At sikre optimal smertebehandling af voksne patienter og sikre et ensartet grundlag for vurdering, behandling og dokumentation af smerter
Læger, sygeplejersker og øvrigt personale beskæftiget med smertebehandling.
Denne vejledning præsenterer generelle principper for smertebehandling. Ønskes mere specifikke vejledninger for enkelte smertesyndromer eller postoperative regimer, henvises til specifikke vejledninger herfor.
Smertetyper (smertemekanismer):
Smerter opdeles oftest i to typer (mekanismer): nociceptive og neurogene smerter.
Operationspatienter kan have begge smertetyper samtidigt.
Nociceptive smerter:
Somatiske (hud, muskler, knogler): beskrives sædvanligvis som konstante, borende, murrende og er let lokaliserbare. Er ofte aktivitets- og belastningsudløste.
Viscerale (fra de indre organer): Kan være konstante eller varierende i intensitet (kolikagtige). De er ofte diffuse og dybe med projektion til andet anatomisk område (f.eks. skulder eller ryg ). Ledsages ofte af kvalme og opkastning.
Nociceptive smerter responderer ofte på opioider – dog kan intermitterende vicerale og aktivitetsudløst somatiske smerter være vanskelige at kupere med opioider.
Neurogene (neuropatiske) smerter:
Smerter som skyldes beskadigelse af nerver perifert eller centralt. Neurogene smerter beskrives typisk som værende overfladiske, brændende, stikkende, sviende og/eller jagende (”som elektrisk stød”) smerter i afficerede dermatomer. Neurogene smerters mekanismer kendes ikke fuldt ud. Man mener, at det drejer sig om spontane signaludladninger i det perifere og centrale nervesystem, evt. kombineret med tab af centrale smertehæmningsmekanismer. Disse smerter responderer meget variabelt på opioider – ofte responderer de i ringe grad eller slet ikke.Diagnostiske kriterier udgøres klassisk af objektive fund i form af føleforstyrrelser (hypalgesi/hyperalgesi; hypæstesi/hyperæstesi, allodyni, afteresensationer og temporalesummationsfænomener).
Redskab til vurdering samt revurdering af smerteintensitet: se regional vejledning: Smertevurdering og smertedokumentation generelle principper for, regional
Fastsættes lokalt med det sigte enten at gøre patienten smertefri eller reducere smerten til et for patienten acceptabelt niveau.
Når patienten har nået et acceptabelt og stabilt smerteniveau, bør smertevurderingen hos patienter med akutte smerter gennemføres mindst én gang i hver vagt.
Ved stærke akutte smerter, som ikke kan lindres sufficient, bør smerteenhed eller anæstesiolog involveres.
Tidligere smertebehandling, effekt og bivirkninger søges afklaret inden behandlingsstart.
NSAID præparater er særligt virksomme ved imflammatoriske smertetilstande. Såfremt patienter har effekt af et NSAID præparat, men har betydelige gastrointestinale bivirkninger eller er i risikogruppe for at udvikle noget sådant, kan behandling suppleres med gastro-proaktive farmaka (protonpumpe hæmmer). Generelt set bør NSAID gives så kort tid som muligt og i så lav dosering som effektivt muligt, se nedenfor. Der skal dog være opmærksomhed på patienter med tidligere AMI, erkendt kardiovaskulære sygdomme bl.a hjerteinsufficiens eller patienter i risiko herfor.
Blandt opioider er morfin førstevalgs præparat ved stærke smerter. Der foreligger for nærværende ikke dokumentation for at alternative farmaka har fordelagtigt virknings eller bivirkningsprofil i forhold til morfin. Ved svagere smerter kan anvendes svagere opioider såsom Codein eller et syntetisk opioid-lignende stof som tramadol.
Når behandlingen er institueret, skal der løbende vurderes og om nødvendigt justeres. Ved dosisændringer bør det fremgå hvilken type af smerter, der behandles, hvornår på døgnet problemet er til stede, og hvornår effekten af den foretagne medicin-ændring skal revurderes.
Milde akutte smerter (VAS scoring 1-3)
Milde kroniske smerter (VAS scoring 1-3)
Lette til moderate akutte smerter (VAS scoring 3-4)
Lette til moderate kroniske smerter (VAS scoring 3-4)
Tramadol og Codein kan ikke anbefales som rutinebehandling, men hvis de anvendes skal det være i disse doser:
Alle kombineret med Paracetamol eller Ibuprofen
Moderate til svære akutte smerter (VAS scoring > 4)
Alle kombineret med Paracetamol eller NSAID
Moderate til svære kroniske smerter (VAS scoring > 4 og kun efter systematisk vurdering jvf. ovenstående)
Præparatvalg
Dosering
Bivirkninger (se også pkt. Opioide bivirkninger og behandling heraf)
Nedsat nyrefunktion:
OBS: Anvendelse af metadon er en specialistopgave.
