden da man herved opfanger ansigtsmuskulatur og mimik.

 Der opnås bedst signal/mindst støj, hvis elektrode ledningerne peger op mod issen.

Ledningerne kan samles med krøltape eller et stykke plastic slange, det er vigtigt at ledningerne går direkte fra barnet til DAB boksen uden at komme i berøring med andre kabler/apparatur, da det giver forstyrrelser på målingerne.

DAB boksen placeres på nærmeste plane flade, ikke i sengen.

Start monitorering:

Når hydrogel – elektroderne er påsat barnet og tilsluttet DAB boksen kan aEEG monitoreringen startes.

SIGNAL – knappen der ses øverst i skærmbilledet , udtrykker signalkvaliteten (impedancen) med farverne Grøn, Gul, Rød.

Tryk på impedance knappen yderst i højre side for at tjekke den enkelte elektrodes signal kvalitet.

Grønt signal: Ω< 10            = Velplacerede elektroder og god signalkvalitet.

Gult signal  : Ω = 10-20       = Revurder signal

Rødt signal : Ω > 20            = Signal uacceptabelt

På nedenstående billedeeksempel, ses impedans over grænsen – hvorfor der opstår rødt signal. På billedet kan man se at det er forreste venstre elektrode, der ikke sidder korrekt.

Alarmer

Når optagelsen er i gang vil der komme en alarm, hvis der opstår gult eller rødt (dårligt) signal. Denne kan afstilles ved at berøre SIGNALKNAPPEN øverst i skærmbilledet. Et pop-up vindue med alarmens art vil åbnes - vælg ”snooze” og alarmen vil være kvitteret i nogle minutter. Vælges ”dissmiss” vil alarmen være permanent kvitteret.

Ved behov kan monitoren tages ud af stik

Tryk på den røde knap nederst i højre side, når nyt skærmbillede fremkommer, tages monitoren ud af stik. Stikket sættes i igen og skærmen starter op. Vent indtil barnets navn kommer frem på skærmen og der står " Your previous Session was terminated abnormally. Do you want to resume the previous session" her vælges "yes".

Tilbage til top

Ansvar og organisering

Afsnitsledelser i børne- og ungeafdelingen er ansvarlige for at implementere vejledningen og hvor relevant for at konkretisere denne vejledning lokalt.

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Bilag