Håndtering af fælles operation på samme patient

Målgrupper og anvendelsesområde
Definitioner
Fremgangsmåde
Ansvar og organisering
Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil
Akkrediteringsstandarder
Bilag
 

 

Målgrupper og anvendelsesområde

Læger og operationsplanlægningen i Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme  og Afdeling for Urinvejssygdomme. 

Operation af patient med behov for kirurgisk intervention fra både det urologisk og gastroenterologisk speciale.

Tilbage til top

Definitioner

Stamafdeling: Den afdeling hvor patientens primære diagnose stammer fra. I enkelte tilfælde er der tale om 2 synkrone lidelser, og da må stamafdeling defineres som, den afdeling hvor det største indgreb stammer fra.

Tilbage til top

Fremgangsmåde

Præoperativt

Hvis stamafdelingen konstaterer, at der er behov for fælles indsats ved operation af patient (ex. Colektomi + nefrektomi),  kontaktes kompetent operatør fra ”anden afdeling”. I fællesskab aftales indgrebets karakter. 

Der skrives dækkende operationsoplæg ved stamafdelingen, som indeholder indikationsstilling og information om hvilken afdeling, som starter det operative indgreb. Der tages endvidere stilling til, om der skal være MDT- konferencer på begge afdelinger.

Stamafdelingens operatør har ansvar for afvikling af den præoperative drøftelse af operationen med patienten inkl. evt. stomi markering.

Stamafdelingens Operationsplanlægning har ansvar for at kontakte Operationsplanlægningen fra det andet speciale, for sammen at finde et kompetent operationsteam, finde en operationsdato og om at orientere operatør om overstående.

Operationsplanlægningskontoret orienteres (afd. D 84259 (###NAVN###); Afd. H 82521 (operationsplanlægningen). De finder i fælleskab egnet operationsdag under hensyntagen til de til rådighed værende kompetencer. Når der er taget beslutning om hvilke kirurger, der i fællesskab skal udføre indgrebet orienteres disse. Nogle dage inden operationen kontakter de hinanden for fælles diskussion af patienten.

 

Operationdag

Det er altid stamafdelingen, som stiller lejekapacitet til rådighed.  Man vil generelt tilstræbe, at den ”rene del” af indgrebet udføres først, dvs. at Afdeling for Urinvejssygdomme som udgangspunkt altid starter sin del af indgrebet, med mindre andet er aftalt.

Stamafdelingens læger har hovedansvaret  for operationsbeskrivelse, men den assisterende afdelings læger skal sikre sig en plan for deres del af indgrebet inkl. evt. opfølgning.

Tilbage til top

Ansvar og organisering

  • Afdelingsledelsen er ansvarlig for, at personalet er bekendt med vejledningen
  • Urothelteamet er ansvarlig for, at vejledningen revideres mindst hver 3. år
  • Den enkelte medarbejder er ansvarlig for et følge vejledningen

Tilbage til top

Referencer, lovgivning og faglig evidens samt links hertil

Akkrediteringsstandarder

Bilag