Ved fast opioid behandling indledes samtidig behandling med laksantia. Oftest forsøges først med en kombination af Laktulose doseret x 1-2 i døgnet og Laxoberal dråber doseret x 1 i døgnet. Hvis man anvender Magnesia er det vigtigt, at patienterne har en sufficient væskeindtagelse per os. Macrogol 3350 (Movicol) kan være et alternativ, dvs. andet valg, til Laktulose og Magnesia ved sværere obstipation. Inj. metylnaltrexon (Relistor®) kan komme i betragtning ved svær obstipation. Der findes på markedet også et semisyntetisk opioid (oxycodon) kombineret med opioidantagonist uden agonistisk opioidvirkning (naloxon), som kan overvejes ved vedvarende opioidinduceret obstipation, hvor konventionel behandling med laksantia ikke har givet ønsket resultat (Targin®) Relistor og Targin bør dog undgås, da de er dyre, og evidens for virkning endnu ikke er stærk.
Ækvipotensforhold er dynamiske, og ækvipotens tabeller – inklusiv de nedenstående, er alle baseret på omregningsforhold hos opioid naive behandlet med lave opioid doser.
Tabel 1. Opioider – vejledende ækvipotensforhold
###TABEL_1###
*Morfin findes også som depottabletter med 24-timers virkningsvarighed
Ækvipotens for fentanyl: se afsnit om transdermal smertebehandling
Ved forgiftning i form af svær respirationsdepression med opioider kan det være aktuelt at anvende antidoten naloxon. Man skal være opmærksom på, at ganske forsigtig indtitrering er nødvendig, i det man ellers udløser svære abstinenser og smerter hos patienten, se tabel 2. Ved forgiftning med benzodiazepiner anvendes Lanexat (flumazenil).
###TABEL_2###
Fentanyl er det bedst dokumenterede og hyppigste anvendte transdermale smerteplaster. Transdermal buprenorfin er for nyligt introduceret i Danmark (2007), men er dårligt undersøgt hos cancerpatienter. Specielt er kombination med og rotation fra og til andre opioider ikke velundersøgt.
Tabel 3. Ækvipotente doser, Morfin versus Fentanyl-plaster
###TABEL_3###
Tabellen er baseret på et relativt skøn og efter 24 timer kan der være behov for yderligere dosisøgning.
Opioide bivirkninger er hyppige og flere bivirkninger optræder ofte samtidigt. Opioide bivirkninger er kvantitativt og kvalitativt forskellige hos tilvænnede og ikke tilvænnede (opioid naive) patienter. Nogle bivirkninger udvikles der tolerance overfor:
Udover de klassiske bivirkninger er der en række problemer/komplikationer, man skal være opmærksom på ved længervarende behandling med opioider, som fysisk afhængighed (abstinensproblematik), tolerans udvikling, addiktion, svækkelse af immunforsvaret og nedsat produktion af kønshormoner.
Siden midten af 1960’erne har det været kendt at visse typer af smerter responderer på tricykliske antidepressiva og antikonvulsiva.
Neurogene smerter responderer uforudsigeligt på opioidbehandling, og ofte vil der persistere restsmerter af neurogen karakter, som bør behandles med adjuverende analgetika.. Antikonvulsiva og tricykliske antidepressiva (TCA)er de mest effektive adjuverende farmaka (NNT-værdi: 2-3 (Number-Needed-to-Treat)).
Første valg baseret på færrest bivirkninger vil være gabapentinoider:
Alternativt kan forsøges:
Dosisøgning bør naturligvis tilpasses den enkelte patient under iagttagelse af bivirkninger, især sedation og svimmelhed.
Alternativt til Gapapentin eller Lyrica kan anvendes tricykliske antidepressiva(TAC), valget baseres på deres sidevirkninger:
OBS! Forsigtighed ved patienter med hjertesygdom (overledningsforstyrrelser).
Behandling med adjuverende analgetika er generelt en specialistbehandling.
VIP
Dispensering og administration af lægemidler samt udlevering af vederlagsfri lægemidler
Journalføring - vurdering og indhold
Smertevurdering og smertedokumentation generelle principper for, regional
Artikler og lærebøger
Acute Pain: P.E.McIntyre, S.M. Walker, D.J.Rowbotham; Hodder Arnold, 2.ed.
”Symptoms in the month before death for stage 5 chronic kidney disease patients managed without dialysis”
Murtagh FE, Addington-Hall J, Edmonds P, Donohoe P, Carey I, Jenkins K, Higginson IJ. J Pain Symptom Manage. 2010 Sep;40(3):342-52. Epub 2010 Jun 26.
Praktisk klinisk smertebehandling: ###NAVN###, Per Sjögren, ###NAVN###-###NAVN###; Munksgaard, 4.udg.
Smerter, en lærebog: T.S. ###NAVN###, J.B.###NAVN###, L.Arendt-###NAVN###; FADL's forlag 1 udg.
UpToDate dec 2022: Pharmacologic management of chronic non-cancer pain in adults
UpToDate dec 2022: Approach to the management of chronic non-cancer pain in adults
Nationale rekkomandationer
Lægemiddelkomiteens rekommandationsliste
Lægemiddelkataloget: www.medicin.dk