Sæddeponering (ZZ4243)

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger, Afdeling for Urinvejssygdomme, Herlev Hospital.

Gennemgang af indikation og procedure for sæddeponering. Tilbud om sæddeponering til mænd, som skal have behandling, der medfører risiko for udvikling af sterilitet. Se bilag 1

Tilbage til top

Definitioner

Forud for fjernelse af testiklen og evt. strålekemoterapi tilbydes deponering af sæd i en sædbank.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Indikation

Sæddeponering anbefales hos mænd, som skal have behandling, der medfører risiko for udvikling af sterilitet (f.eks. kemoterapi for maligne lidelser som Hodgkin lymfom eller testiscancer), og som har ønske om fremtidig fertilitet. Patienter med testiscancer har i forvejen ofte dårlig sædkvalitet, og eventuel efterfølgende kemoterapi og strålebehandling giver henholdsvis temporær og permanent sterilitet. Det skal bemærkes, at det kan tage op til 5-10 år før spermatogenesen reetableres efter afsluttet kemoterapi.

Yngre patienter, hvor kirurgiske indgreb på blærehalsen eller indgreb i det lille bækken må formodes at føre til retrograd ejakulation, informeres præoperativt om mulighederne for nedfrysning af sperma mhp. senere inseminering.

Fremgangsmåde

Patienter, der ønsker sæddeponering henvises til Sædbanken, Afdeling for Vækst og Reproduktion, tlf. ###TELEFON###. Dette gøres i form af best/ord på "henvisning til klinik for vækst og reproduktion." Der træffes aftale om tid til første deponering, hvor patienten også tilbydes samtale med læge. Alternativt ringer patienten selv og bestiller tid. Patienten informeres om betingelserne for opbevaring af sæd, forholdsregler for at forhindre smittespredning samt vilkår ved udlevering af sæd. Sædprøven produceres ved masturbation, helst efter 3 døgns abstinenstid.
 

Vurdering af sædkvaliteten

Før nedfrysning af sædprøven vurderes kvaliteten, og der aftales med patienten, hvor mange deponeringer, der må anbefales. Sædvanligvis vil det dreje sig om 2 til 3 deponeringer afhængig af sædkvaliteten. I visse tilfælde vil der dog af tidsmæssige grunde (f.eks. start af kemoterapi) kun være mulighed for en deponering. Spermatozoer tåler nedfrysning mere eller mindre godt, og man må forvente, at der sker en lille reduktion i antallet af levende spermatozoer efter optøning.

Udlevering af den nedfrosne sæd

Den nedfrosne sæd kan kun udleveres til patienten personligt eller efter fuldmagt til uxor eller behandlingsgivende fertilitetsklinik og kun såfremt patienten er i live.
Når sæden ønskes benyttet, kontaktes sædbanken i god tid. Afdelingens læger kan eventuelt bistå med hensyn til henvisning til fertilitetsklinik.
 

Deponeringens varighed

Sæden opbevares i 5 år (dog for unge under 18 år i 10 år) med mulighed for forlængelse. Sædbanken kontakter patienter inden udgangen af de 5 år med henblik på eventuel forlængelse af sæddeponeringen.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Afdelingsledelsen er ansvarlig for, at personalet er bekendt med vejledningen
  • Androteamet er ansvarlig for, at vejledningen revideres mindst hver 2. år
  • Den enkelte medarbejder er ansvarlig for et følge vejledningen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

DDKM: 2.7.1

JCI: BE.1, BE.2

Tilbage til top

Bilag